Αίγυπτος: Απαγορεύει τα νικάμπ στα σχολεία

Δύο κορίτσια που φορούν νικάμπ περπατούν στο δρόμο της συνοικίας Kahn el Khalil, στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 11 Ιουλίου 2019

Η Αίγυπτος απαγορεύει στις μαθήτριες να φορούν κάλυψη προσώπου ή νικάμπ στα σχολεία, μια απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις

στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να χαρακτηρίζουν την απαγόρευση καταπιεστική, ενώ άλλοι εκφράζουν την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στην κρατική εφημερίδα Akhbar al-Youm, ”οποιαδήποτε μορφή κάλυψης των μαλλιών που αντιβαίνει στον όρο να είναι ορατό το πρόσωπο δεν είναι αποδεκτή”.

Οι μαθήτριες θα μπορούν να φορούν χιτζάμπ ή μαντίλα, αν το επιλέξουν, αλλά θα πρέπει να είναι στο χρώμα που έχει επιλεγεί από το υπουργείο και την τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κώδικας θα εφαρμοστεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου έως τον Ιούνιο του 2024. Η απόφαση θα ισχύει τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά σχολεία.

Οι επικριτές του νέου κώδικα ενδυμασίας βγήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στα δικαιώματα των γυναικών.

″Αφήστε τις γυναίκες να φορούν ό,τι θεωρούν κατάλληλο. Θέλουμε έναν ελεύθερο και ισότιμο κόσμο για τις γυναίκες να αποφασίζουν για το τι θα φορέσουν χωρίς το κράτος να παρεμβαίνει σε αυτό”, έγραψε η Zainab Dabo στην πλατφόρμα X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

I'm completely against Niqab Ban in Egypt, let women wear whatever they deem fit.

We can't be struggling with Taliban forcing Women into erasure just to ve Egypt Ban Niqab

We want a free & equal world for women to decide on what to wear without the state interfering with it https://t.co/iX6NA1eUnU

— Zainab Dabo (@_ZainabDabo) September 13, 2023

Οσοι αντιτίθενται στην απαγόρευση θεωρούν ότι το νικάμπ αποτελεί ”θρησκευτική υποχρέωση” και δεν πρέπει να πολιτικοποιείται.

″Το νικάμπ δεν είναι πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η άγνοια και η μισαλλοδοξία εκείνων που θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους στους άλλους. Το νικάμπ δεν είναι μια πολιτική δήλωση, είναι μια θρησκευτική υποχρέωση”, έγραψε στο Χ ένας χρήστης.

Egypt says students can wear hijab but not face veils or niqab in schools.

Keywords
Τυχαία Θέματα