WSJ: Έγγραφο του ESM εξετάζει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Μια συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επιβολή «καπέλου»/ ορίου στις πληρωμές τόκων, την επέκταση της ωρίμανσης/ λήξης δανείων και τη σύνδεση των αποπληρωμών με την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με έγγραφο που συντάχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal.

Το εννέα σελίδων έγγραφο, με ημερομηνία 10 Αυγούστου, συντάχθηκε από τον ESM και παρουσιάζει διαφορετικές επιλογές όσον αφορά στην
ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως προαναφέρθηκε, επικεντρώνεται σε τρία μέτρα: Παράταση της διάρκειας κάποιων δανείων, σύνδεση αποπληρωμών χρέους με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας και επιβολή ορίου, ή ακόμα και την αναβολή των πληρωμών τόκων.

«Τα εν λόγω μέτρα παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες για να επανέλθει η εξυπηρέτηση χρέους πίσω σε βιώσιμο δρόμο» σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο ωστόσο δεν εξετάζει την μείωση του ονομαστικού χρέους- κάτι που αποκλείστηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρει η WSJ, το έγγραφο διανεμήθηκε στους θεσμούς που επιβλέπουν το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Επίσης, προϋποθέτει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (τα χρήματα που η χώρα πρέπει να συγκεντρώνει για να καλύπτει το έλλειμμα, τους τόκους, και τις αποπληρωμές χρέους) θα είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ, καθώς αυτό είναι το όριο που θεωρεί βιώσιμο το ΔΝΤ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε που το έγγραφο διανεμήθηκε, και κάποιες από τις υποθέσεις/ προϋποθέσεις που περιλαμβάνει θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, όπως επισημαίνουν στελέχη της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι επιλογές που παρουσιάζονται εξακολουθούν να αποτελούν πιθανή βάση για συνομιλίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2016.

Ειδικότερα, το έγγραφο του ESM – πάντα σύμφωνα με τη WSJ- εστιάζει στις επιλογές ελάφρυνσης χρέους μέσω «reprofiling», δηλαδή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής χρέους και τόκων. Όπως υπογραμμίζεται, αν και αυτό δεν θα μείωνε τον όγκο του χρέους, θα βελτίωνε σημαντικά τις ικανότητες της Αθήνας να το αποπληρώσει.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το διάστημα μεταξύ του 2023 και του 2043 θα είναι το πιο προβληματικό για την Ελλάδα, καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης θα υπερβούν το 15% του ΑΕΠ. Την περίοδο αυτή προτείνεται οι πληρωμές να «κλειδώσουν» σε ένα ποσοστό του ΑΕΠ, έτσι ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος αν τα πάει καλά και λιγότερο εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, το έγγραφο εξετάζει το ενδεχόμενο «κλειδώματος» των πληρωμών στο 1% του ΑΕΠ κατά το 2023-2033 και στο 1,5% κατά το 2034-2044.

Το έγγραφο αναφέρει πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η καταβολή του χρέους θα μπορούσε να «κλειδώσει» σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του ΑΕΠ, ούτως ώστε η χώρα να αποπληρώσει περισσότερο χρέος εάν η οικονομία αποδώσει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. Επίσης, προτείνεται η αναβολή ως στο 2022 που έχει ήδη δοθεί να επεκταθεί μερικώς για άλλα 10 χρόνια, ενώ οι πληρωμές τόκων σταθεροποιούνται στο 2% για την περίοδο 2023- 2033. Εναπομείναντες τόκοι θα πληρωθούν σε ίσες δόσεις από το 2044 και μετά. Με αυτά τα δεδομένα, η καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους θα μειωθεί κατά 52,5%, με ποσοστό 6,1% να προκύπτει από την παράταση της περιόδου ωρίμανσης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα