Χανς Βέρνερ Ζιν: Η Γερμανία έπρεπε να χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα

Την απογοήτευσή του για το ευρώ και την πεποίθησή του ότι η Γερμανία θα έπρεπε να είχε χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Γερμανικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που έδωσε στην Die Welt και την οποία μετέφρασε στα ελληνικά η Deutsche Welle.


O οικονομολόγος αναφέρει ότι το ευρώ έχει αποτύχει παταγωδώς και ότι «από ένα πρόγραμμα ειρήνης, κατέληξε στο να προκαλέσει έριδες ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης». Όπως εξήγησε, ο ευρωπαϊκός Νότος οδηγήθηκε σε μια κατάσταση «δανειακής φούσκας» που έσκασε, προκαλώντας αστάθεια στις οικονομίες των χωρών του.

«Σήμερα, επικρατεί εκεί μαζική ανεργία και απογοήτευση για το ευρώ. Οι δανειστές στον ευρωπαϊκό Βορρά έχουν θυμώσει, επειδή έπρεπε να στηρίξουν το νότο με προγράμματα διάσωσης και μεταφορά χρημάτων. Άρα, τόσο στο Βορρά, όσο και στο Νότο, επικρατεί απογοήτευση για το ευρώ», τόνισε.

Ο κ. Ζιν συνέχισε λέγοντας ότι το κοινό νόμισμα προκάλεσε έριδες ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς με τα προγράμματα διάσωσης οι ιδιωτικές αξιώσεις για την χορήγηση δανείων «ανέβηκαν» στους ώμους κρατικών δανειστών.

«Εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα διάσωσης, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης θα έπρεπε πέρυσι να λογομαχήσουν με τράπεζες (σσ. για να πάρουν δάνεια). Αλλά με το πρόγραμμα του 2010, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έγιναν οι κύριοι δανειστές της Ελλάδας και τώρα γίνονται και αποδέκτες οργής», είπε.

Εκτός από το κοινό νόμισμα, ο Γερμανός οικονομολόγος διαφωνεί και με τη φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης, λέγοντας μάλιστα πως η Γερμανία θα έπρεπε να έχει χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα αντί να νομιμοποιήσει την έγερση αξιώσεων για δάνεια.

«Ελλείψει κάτι άλλου η Γερμανία θα έπρεπε να χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Ούτως ή άλλως τα χρήματα που έρευσαν στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης δεν πρόκειται να τα ξαναδούμε. Στην έξαρση της κρίσης θα έπρεπε να είχαμε χαρίσει στην Ελλάδα μικρά ποσά και όχι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να νομιμοποιεί την έγερση αξιώσεων για δάνεια».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα