Φαλτσιανί: Τα στοιχεία που έχει η λίστα Λαγκάρντ είναι ελάχιστα από αυτά που πραγματικά υπάρχουν

«Η λίστα που έφτασε στη χώρα σας είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν» δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρώην υπάλληλος της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υπέκλεψε τα ηλεκτρονικά στοιχεία για καταθέτες της τράπεζας που στην χώρα μας αποκαλούνται λίστα Λαγκάρντ.

Ειδικότερα όπως ο κ. Φαλτσιανί έδωσε το πρωί της Παρασκευής κατάθεση σε τέσσερις εισαγγελείς, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας
Πλημμελειοδικών Ηλία Ζαγοραίο.

«Το Βήμα» εντόπισε τον Ερβέ Φαλτσιανί στην ελληνική πρεσβεία, από τον οποίο απέσπασε την εξής δήλωση: «Έδωσα όλα τα στοιχεία, νομίζω ότι βοήθησα πολύ την ελληνική δικαιοσύνη. Η λίστα που έφτασε στη χώρα σε είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν».

«Πρέπει να βοηθήσουμε να αποκαλυφθούν όλα» είπε και πρόσθεσε: «Έδωσα ένα πρώτο δείγμα όλων των στοιχείων που έχω».

Σύμφωνα με το «Βήμα» η κατάθεση θα αποτελέσει αφετηρία για αξιολόγηση όλων των δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών οι οποίοι πλέον με ονοματεπώνυμο είναι στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ, όπως έγινε γνωστό, άμεσα έρχονται και νέες ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, το βράδυ της Παρασκευής σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε την είδηση λέγοντας ότι επέστρεψαν σήμερα το βράδυ από το Παρίσι τέσσερις εισαγγελείς οι οποίοι ερευνούσαν την Λίστα Λαγκάρντ και την υπόθεση Παπασταύρου και οι οποίοι πήραν κατάθεση από τον κ. Φαλτσιανί.

Όπως είπε, επικαλούμενος πληροφορίες, οι εισαγγελείς προσκομίζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η λίστα Λαγκάρντ διευρύνεται καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα ονόματα τα οποία «κόπηκαν» από το αντίγραφο της Λίστας που είχε παραδοθεί στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι τέσσερις Εισαγγελείς ταξίδεψαν στο Παρίσι μετά από ραντεβού που κλείστηκε με τον κ. Φαλτσιανί κάτω από απόλυτη μυστικότητα προκειμένου ο άλλοτε υπάλληλος της HSBC να δώσει με την κατάθεσή του στοιχεία για το ελληνικό σκέλος της λίστας καταθετών -πολλοί εκ των οποίων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποδείχθηκαν φοροφυγάδες - τα οποία παραμένουν άγνωστα ή αδιευκρίνιστα για την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η κατάθεση του κ. Φαλτσιανί ξεκίνησε από το πρωί ενώπιον των Εισαγγελέων , εκτός από τον κ. Ζαγοραίο που προΐσταται του κλιμακίου το οποίο αποτελείται από τους εισαγγελείς πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από το καλοκαίρι είχαν περιέλθει στην Δικαιοσύνη στοιχεία για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης που σχετίζεται με τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ η οποία έχει στο ενεργητικό της πράξεις φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί άλλοτε στέλεχος της μηχανογραφικής υπηρεσίας της τράπεζας , φέρεται να αντέγραψε από το 2006 έως το 2008 ηλεκτρονικά αρχεία για περίπου 24 χιλιάδες πελατών της HSBC. Τα στοιχεία αυτά επιχείρησε να πουλήσει σε διάφορες χώρες που ενδιαφέρονταν να εντοπίσουν φοροφυγάδες υπηκόους του. Οι γερμανικές αρχές μάλιστα φαίνεται πως πράγματι πλήρωσαν για να παραλάβουν τα στοιχεία Φαλτσιανί για φορολογούμενους που έκρυβαν στην Ελβετική τράπεζα αδήλωτα ποσά. Ο άλλοτε υπάλληλος της τράπεζας τελικώς παρέδωσε , καθώς είχε εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης από τις Ελβετικές αρχές, το υποκλαπέν υλικό στις γαλλικές αρχές. Το υλικό ελληνικού ενδιαφέροντος είχε αποσταλεί στην Ελλάδα όταν υπουργός Οικονομικών στην Γαλλία ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα