Χριστουγεννιάτικο γεύμα για 4 κάτω από 100 ευρώ. Καθοδηγεί τη HuffPost Greece η Μ. Εκμετσίογλου

Για την Μαρία Εκμεκτσίογλου, το να δημιουργήσει κανείς ένα χορταστικό Χριστουγεννιάτικο γεύμα που να έχει και gourmet σσφραγίδα και να κοστίζει λιγότερο από 100 ευρώ, δεν είναι καθόλου δύσκολη υπόθεση.

«Για την ακρίβεια, αν το budget μας είναι 100 ευρώ, μπορούμε να φτιάξουμε ένα Χριστουγεννάτικο γεύμα και να μας περισσέψουν χρήματα για να αγοράσουμε κρασιά, αναψυκτικά και να στολίσουμε και το τραπέζι μας», λέει και δίνει

τις οδηγίες της:

Γιορτινή σαλάτα

«Για αρχή θα προτείνουμε μια σαλάτα γιορτινή με μαρουλάκια, λίγο κόκκινο λάχανο για να πάρει η σαλάτα μας χρώμα, σποράκια από ένα ρόδι και 50 γραμμάρια καρύδια. Για dressing μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, χυμό από ένα πορτοκάλι και λίγο χυμό λεμονιού. Σ′ αυτά θα τρίψουμε τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και θα τα χτυπήσουμε όλα μαζί στο σέικερ. Αυτή η σαλάτα δεν θα κοστίσει πάνω από 4 - 5 ευρώ».

Καταϊφόπιττα γεμιστή με τυράκια και μπέικον

«Για μεζέ θα πρότεινα καταϊφόπιττα γεμιστή με τυράκια και μπέικον. Θα χρειαστεί:

Διακόσια γραμμάρια μπέικον (περ. 3,70 ευρώ) και 200 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα (περ. 4 ευρώ) και 600 γραμμάρια φύλλο καταίφι (περ. 3,5 ευρώ). Επίσης ένα πακέτο φρεσκο βούτυρο (περ. 3,5 ευρώ), μισό λίτρο γάλα (περ. 1 ευρώ), τρια αυγά καθώς επίσης λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Στρώνουμε με τα 300 γραμμάρια φύλλο το ταψί μας που το έχουμε αλείψει με βούτυρο, τοποθετούμε το τυρί, μετά ξανά το υπόλοιπο φύλλο. Περιχύνουμε το μείγμα με μισό λίτρο γάλα, τρία αυγά (περ. 30 λεπτά) και 150 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο, όπου θα έχουμε προσθέσει αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Το αφήνουμε 1 - 2 ώρες να φουσκώσει η ίνα του καταϊφιού και στη συνέχεια το ψήνουμε στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά».

Κότσι χοιρινό με πατάτες στο φούρνο

«Για κυρίως θα πρότεινα κότσι χοιρινό με πατατούλες. Ενα κιλό κότσι νομίζω ότι κοστίζει 7,80 ευρώ. Αν βάλουμε δύο θα ξοδέψουμε περίπου 15 ευρώ συν περίπου 4 ευρώ οι πατάτες, 3 ευρώ το λάδι, ενώ θα χρειαστούμε ακόμα αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Η διαδικασία είναι απλούστατη. Βάζουμε στο ταψί μας το κρέας με τις πατατούλες, το περιχύνουμε με το λάδι και τα μπαχαρικά και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει».

Φωλιές με φύλλο κρούστας γεμιστές με κρεμ πετισερί και κανέλα

«Για γλυκό θα πρότεινα φωλιές με φύλλο κρούστας γεμιστές με κρεμ πετισερί και κανέλα πασπαλισμένες με τρίμμα μελομακάρονα και καρύδια.

Θα χρειαστεί να αγοράσουμε ένα πακέτο φύλλο κρούστας (δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 με 3 ευρώ). Θα χρειαστούμε και τα καλούπια με τα οποία ψήνουμε muffins. Σε ένα μπολ, λοιπόν, θα χτυπήσουμε 1 λίτρο (περίπου 1,5 ευρώ), 1,5 φλυντάνι ζάχαρη (περίπου 30 cent), 1 βανίλια (περίπου 10-20 cent), 80 γραμμάρια κορν φλάουρ (περ. 20 cent) και θα προσθέσουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για επιπλέον άρωμα. Κάπως έτσι θα δημιουργήσουμε κρεμ πατισερί. Θα χρειαστούν και 150 γραμμάρια καρύδια (περίπου 5 ευρώ) για το πασπάλισμα. Στις «φωλιές» του καλουπιού θα τοποθετήσουμε από ένα φύλλο κρούστας αφού το έχουμε κόψει στα δυο. Θα βγάλουμε αυτές τις φωλίτσες, θα τις γεμίσουμε με την την κρέμα που φτιάξαμε. Θα ψήσουμε και εν συνεχεία θα πασπαλίσουμε με μελομακάρονα - τρίμα, καθώς επίσης και με καρύδια και κανέλα. Από το συγκεκριμένο φύλλο θα βγάλουμε τουλάχιστον 20 φωλιές ικανές και για να ... κεράσουμε και τη γειτονιά».

Λίγα λόγια για τη Μαρία Εκμεκτσίογλου

Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε στην Πόλη, στο Βόσπορο, στο Καντιλλί, ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Μαρία.

Η ζωή στο γυναικοκρατούμενο σπιτικό κυλούσε μέσα σε μια κουζίνα γεμάτη τεντζερέδες, τηγάνια και μπαχαρικά που ανάβλυζαν μυρωδιές, όπως η κανέλα, η μαστίχα,το κύμινο, η ρίγανη, ο βασιλικός και ο δυόσμος που μαγικά συνδυάζονταν με τον κουρκουμά, το ζεντσεφίλι και το ανασόνι. Γεύσεις, χρώματα και αρώματα γέμισαν τη ζωή της και την οδήγησαν στα πρώτα μαγειρικά βήματα. Μαγείρισσα ερασιτέχνης πρώτα για την οικογένειά της και τους φίλους που γέμιζαν το σπιτικό της, κάποια στιγμή αποφασίζει να ανοίξει στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο της μαγαζί που ήταν ένας τεράστιος μαγικός κήπος που φιλοξενούσε πλέον τους φίλους και τους φίλους των φίλων της. Ο κήπος ονομάστηκε Maria’s και ήταν η αρχή του ονείρου. Πολλές μελέτες, σεμινάρια, πολύ δουλειά και απέραντη αγάπη προς την μαγειρική την ώθησαν στη συγγραφή βιβλίων και στη δημιουργία μιας αλυσίδας εστιατορίων με την επωνυμία Maria’s.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Okan της Κωνσταντινούπολης γαστρονομία. Είναι μέλος των Chaines Des Rotisseurs του Συλλόγου Γαστρονομίας Τουρκίας, του Chef’s sclub Θεσσαλονίκης και διοικητικό μέλος του Συλλόγου Χαμένων Γεύσεων. Το τελευταίο της βιβλίο «Ερωτικά μπαχαρικά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

(από το www.mariaekmektsioglou.com)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Το panettone και άλλα διεθνή χριστουγεννιάτικα γλυκά: Ποια είναι η διατροφική τους αξία; Πώς να ξεφύγετε από τα Χριστούγεννα αν δεν τα αντέχετε Η χριστουγεννιάτικη, νυχτερινή Αθήνα με τα «μάτια» ενός drone
Keywords
Τυχαία Θέματα