Ενδοοικογενειακή βία: Το "κουμπί πανικού" έχει σώσει περισσότερες από 146 γυναίκες

Περισσότερες από 146 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχει ”σώσει” το Panic Button (κουμπί πανικού), σύμφωνα με την Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα επισημαίνοντας όμως πως  ότι εάν δεν ”σπάσει η σιωπή” δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στην ψυχολογία των γυναικών που δεν προχωρούν σε καταγγελία.  

Η ενδοοικογενειακή βία, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, πάντα ήταν πάρα πολύ έντονη και το φαινόμενο

έγινε πιο ορατό κατά την περίοδο της πανδημίας όταν είδαμε τι γίνεται πίσω από την κλειστή πόρτα. ”Δεν έχουμε και τη νοοτροπία του να λέμε, να μιλάμε, να απευθυνόμαστε στην Ελληνική Αστυνομία, στις δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Βλέπουμε ότι ο κύκλος αυτός αναπαράγεται” όπως τόνισε.

Και επέμεινε: ”Πρέπει να σπάσει η σιωπή, να καταγγείλουμε, και γι αυτό υπάρχει και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο καινούργιο νομοσχέδιο το ακαταδίωκτο. Δηλαδή πια ο καθηγητής, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος που καταγγέλλει ένα περιστατικό, έχει το ακαταδίωκτο”.

Ειδικά για του ”κουμπί πανικού” είπε πως πολλές φορές δεν είναι εύκολο να σηκώσουμε το τηλέφωνο και για αυτό υπάρχει αυτή η εφαρμογή. Η αστυνομία παίρνει το σήμα και αμέσως πάει στο σημείο που είναι η γυναίκα για να σωθεί.

Ανέφερε μάλιστα πως από τον Ιανουάριο θα επεκταθεί αφού τώρα ισχύει πιλοτικά μόνο σε Αθήνα Θεσσαλονίκη.

«Το 2023, 102 γυναίκες σκοτώθηκαν από πρώην ή νυν συντρόφους. 120 παιδιά επηρεάστηκαν από αυτή την κατάσταση άμεσα. Υπάρχει όμως και το στερεότυπο οι ίδιες τους οι οικογένειες να σταματούν τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε καταγγελία”, τόνισε, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στο ρόλο των δήμων. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχετικά με τα σχολεία γονέων θεωρεί ότι οι δήμοι έχουν καθοριστικό ρόλο, γιατί ξέρουν την κοινωνία καλύτερα για να οδηγήσουν ενδεχομένως τη γυναίκα να προστατέψει τα παιδιά της, ή τον εαυτό της.

Πηγή: ΕΡΤ

Related...Τζανάκης: Πάνω από 1.200 κρούσματα ιώσεων και covid καθημερινά - Ευάλωτοι οι άνω των 60 (Βίντεο)Νότια Κορέα: Νεκρός ο πρωταγωνιστής των «Παράσιτων» Λι Σον Κιουν - Πιθανή η αυτοκτονίαΠέθανε ο σεφ, Μπιλ Γκρέιντζερ ή αλλιώς ο "νονός του τοστ αβοκάντο" και "βασιλιάς του πρωινού"
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενδοοικογενειακή, 146,endooikogeneiaki, 146