Ανησυχία στο ΝΑΤΟ με τον επικείμενο ανεφοδιασμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε ισπανικό έδαφος

Ανησυχία έχει προκαλέσει στο ΝΑΤΟ το γεγονός ότι η Ισπανία φέρεται να προετοιμάζεται να επιτρέψει σε ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Συρία να ανεφοδιαστούν στο λιμάνι της πόλης Θέουτα, στη βόρεια ακτή της Αφρικής, απέναντι από το Γιβραλτάρ.

Τα ρωσικά πλοία πέρασαν το στενό του Γιβραλτάρ και αναμένεται να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και προμήθειες σήμερα, Τετάρτη. Ενημερωτικά δίκτυα ανέφεραν ότι δύο ισπανικά πλοία, η φρεγάτα Αλμιράντε Χουάν ντε Μπορμπόν και το πλοίο Κανταβρία συνόδευαν
τα πολεμικά πλοία κατά το πέρασμά τους από τα διεθνή ύδατα.

Το βράδυ της Τρίτης η εφημερίδα El País ανέφερε ότι το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει αίτημα της Μόσχας να σταματήσουν για ανεφοδιασμό ρωσικά πολεμικά πλοία στην Θέουτα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης ονόματι Πέδρο Μορενές δήλωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί να μάθει προς τα που κατευθύνονται τα πλοία και με ποιο σκοπό προτού εγκρίνει τον ανεφοδιασμό, ωστόσο όλα δείχνουν πως το αίτημα έχει εγκριθεί.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει αναστάτωση στο ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να προειδοποιεί ότι τα πλοία κατευθύνονται προς τη Συρία και θα χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις κατά αμάχων σε πολιορκημένες πόλεις όπως το Χαλέπι. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι είναι απόφαση της κάθε χώρας το εάν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των πλοίων κατά το πέρασμά τους από την Μεσόγειο.

Ο Γκι Φερχόφστατ που ηγείται της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ισπανίας «σκανδαλώδεις».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα