Αφγανιστάν: Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος Γάνι, στο έλεος των Ταλιμπάν η χώρα

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε από το Αφγανιστάν την Κυριακή μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή τους στην εξουσία δύο δεκαετίες μετά την αναγκαστική αποχώρησή τους από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο ίδιος εξήγησε μέσω Facebook ότι τράπηκε σε φυγή για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία. Οπως είπε, έφυγε προκειμένου να αποτρέψει τις συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν που θα έθεταν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ.

Δεν αποκάλυψε, όμως, λεπτομέρειες για την τρέχουσα τοποθεσία του.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι μπήκαν σε πολλές συνοικίες της Καμπούλ, ενώ τρεις από τους ανώτερους αξιωματούχους τους δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν και το προεδρικό μέγαρο, μετά τη φυγή του αρχηγού του κράτους.

«Στρατιωτικές μονάδες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν μπήκαν στην πόλη της Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Taliban fighters have entered Afghanistan’s presidential palace hours after President Ashraf Ghani fled the country — in pictures https://t.co/fqqlySOdKypic.twitter.com/sqUZGdssMr

Al Jazeera English (@AJEnglish) August 15, 2021

Η αποχώρηση αυτή ολοκληρώνει την πανωλεθρία των τελευταίων εβδομάδων, έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γάνι δεν κατάφερε να ανοικοδομήσει τη χώρα του, παρά τις υποσχέσεις του.

Taliban forces which have entered Kabul warn looters, marauders and rapists that they will be punished on the spot pic.twitter.com/DOUHoYEsnv

— Murad Gazdiev (@MuradGazdiev) August 15, 2021

Το βράδυ της Κυριακής τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην αφγανική πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Nοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα ανακοίνωσε μέσω Twitter πως περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ. «Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε σε μια προειδοποίηση ασφαλείας ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αλλάζει γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, όπου υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν στην απομάκρυνση των περισσοτέρων μελών του αμερικανικού προσωπικού.

Inside the Hamid Karzai International Airport in Kabul, Afghanistan, there appears to be a lot of panic and very little organization:https://t.co/wxN3ebSvO1

— Leah McElrath
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφγανιστάν, Φυγαδεύτηκε, Γάνι, Ταλιμπάν,afganistan, fygadeftike, gani, taliban