Η επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας

ΠεριγραφήΕκρηκτικός μηχανισμός έξω απο το υπουργείο Εργασίας. Υλικές ζημιές. Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Στην αυξημένη εγκληματικότητα που μαστίζει τη χώρα προστίθενται και οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί και στο υπουργείο εργασίας, οι οποίες ενδεχομένως να σηματοδοτούν την απαρχή σημαντικών εξελίξεων για την περαιτέρω  δράση της εγχώριας τρομοκρατίας.

Οι ανησυχίες είναι απόλυτα δικαιολογημένες διότι αφενός μεν η εγχώρια τρομοκρατία

δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται, αφετέρου δε οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες προστίθενται σε όλες εκείνες της περασμένης δεκαετίας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν υπάρξει κάποιες συλλήψεις και εξιχνιάσεις υποθέσεων.

Και τούτο διότι η απουσία συλλήψεων και εξιχνιάσεων για ένα ιδιαιτέρως μεγάλο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες, ενθαρρύνει την συνέχιση της εγχώριας τρομοκρατικής δράσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν σήμερα μία ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη κατάσταση της εγχώριας τρομοκρατίας και με τα περιθώρια του χρόνου να στενεύουν ολοένα και περισσότερο σε  βάρος των εν εξελίξει ερευνών.

Συγκεκριμένα, οι διωκτικές αρχές αντιμετωπιζουν μία σειρά πιεστικών προκλήσεων και ερωτημάτων που χρήζουν απαντήσεων το συντομότερο δυνατό για την εξέλιξη της εγχώριας τρομοκρατίας, όπως:

Αν η εγχώρια τρομοκρατία συντίθεται από διαφορετικές οργανώσεις ή πρόκειται για ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων, τα οποία καλύπτουν τη δράση τους με διαφορετικές ονομασίες οργανώσεων για λόγους παραπλάνησης των διωκτικών αρχών.

-αν η εγχώρια τρομοκρατία συνεχίζει τη δράση της σε ένα πλαίσιο αυτονομίας, χωρίς την ύπαρξη διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα.

-αν η σύνθεση των οργανώσεων της εγχώριας τρομοκρατίας είναι αμιγώς ελληνική ή έχουν εισχωρήσει και αλλοδαποί προερχόμενοι από τον χώρο του  οργανωμένου εγκλήματος και, τέλος

-αν τα μέλη της εγχώριας τρομοκρατίας συνεχίζουν να  δρουν αυτόνομα χωρίς να ετεροπροσδιορίζονται  ή διατηρούν επαφές και διασυνδέσεις με παλαιότερα στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω των οποίων διασφαλίζουν τεχνική και άλλες μορφές  υποστήριξης.

Τούτων δοθέντων και λαμβανομένων υπόψη των εντάσεων που βιώνει αυτή την χρονική περίοδο η ελληνική κοινωνία για μία σειρά οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, το ζήτημα της  επανεμφάνισης της εγχώριας τρομοκρατίας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διαχείρισης.

Εν κατακλείδι, η ελληνική κοινωνία δεν θα μπορούσε σε καμία απολύτως περίπτωση να ξαναζήσει μία νέα περίοδο εγχώριας τρομοκρατίας που να θυμίζει εκείνη την περίοδο της 17 Νοέμβρη, η δράση της οποίας διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, με τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα.

*Ευάγγελος Στεργιούλης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας

Πρώτη δημοσίευση στο dikastiko.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα