Η εξέλιξη του Toyota C-HR

Σχεδιασμένο και εξελιγμένο στην Ευρώπη, για τους Ευρωπαίους οδηγούς, το νέο Toyota C-HR πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τη σχεδιαστική και τεχνολογική παρουσία του προκατόχου του.

Το κάπως αντισυμβατικό στυλ της πρώτης γενιάς, ενδυναμώνετα ακόμα περισσότερο τώρα, έτοιμο να κατακτήσει κοινό ακόμα πιο εκκεντρικό.Το νέο μοντέλο έχει μήκος 4,360μ., πλάτος 1,830μ. και ύψος 1,564μ., με το μεταξόνιο να αγγίζει τα 2,640μ. 

Βασισμένο στο πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στα τέλη του

2022, το εμπρός τμήμα απεικονίζει το νέο πρόσωπο των SUV της Toyota, γνωστό από το αμιγώς ηλεκτρικό bZ4X και το νέο Prius.

Η σχεδιαστική προσέγγιση των αλληλένδετων σχημάτων είναι εμφανής στις χαρακτηριστικές diamond-cut γραμμές κατά μήκος του πλευρικού τμήματος, υπογραμμίζοντας τις χωνευτές χειρολαβές των θυρών, που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε Toyota.Η δυναμική, συμπαγής εμφάνιση του αυτοκινήτου ενισχύεται περαιτέρω από τους κοντούς προβόλους και τους μεγάλους τροχούς, διαμέτρου έως και 20 ιντσών.

Ένας νέος σχεδιασμός διχρωμίας, με το μαύρο χρώμα της οροφής να επεκτείνεται έως τον πίσω προφυλακτήρα και το πίσω φτερό, ενισχύει ακόμα περισσότερο την εμφάνιση του νέου Toyota C-HR. Οι προσπάθειες των σχεδιαστών επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας εμφάνισης με πιο σφιχτές γραμμές και με μια προσέγγιση «κρυφής τεχνολογίας».

sdv

Καθώς ο οδηγός πλησιάζει το αυτοκίνητο, ένα σενάριο καλωσορίσματος ξετυλίγεται  αυτόματα, με ενεργοποίηση των εξωτερικών φώτων - συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού της νέας φωτεινής υπογραφής Toyota C-HR στην πίσω πόρτα.

Το Toyota C-HR διαθέτει ένα νέο, πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών. Η οθόνη μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να δίνει προτεραιότητα σε διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού ή το είδος της διαδρομής που πραγματοποιεί, για παράδειγμα, εμφανίζοντας τις πληροφορίες των ενεργών λειτουργιών ADAS κατά την είσοδο σε αυτοκινητόδρομο. Υπάρχουν τρεις προκαθορισμένες διατάξεις, οι οποίες μπορούν να εξατομικευτούν μέσω διακοπτών στο τιμόνι. Η ποιότητα και η ευκολία χρήσης ενισχύονται από τη συνεπή χρήση χρωμάτων και γραμματοσειρών για τον πίνακα οργάνων και την οθόνη πολυμέσων.

Το Toyota C-HR θα διατίθεται με ένα σύστημα ψηφιακού κλειδιού, όπου ο χρήστης χρειάζεται μόνο να έχει το τηλέφωνό του μαζί του για πρόσβαση και εκκίνηση του οχήματος.

Επίσης, το σύστημα ατμοσφαιρικού φωτισμού προσφέρει μια ευρεία γκάμα έως και 64 χρωμάτων, εισάγοντας επιλογές για άμεσο και έμμεσο φωτισμό στο εσωτερικό, ώστε να αντικατοπτρίζει το περιβάλλον της καμπίνας - ψυχρό ή θερμό - ή την ώρα της ημέρας. 24 αποχρώσεις είναι προγραμματισμένες να αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ξεκινώντας από ζωηρούς πρωινούς τόνους και καταλήγοντας σε πιο χαλαρωτικούς το βράδυ.

Το σύστημα φωτισμού θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της ασφάλειας: οι ηχητικές και οπτικές ειδοποιήσεις του συστήματος Safe Exit Assist θα ενισχύονται από τον εσωτερικό φωτισμό που θα αλλάζει σε κόκκινο χρώμα, για να προειδοποιεί για το άνοιγμα μιας πόρτας όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με άλλα οχήματα ή ποδηλάτες που πλησιάζουν από πίσω. 

