Γερμανικοί χειρισμοί για το προσφυγικό: Κατασχέσεις ακινήτων για στέγαση και επίδομα 670 ευρώ τον μήνα

Σε ένα ιδιαίτερα δραστικό μέτρο για τη στέγαση των προσφύγων καταφεύγει η γερμανική πρωτεύουσα: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, το Βερολίνο προχωρά σε αναγκαστική κατάσχεση ακινήτων που ανήκουν σε μεγαλοϊδιοκτήτες και άδειους χώρους.

Το δημαρχιακό συμβούλιο της περιοχής Φριντριχσχάιν-Κρόιτσμπεργκ έπειτα από αίτηση των Πρασίνων και με τη ψήφο του κόμματος «Η Αριστερά» προχώρησε στο επόμενο βήμα, την κατάσχεση διαμερισμάτων στην πολυτελή περιοχή «Riehmers Hofgarten». Πρόκειται για
μια «πρεμιέρα» σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περιοχή έχει διατηρητέες πολυκατοικίες από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1/3 των διαμερισμάτων είναι άδεια ή ενοικιάζονται περιοδικά σε τουρίστες, κάτι που η ιδιοκτήτρια εταιρεία διαψεύδει. Κατά την άποψή της οι πολυκατοικίες είναι σχεδόν άδειες, γιατί η στέγη και τα διαμερίσματα χρήζουν ανακαίνισης. Το κόμμα των Πρασίνων επικαλείται την κρισιμότητα της κατάστασης από τον αυξανόμενο αριθμό των αστέγων εν όψει του χειμώνα για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου. «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στη στέγαση των προσφύγων» αναφέρει εκπρόσωπος του κόμματος. Οι ιδιοκτήτες παίρνουν ως αποζημίωση τη συνηθισμένη τιμή ενοικίου που ισχύει για την περιοχή. Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων με κτήρια που προορίζονται για εμπορική χρήση.

«Επίσημα γίνεται λόγος για «εξασφάλιση» των κτηρίων από τους ιδιοκτήτες με τη συναίνεσή τους. Αλλά είναι σαφές ότι το μέτρο είναι αναγκαστικό. Ωστόσο ακόμη και έτσι, θεωρείται αδύνατο για το Βερολίνο να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα στέγη για τους πρόσφυγες, που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες» σημειώνεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Γερμανών Φορολογούμενων έσπευσε να συστήσει στις αρχές να προτιμούν οικονομικότερες λύσεις, να μην δίνουν ενοίκιο που δεν ανταποκρίνεται στην περιοχή και έτσι να κερδίζουν τεράστια ποσά οι ιδιοκτήτες με λεφτά των φορολογουμένων.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσχεση άδειων κτηρίων ως λύση ανάγκης για τους πρόσφυγες προβλέπεται από το Αστυνομικό Δίκαιο, που είναι τμήμα του Διοικητικού Δικαίου. Για την αποτροπή ενός κινδύνου, όπως είναι η έλλειψη στέγης, η κατάσχεση αποτελεί ένα κλασικό εργαλείο, αν και ελάχιστα εφαρμόσιμο στην πράξη. Σε παλαιότερους το μέτρο ξυπνά εικόνες από το παρελθόν με τις απαλλοτριώσεις ή τις αναγκαστική χρήση χώρων μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Χανς Γύργκεν Παπίερ συνέστησε φειδώ για να μην πληγεί η ετοιμότητα του πληθυσμού υποδοχής προσφύγων.

Ωστόσο υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες που κάνουν το μέτρo αναπόφευκτο. Οι προμηθευτές καθυστερούν τις παραγγελίες με τα κοντέινερ και το στήσιμο σκηνών καθίσται προβληματικό λόγω του επερχόμενου χειμώνα. Στην ανατολική Γερμανία ή σε αγροτικές περιοχές υπάρχει άδειος χώρος, στη δυτική Γερμανία ωστόσο η αγορά σπιτιών είναι σχεδόν κορεσμένη. Πολλές πόλεις χρησιμοποιούν κλειστούς χώρους άθλησης και εκθέσεων, που συνήθως διατίθενται για χρήση σε σχολεία.

670 ευρώ τον μήνα ανά πρόσφυγα

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση θα αναλάβει το κύριο φορτίο των δαπανών που προκύπτουν από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσφύγων στη Γερμανία, όπως προκύπτει από διάσκεψη των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων στην καγκελαρία, παρουσία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η χορήγηση 670 ευρώ μηνιαίως για κάθε πρόσφυγα από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Το πακέτο βοήθειας προβλέπει συνολικά χρηματική ενίσχυση 2 δις ευρώ σε γερμανικά κρατίδια και δήμους για το 2015 καθώς και το ποσό των 4 δις το 2016. Παράλληλα αποφασίστηκε η προσθήκη της Αλβανίας και του Κοσόβου στη λίστα με τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης» και ως εκ τούτου αιτούντες άσυλο που κατάγονται από εκεί θα γίνονται στο εξής δύσκολα δεκτοί στη Γερμανία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα