Εντυπωσιακό εύρημα: Δύτης εντόπισε δεκάδες χιλιάδες αρχαία νομίσματα στη Σαρδηνία

Ενας δύτης που εντόπισε «κάτι μεταλλικό» κοντά στις ακτές της Σαρδηνίας συνέβαλε στην ανακάλυψη δεκάδων χιλιάδων αρχαίων χάλκινων νομισμάτων.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι ο δύτης ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες έστειλαν δικούς της δύτες μαζί με άλλους από το τμήμα υποθαλάσσιας αρχαιολογίας.

Τα νομίσματα που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ. βρίσκονταν ανάμεσα σε φύκια, κοντά στην ακτή του νησιού της Μεσογείου. Το πόσα ακριβώς νομίσματα έχουν ανακτηθεί δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, καθώς βρίσκονται υπό διαλογή.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον περίπου 30.000 και πιθανώς έως και 50.000, δεδομένου του συνολικού τους βάρους.

«Ολα τα νομίσματα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο. Τα λίγα νομίσματα που ήταν κατεστραμμένα είχαν ακόμα ευανάγνωστες επιγραφές.

«Ο θησαυρός που βρέθηκε στα νερά της πόλης Αρτσακένα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις νομισμάτων», δήλωσε ο Λουίτζι Λα Ρόκα, στέλεχος του τμήματος αρχαιολογίας της Σαρδηνίας.

Ο Λα Ρόκα πρόσθεσε σε δήλωσή του ότι το εύρημα είναι «μια περαιτέρω απόδειξη του πλούτου και της σημασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς που ο βυθός των θαλασσών μας, οι οποίες διασχίζονται από ανθρώπους και αγαθά ήδη από τις πιο αρχαίες εποχές, εξακολουθεί να διατηρεί».

Τα νομίσματα βρέθηκαν κυρίως σε μια μεγάλη περιοχή άμμου μεταξύ των φυκιών και της παραλίας, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο. Δεδομένης της θέσης και του σχήματος του βυθού, ενδέχεται να υπάρχουν υπολείμματα συντριμμιών πλοίων εκεί.

Related...Νέα εποχή για το τετράγωνο που περικλείει τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν-ΑπόλλωνΝτε Βίτο για Σβαρτσενέγκερ: «Θα έπρεπε να είχε γυρίσει το "Twins 2" αντί να γίνει κυβερνήτης»Τζέρεμι Ποντέσουα: «Η τηλεόραση είναι ένας συμπιεσμένος κινηματογράφος»
Keywords
Τυχαία Θέματα