Μπάιντεν: Όλοι θα έπρεπε να ανησυχούν για την ευλογιά των πιθήκων

.

Το ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων είναι κάτι για το οποίο «όλοι θα έπρεπε να ανησυχούν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την Κυριακή, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι της Υγείας εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια.

«Δουλεύουμε σκληρά πάνω σε αυτό για να διαπιστώσουμε τι θα κάνουμε» είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα πριν φύγει με το Air

Force One για την Ιαπωνία.

Στα πρώτα του σχόλια για την ασθένεια, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι ένας προβληματισμός, από την άποψη πως αν εξαπλωνόταν θα ήταν σοβαρό».

«Δεν μου έχουν πει ακόμα ποιο είναι το επίπεδο έκθεσης, μα είναι κάτι για το οποίο όλοι θα έπρεπε να ανησυχούν» τόνισε.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, είπε σε δημοσιογράφους κατά την πτήση προς το Τόκιο πως οι ΗΠΑ είχαν προμήθειες εμβολίου που είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων. «Έχουμε εμβόλιο διαθέσιμο για να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό» είπε.

Η ευλογιά των πιθήκων σπάνια εντοπίζεται εκτός Αφρικής, μα σύμφωνα με τον ΠΟΥ την Παρασκευή υπήρχαν 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά τον κόσμο και το Σάββατο είχαν ξεπεράσει τα 90 σε 12 μη ενδημικές χώρες, με αρκετά ύποπτα. Αν και η ασθένεια υπάγεται στην ίδια «οικογένεια» ιών με την ευλογιά, τα συμπτώματά της είναι πιο ήπια. Οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες χωρίς ανάγκη νοσηλείας, μα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

O ΠΟΥ έχει πει πως αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα, ενώ επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική. Όπως έχει αναφέρει ο οργανισμός, οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν πως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο λαμβάνει χώρα μεταξύ ατόμων που έρχονται σε στενή σωματική επαφή με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Όπως είπε στο Reuters ο Ντέιβιντ Χέιμαν, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών του ΠΟΥ, αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι πως εισήλθε στον πληθυσμό μεταδιδόμενο στο πλαίσιο σεξουαλικής επαφής και εξαπλώνεται όπως εξαπλώνονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αλληλούχιση του γονιδιώματος που έχει γίνει σε αρχικό στάδιο πάνω σε περιπτώσεις στην Ευρώπη υποδεικνύει ομοιότητες με αυτό που εξαπλώθηκε με παρόμοιο τρόπο στη Βρετανία, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη το 2018. Ο Χέιμαν πάντως τόνισε ότι τα πράγματα δεν θυμίζουν τις πρώτες ημέρες της Covid-19, επειδή δεν μεταδίδεται το ίδιο εύκολα. Αυτοί που υποψιάζονται πως μπορεί να έχουν εκτεθεί ή που παρουσιάζουν συμπτώματα θα έπρεπε να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους, υπογράμμισε: «Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, μα το πιο σημαντικό μήνυμα είναι πως μπορείτε να προστατευτείτε μόνοι σας» είπε.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα εξετάζεται για πιθανή μόλυνση ένας 29χρονος Βρετανός τουρίστας, ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, που είναι ασυμπτωματική, μεταφέρθηκαν στην Αττική από την Κεφαλλονιά και εισήχθησαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων,  Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων αναμένονται τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΕΡΤ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; (βίντεο)«Freud’s Last Session»: Ο Άντονι Χόπκινς γίνεται Σίγκμουντ ΦρόιντΚυριακάτικο τραπέζι: Μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί φέτα και τριμμένη παρμεζάνα και μελόπιτα
Keywords
Τυχαία Θέματα