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται το πακέτο πολυμέσων Toyota Smart Connect, που φέρει (ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου) οθόνη αφής 8 ή 12,3 ιντσών, ενσωματωμένο φωνητικό βοηθό και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Apple CarPlay ή Android Auto. Το σύστημα θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρική αυτονομία και τους τοπικούς σταθμούς φόρτισης στη λειτουργία POI (Σημεία Ενδιαφέροντος).

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την εφαρμογή MyT για smartphone για απομακρυσμένο έλεγχο των λειτουργιών του οχήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του συστήματος κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της καμπίνας πριν από το ταξίδι. Το υψηλό επίπεδο καινοτομίας του νέου Toyota C-HR περιλαμβάνει μια μοναδική στην κατηγορία λειτουργία αυτόματης στάθμευσης.

Θα διατίθεται επίσης μια εφαρμογή που θα επιτρέπει την πλήρως ελεγχόμενη από απόσταση διαδικασία στάθμευσης, με τον οδηγό εκτός του οχήματος, δίνοντας τη δυνατότητα για ακόμα πιο ακριβείς ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους.

Όλες οι εκδόσεις του νέου Toyota C-HR διαθέτουν την πιο πρόσφατη σουίτα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, του Toyota Safety Sense. Η εμβέλεια και η λειτουργικότητά τους έχουν επεκταθεί για να παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από πολλούς κοινούς κινδύνους ατυχημάτων και να μειώσουν το άγχος του οδηγού. Για μεγαλύτερη ευκολία, οι μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού του συστήματος μπορούν να παρέχονται over-the-air, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε έμπορο του δικτύου.

Εξάλλου, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το νέο αυτοκίνητο έχει διπλάσια ποσότητα ανακυκλωμένων πλαστικών - που χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 100 διαφορετικά εξαρτήματα. Μεταξύ αυτών είναι ένα νέο ύφασμα για την επένδυση των καθισμάτων που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET.

Οι προφυλακτήρες διαμορφώνονται από ένα νέο υλικό ρητίνης που χρωματίζεται εκ των προτέρων στο καλούπι - μια καινοτομία που αναμένεται να εξοικονομήσει εκατοντάδες τόνους CO2. Περαιτέρω εξοικονόμηση έχει επιτευχθεί με την υιοθέτηση μιας νέας αυτοματοποιημένης διαδικασίας βαφής που χρησιμοποιεί χρώματα με βάση το νερό και με τη χρήση ενός νέου υλικού μη ζωικής προέλευσης ως εναλλακτική λύση στο δέρμα για το κάλυμμα του τιμονιού.

Έχουν επίσης ληφθεί μέτρα σε σχεδίαση και τεχνολογία για τη μείωση του βάρους του αυτοκινήτου, όπως οι νέοι χάλυβες υψηλής αντοχής και η νέα πανοραμική οροφή. 

Τώρα, ως προς τα εξηλεκτρισμένα σύνολα, υπάρχουν εκδόσεις: 1.8 lt – 140hp, 2.0lt – 198hp και plug-in hybrid electric 2.0lt  - 223hp. Η έκδοση με τους 198 ίππους (Hybrid 200) θα διατίθεται επιπλέον με την επιλογή έξυπνης τετρακίνησης (AWD-i), με ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα.

Το Plug-in Hybrid 220 προσφέρει έως 66 χλμ. ηλεκτρική αυτονομία και χαρίζει εμπειρία  οδήγησης «one pedal», χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο μόνο το ένα πεντάλ, του γκαζιού. 

Καταλήγοντας, η ανάρτηση, τα φρένα και το σύστημα διεύθυνσης έχουν επανασχεδιαστεί.

Το νέο Toyota C-HR θα λανσαριστεί με δύο ειδικές εκδόσεις Premiere Edition. Παραγγελίες από το φθινόπωρο και παραδόσεις στα τέλη του 2023.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠιο σύγχρονος ο «κεραυνός» της Opel (vid)Το πρώτο ηλεκτρικό LotusΠαρουσιάστηκε η αντιπροσώπευση της Peugeot Motocycles από τον όμιλο Σαρακάκη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Toyota C-HR,