Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά «αμφιφυλόφιλα γονίδια»

Για πρώτη φορά, επιστήμονες έχουν εντοπίσει γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την ανθρώπινη αμφιφυλόφιλη - bisexual συμπεριφορά - και διαπίστωσαν ότι αυτοί οι δείκτες συνδέονται με την ανάληψη κινδύνου και την απόκτηση περισσότερων απογόνων όταν μεταφέρονται από ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Ο Jianzhi “George” Zhang, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και επικεφαλής συντάκτης της νέας μελέτης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η μελέτη βοήθησε να απαντηθεί ο μακροχρόνιος εξελικτικός γρίφος του γιατί η

φυσική επιλογή δεν έχει εξαλείψει τη γενετική που στηρίζει την έλξη μέσα στο ίδιο φύλο.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 450.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής που εγγράφηκαν στη UK Biobank, ένα μακροπρόθεσμο έργο γονιδιωματικής.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι στο παρελθόν, οι άνθρωποι συγκέντρωναν όλες τις ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές… αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένα φάσμα», είπε ο Jianzhi «George» Zhang,  που αποκάλυψε ότι υπάρχουν «bisexual» γονίδια και τη λειτουργία τους σε Στρέιτ άνδρες, αναφέρει το Science Alert.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι στο παρελθόν, οι άνθρωποι έβαζαν στο ίδιο τσουβάλι όλες τις ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές... αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ένα φάσμα», δήλωσε ο Zhang.

Μελετώντας τo DNA ή τα γονιδιώματα των συμμετεχόντων και συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες με τις απαντήσεις της έρευνας, ο Zhang και ο συν-συντάκτης της έρευνας Siliang Song μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι τα σημεία που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του ίδιου φύλου και την bisexual συμπεριφορά ήταν στην πραγματικότητα διακριτά. 

Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να αναλυθούν χωριστά. Αυτό με τη σειρά του αποκάλυψε ότι οι στρέιτ άνδρες που φέρουν τους δείκτες, που ονομάζονται αλληλόμορφα σχετιζόμενα με την bisexual συμπεριφορά (BSB), κάνουν περισσότερα παιδιά από τον μέσο όρο και έτσι μεταφέρουν αυτά τα γονίδια.
Επιπλέον, οι άνδρες που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ριψοκίνδυνους έτειναν να έχουν περισσότερα παιδιά και ήταν πιο πιθανό να έχουν αλληλόμορφα σχετιζόμενα με την BSB.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα αρσενικά αλληλόμορφα που σχετίζονται με bisexual συμπεριφορά έχουν πιθανώς και αναπαραγωγικά πλεονεκτήματα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την επίμονη παρουσία τους στο παρελθόν και να προβλέψει τη μελλοντική διατήρησή τους», έγραψαν οι συγγραφείς.

Αν και η έρευνα της UK Biobank απλώς ρώτησε τους ερωτηθέντες εάν θεωρούν τους εαυτούς τους ριψοκίνδυνους ή όχι, είναι πιθανό ότι η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά να περιλαμβάνει περισσότερο σεξ χωρίς προστασία και περισσότερους συντρόφους, γεγονός που εξηγεί και τα περισσότερα παιδιά.
«Η φύση είναι περίπλοκη», είπε ο Zhang, αναλογιζόμενος το γεγονός ότι ένα μεμονωμένο γονίδιο μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά χαρακτηριστικά, ένα φαινόμενο γνωστό ως «πλειοτροπία».

«Εδώ μιλάμε για τρία χαρακτηριστικά: τον αριθμό των παιδιών, την ανάληψη ρίσκου και την bisexual συμπεριφορά: όλα μοιράζονται κάποια γενετικά ερείσματα». Από την άλλη πλευρά, τα αλληλόμορφα που σχετίζονται με την αποκλειστική συμπεριφορά του ίδιου φύλου (eSSB) συσχετίστηκαν με την απόκτηση λιγότερων παιδιών, υποδηλώνοντας ότι με την πάροδο του χρόνου αυτά τα χαρακτηριστικά θα εξαφανιστούν.

Ωστόσο, τα δεδομένα της UK Biobank, αποκάλυψαν επίσης ότι το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν αμφίφυλη και ομοφυλοφιλική συμπεριφορά αυξάνεται εδώ και δεκαετίες. Οι συντάκτες της έρευνας υπολόγισαν, για παράδειγμα, ότι το αν ένα άτομο είναι bisexual ή όχι στη συμπεριφορά του επηρεάζεται κατά 40% από τη γενετική και κατά 60% από το περιβάλλον.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα αποτελέσματά μας συμβάλλουν κυρίως στην ποικιλομορφία, τον πλούτο και την καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Δεν έχουν, σε καμία περίπτωση, σκοπό να προτείνουν ή να υποστηρίξουν διακρίσεις με βάση τη σεξουαλική συμπεριφορά».

Related...Γιατί οι γυναίκες είναι πιο «ευέλικτες» σεξουαλικά από τους άντρεςBisexual ο γιος του Superman στο νέο κόμικ της DCΗ πρώτη bisexual διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία Μις ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστήμονες,epistimones