Επιπλέον μέτρα «εδώ και τώρα» με ορίζοντα εφαρμογής το 2018 θέλουν οι δανειστές

Συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και μια «κατ αρχήν» συμφωνία έως το Πάσχα δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που επανεκκινούν οι συναντήσεις στην Αθήνα, ενώ οι δανειστές επιμένουν στη σκληρή γραμμή για τη λήψη επιπλέον μέτρων «εδώ και τώρα», με ορίζοντα εφαρμογής το 2018.

Επίσημα από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα
(αρχικά με την παρουσία των Ευρωπαϊκών θεσμών) δεν βρίσκεται κανένα πρόσθετο πακέτο μέτρων.

Όπως εξηγούν «η δουλειά που μένει να γίνει είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, όπως έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούλιο». Στόχος όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα να υπάρξει ικανοποιητική προσέγγιση η οποία θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις 22 Απριλίου στην Ολλανδία.

Εκεί το υπουργείο Οικονομικών δεν περιμένει τελικές αποφάσεις, αλλά όπως έχει ειπωθεί τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση, να επισημοποιηθεί η πρόοδος στην αξιολόγηση και να δοθεί το «πράσινο φως» για ένα έκτακτο Eurogroup. Εκεί η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και θα δοθεί η εντολή για την έναρξη των συζητήσεων για τη διευθέτηση του χρέους.

«Τότε και μόνο τότε» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους θεσμούς το ενδεχόμενο λήψης «συμπληρωματικών μέτρων» τα οποία θα ενεργοποιηθούν εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί φαίνεται να μην έχουν την ίδια άποψη με την κυβέρνηση. . Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμα δεν έχουν και μεταξύ τους την ίδια άποψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ απαιτεί η λίστα των επιπλέον μέτρων να αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, έστω και αν τα πρόσθετα μέτρα εφαρμοστούν αργότερα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος είναι η Κομισιόν η οποία θεωρεί ότι η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αυτά δεν χρειάζεται να ψηφιστούν, καθώς αρκεί η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για ενεργοποίηση τους εφόσον εκτροχιαστούν οι στόχοι του προγράμματος.

Μάχη σε όλα τα επίπεδα

Οι χειρισμοί των δανειστών αναδεικνύουν ακόμα μια φορά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των θεσμών προκειμένου να βρουν κοινό βηματισμό, όχι τόσο στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και των παρεμβάσεων, αλλά στο πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Με δεδομένα τα πολλά ανοιχτά μέτωπα σε όλα τα επίπεδα, κάθε πλευρά (για ακόμα μια φορά) προτάσσει το συμφέρον της αναζητώντας λύσεις που θα αποδείξει τη δύναμη της, τόσο στο εσωτερικό της ακροατήριο, αλλά και στους υπόλοιπους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον, είχε ως σκοπό να εδραιώσει το ρόλο του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, καθιστώντας και πάλι την κυρία Λαγκάρντ κυρίαρχο του παιχνιδιού.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η εμμονή του Βερολίνου για την παραμονή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα έχει να κάνει με τη πολύ μικρή εμπιστοσύνη που έχει στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα καταφέρουν να πιέσουν την Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνιθέντα. Αυτός ήταν και ο λόγος που πίεσε όλες τις πλευρές από το πρώτο μνημόνιο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο χρόνος και τα διαθέσιμα

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο χρόνος ωστόσο, δεν είναι απεριόριστος, καθώς οι ταμειακές υποχρεώσεις αρχίζουν και πάλι να πιέζουν την κυβέρνηση.

Αν και προς το παρόν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων και για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, η κλεψύδρα αρχίζει και πάλι να αδειάζει.

Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι εάν δεν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις, οι ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι και τον Ιούνιο, «παγώνοντας» βέβαια οποιαδήποτε άλλη πληρωμή. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, τον Ιούλιο θα χτυπήσει για ακόμα μια φορά «κόκκινος» συναγερμός, αποδεικνύοντας ότι όσα έγιναν γνωστά μέσω των διαρροών του Wlkileaks ήταν οργανωμένο σχέδιο και όχι απλές απειλές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα