«Έγινε της Πόπης»: Το νησάκι και το ναυάγιο από όπου προήλθε η γνωστή έκφραση

.

Ένα νησάκι κοντά στην Αττική και ένα ναυάγιο βρίσκονται πίσω από τη γνωστή έκφραση «έγινε της Πόπης»- με το νησάκι να είναι ο «πρωταγωνιστής» βίντεο από drone του Up Stories.

H ιστορία της έκφρασης παρουσιάζεται εκτενώς σε ανάρτηση του Στέφανου Μίλεση στο «Πειραιόραμα»: Προέρχεται από το ατμόπλοιο «Πόπη», ένα παλιό ατμόπλοιο που το 1920 πέρασε στην ιδιοκτησία της «Ηπειρωτικής Ατμοπλοΐας», έχοντας μετασκευαστεί σε πλοίο ακτοπλοΐας.

Το «Πόπη» στις 27 Νοεμβρίου του 1934 προσάραξε στη νησίδα «Κασίδι», τριακόσια περίπου

μέτρα από τις βραχονησίδες «Φλέβες» και ένα μίλι μετά το ακρωτήριο «Μικρό Καβούρι», που εκτείνεται μετά τον Λαιμό της Βουλιαγμένης. Οι επιβάτες, με βάση τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί, ήταν 122, ωστόσο αργότερα αποδείχτηκε πως έφταναν τους 140, με πολλούς να έχουν βγάλει εισιτήριο μέσα στο πλοίο. Επίσης, μετέφερε εμπορεύματα, μεταξύ των οποίων και τυριά. Πλοίαρχος ήταν ο Γ. Πιλάλης.

Το πλοίο θα εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς, Σύρο, Πάρο, Νάουσα Πάρου, Νάξο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Οία, Ίο, Θήρα, Ανάφη, Αμοργό, Αιγιάλη, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, και επιστροφή μέσω Νάξου, Πάρου, Σύρου. Όταν το πλοίο προσέκρουσε, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα έδωσαν προτεραιότητα στην εκφόρτωση των τυριών, και όχι στη διάσωση. Αυτό είχε αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση, και 11 επιβάτες πνίγηκαν. Σημειώνεται πως το σκάφος δεν έφερε ασύρματο τηλέγραφο.

Ο πανικός που επικράτησε, η προσάραξη που έγινε νύχτα και η απουσία τηλεγράφου συνέθεσαν ένα σκηνικό που έμεινε στη μνήμη, με την έκφραση «έγινε της Πόπης» να καθιερώνεται για να δείξει πανικό και αταξία. Σημειώνεται πως το πλοίο επισκευάστηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά, σε άλλη γραμμή (Πάτρα, Ζάκυνθο, Αργοστόλι, Ληξούρι), όμως προσάραξε και πάλι. Λέγεται ότι λόγω υψηλού κέντρου βάρους το πλοίο ήταν ευάλωτο στις απότομες κλίσεις.

Η έκφραση επανήλθε και καθιερώθηκε περισσότερο, και το πλοίο άλλαξε όνομα κι έγινε «Ήπειρος», ωστόσο αρκετοί συνέχισαν να το αποκαλούν με το όνομα αυτό.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Κυριακάτικο τραπέζι: Μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί φέτα και τριμμένη παρμεζάνα και μελόπιταΓιατί αυξάνονται τα περιστατικά ψωρίασης και πώς να την αποφύγουμεΓιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; (βίντεο)
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έγινε, Πόπης,egine, popis