Ερικ Γουάν: O δημιουργός του Zoom που κέρδισε 4 δισεκατομμύρια σε τρεις μήνες εν μέσω πανδημίας

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει ήδη προκαλέσει ο κορονοϊός έχει επηρεάσει το εισόδημα πολλών Αμερικανών επιχειρηματιών, αλλά όχι του Ερικ Γουαν, του ιδρυτή της εφαρμογής Zoom που ενδείκνυται για τηλεδιασκέψεις.

Ακόμα και πριν όμως την εξάπλωση του κορονοϊού, η τιμή της μετοχής του app είχε σημειώσει σημαντική αύξηση, αφού οι εταιρείες την χρησιμοποιούσαν σημαντικά. Ο Αμερικανός μεγιστάνας έχει συγκεντρώσει περιουσία ύψους άνω των 7,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg

Billionaires.

Ο Γουάν αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την καθαρή αξία του εισοδήματός του ή την προσωπική του ζωή σε ερώτηση δημοσιογράφου του Βusiness Insider. Ο ίδιος ανέφερε πως ειδικά αυτό το διάστημα δεν έχει χρόνο, αφού εργάζεται περίπου 18 ώρες την ημέρα για την εφαρμογή.

Ο Γουάν γεννήθηκε στην επαρχία Σαντογκ της Κίνας, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ οι γονείς του ήταν μηχανικοί εξόρυξης.

Ο ίδιος έχει προπτυχιακό δίπλωμα στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην μηχανική. Ο δισεκατομμυριούχος πέρασε τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία μετά την αποφοίτησή του, αλλά μετακόμισε στην Silicon Valley της Καλιφόρνιας για να εργαστεί για μια start-up.

Οι ΗΠΑ του αρνήθηκαν την χορήγηση visa οκτώ φορές πριν επιτρέψουν στον τότε απλό Γουάν να φτάσει στην Καλιφόρνια το 1997. Τότε εκείνος ήταν 27 ετών, ενώ είπε πως για την απόφασή αυτή ευθύνονται οι διαφορές που είχε με τον υπάλληλο που επεξεργάστηκε την αίτησή του.

Μόλις έφτασε στις ΗΠΑ, ο δημιουργός της διάσημης εφαρμογής δεν μιλούσε πολύ καλά αγγλικά, ενώ έστρεψε όλη του την προσοχή στην εργασία. «Τα πρώτα χρόνια έγραφα συνέχεια τον κώδικα, ήμουν όλη την ώρα απασχολημένος», δήλωσε ο Γουάν. H ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ήταν το μόνο του χόμπι την περίοδο εκείνη.

Πριν την ίδρυση του Ζoom, o Γουάν ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Cisco Systems. Ο ίδιος εργάζόταν επίσης για μια άλλη εταιρεία που επίσης αναλάμβανε τηλεδιασκέψεις και ονομαζόταν WebEx. Η επιχείρηση αγοράστηκε από την Cisco το 2007.

Οταν ζούσε ακόμα στην Κίνα, εκείνος και η σύντροφος του σπούδαζαν σε διαφορετικά κολέγια. Για να συναντηθούν, έπρεπε να ταξιδέψουν δέκα ώρες με το τρένο. Στην συνέχεια παντρεύτηκαν.

«Ημουν σε θέση να την βλέπω μόνο δύο φορές τον χρόνο ενώ χρειάζονταν περισσότερες από 10 ώρες προκειμένου να φτάσω σε εκείνη», είχε πει σε συνέντευξή του στο Forbes το 2017. «Τότε ήμουν 18,19 ετών και σκέφτηκα πως θα ήταν φανταστικό να υπήρχε ένα κουμπί που θα μπορούσα να πατήσω απλά για να μιλήσω μαζί της και να την δω. Όλα έτσι ξεκίνησαν», ανέφερε.

Η σκέψη αυτή έδωσε την αφορμή στον Γουάν να ενσωματώσει ένα βίντεο σε τηλεφωνικά συστήματα διασκέψεων όπως η Cisco. Στην συνέχεια όμως ήθελε να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον που θα ήταν διασκεδαστικό να χρησιμοποιηθεί.

Το zoom είναι γνωστό για τα εικονικά υπόβαθρά του, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να φανούν σαν να βρίσκονται στην παραλία ή μπροστά από τη γέφυρα Golden Gate.

(Με πληροφορίες από Business Insider)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Gamer συγκέντρωσε 660.000 δολάρια σε 12 ώρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Εξέγερση στις φυλακές Θήβας: Νεκρή κρατούμενη με συμπτώματα κορονοϊού Οι ξεναγοί στα μέτρα στήριξης - 1572: Η γραμμή του Τουρισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερικ Γουάν, Zoom,erik gouan, Zoom