Αρχαίοι Αιγύπτιοι Θεοί στα άστρα: Εξερευνώντας τον κομήτη της Rosetta

Μπορεί ως τίτλος να παραπέμπει σε κάτι από τις σειρές και τις ταινίες του διάσημου στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας «Stargate: SG1», ωστόσο δεν απέχει από την πραγματικότητα: όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο blog της αποστολής Rosetta της ESA, για τη μελέτη του Κομήτη 67Ρ/ Churyumov-Gerasimenko, «νωρίς στη φάση της χαρτογράφησης, αποφασίσαμε να ονοματίσουμε τις περιοχές του πλανήτη χρησιμοποιώντας ονόματα αρχαίων Αιγυπτίων θεών.

Θέλαμε να παραμείνουμε πιστοί
στο αιγυπτιακό theme της αποστολής (υπενθυμίζεται ότι και το Philae, του σκάφους προσεδάφισης, έχει αιγυπτιακή προέλευση) και να έχουμε μία μεγάλη γκάμα ονομάτων, εάν τα χρειαζόμασταν. Ευτυχώς, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν τόσους πολλούς θεούς στην ιστορία τους που η απόφαση ήταν εύκολη».

Όπως αναφέρει στο post ο Μ. Ραμί Ελ Μάαρι, του University of Bern, «αρχικά δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε ονόματα αρχαίων πόλεων και βρίσκαμε πολλά ονόματα που ήταν πολύ δύσκολο να τα προφέρει κάποιος, ακόμα και ένας Αιγύπτιος, όπως εγώ. Οπότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ακόλουθη συνθήκη: θεοί για το “σώμα” και θεές για το “κεφάλι”».

Μεταξύ των ονομάτων περιλαμβάνονται μυθικές φιγούρες, όπως ο Χάπι (θεός του Νείλου) και και ο Ίμχοτεπ- αλλά παραλείφθηκαν επίτηδες άλλα, «μεγάλα» ονόματα, όπως ο Άμμων Ρα και ο Όσιρις, καθώς είχαν χρησιμοποιηθεί αλλού – αλλά και επειδή ένας από τους σκοπούς ήταν να μάθει το κοινό και άλλα ονόματα. Άλλα ονόματα είναι Ατέν, Ακέρ, Μπάμπι, Κεπρί, Άνουβις, Άτουμ, Ανουκέτ, Μαάτ, Μαφτέτ, Νουτ, Σεργκέτ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα