Επιστροφή στο Brussels Group. Στο μικροσκόπιο των δανειστών το πρώτο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Να σβήσει τη φωτιά που άναψε στο Eurogroup της Λετονίας, επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους.

Ο «εξευμενισμός του τέρατος» όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, «δεν σημαίνει υποβάθμιση του Γιάνη Βαρουφάκη» και πρόσθετε με νόημα «o Γιάνης θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του, απλά για λίγο καιρό δεν θα τον βλέπουν τόσο συχνά οι ξένοι. Θα τον δούν σίγουρα όμως στο Eurogroup της 11ης Μαΐου», ξεκαθαρίζοντας
με αυτό τον τρόπο ότι ο κ. Βαρουφάκης θα συνεχίσει ως υπουργός Οικονομικών να μετέχει κανονικά στις συνεδριάσεις του οργάνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι “στόχος είναι η κυβερνητική πολιτική και όχι ο Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών είναι ο εύκολος στόχος γιατί είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο και για πολλούς στο εξωτερικό συμβολίζει το αντάρτικο της νέας κυβέρνησης”

Σε αυτό το κλίμα το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει στροφές ώστε να ολοκληρώσει την προετοιμασία του πολυνομοσχεδίου με τα 18+8 σημεία “ελληνικής έμπνευσης” όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Το πρόγραμμα προβλέπει σήμερα στο πλαίσιο του Brussels Group, το οποίο θα γίνει μετά το Euro Working Group, να ενημερωθούν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και την Πέμπτη να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στόχος είναι στο Brussels Group, το οποίο θα ξεκινήσει σήμερα και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις καθώς οι θεσμοί θα έχουν πλέον στα χέρια τους ένα πολυνομοσχέδιο και όχι απλές προτάσεις της κυβέρνησης.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που γνωρίζει πολύ καλά τις διαπραγματεύσεις, έλεγε η επιλογή να “τρέξουν” οι διαδικασίες του πολυνομοσχεδίου, έχει να κάνει με τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των εταίρων στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει καταθέσει όλο αυτό το διάστημα συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά τα οποία έχουν μετατεθεί για τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου. Επίσης, σε αυτή τη φάση δεν θα κατατεθεί η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ούτε αυτή που θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες περί επιβολής έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία. «Ως υπουργός Οικονομικών δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα το πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για:
Τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (π.χ. πιλοτική υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε κοσμοπολίτικα νησιά για συναλλαγές ακόμα και 50-70 ευρώ)
Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
Την είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης
Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων
Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις
Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά
Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ
Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων
Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων
Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια
Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής
Διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ
Τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το κυνήγι των εσόδων δεν θα σταματήσει με την κατάθεση και την υλοποίηση του πολυνομοσχεδίου. Το επόμενο δίμηνο προμηνύεται εξίσου δύσκολο, από τη στιγμή που τον Ιούνιο οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν τη νέα συμφωνία.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θέλει από τώρα να εξασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την κάλυψη των ταμειακών αναγκών. Πρωτίστως θέλει να περιορίσει το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, ώστε να περιορίσει το χρηματοδοτικό πακέτο που ετοιμάζουν οι δανειστές.

Κάπως έτσι εξηγούν κυβερνητικές πηγές και τη “βόμβα” που έριξε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του Star, σχετικά με το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για ακόμα ένα χρόνο εάν η ελληνική οικονομία δεν επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι ο φόρος δεν θα είναι τόσο “τσουχτερός” όσο πέρυσι, καθώς θα επιβληθεί με τις νέες Τιμές Ζώνης οι οποίες θα προσεγγίσουν τα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Αυτό θα σημαίνει ότι αρκετοί δεν θα επιβαρυνθούν και με τον συμπληρωματικό φόρο, μειώνοντας έτσι τον τελικό φόρο. Όπως και να έχει όμως παρά τις όποιες μειώσεις ο λογαριασμός στο τέλος θα γράφει ΈΝΦΙΑ για ακόμα ένα χρόνο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα