To Economist έκανε εξώφυλλο τον ηγέτη του Βιετνάμ και το τεύχος απαγορεύτηκε σε όλη τη χώρα

Ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος, Το Λαμ (26 Μαϊου 2025)

Στο εξώφυλλο της τελευταίας έντυπης έκδοσης του περιοδικού Economist, φιγουράρει το πρόσωπο του ηγέτη του Βιετνάμ, το τεύχος όμως απαγορεύτηκε να κυκλοφορήσει στη χώρα...Φυσικά πρόκειται για ένα κραυγαλέο περιστατικό λογοκρισίας στο κομμουνιστικό, μονοκομματικό κράτος.

Τι τόσο σκανδαλώδες όμως είχε το εξώφυλλο;

Σε αυτό εμφανίζεται το πρόσωπο του ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος, Το Λάμ σε ένα κόκκινο φόντο και στο σημείο που θα έπρεπε να είναι

τα μάτια είναι δύο κίτρινα αστέρια (σαν αυτά στη σημαία της χώρας). Ο τίτλος είναι «Ένας άνδρας με σχέδιο για το Βιετνάμ» και ο υπότιτλος του άρθρου γράφει: «Ο σκληρός άνδρας του κομμουνιστικού κόμματος που πρέπει να σώσει το μεγάλο success story της Ασίας».

Το Βιετνάμ έχει μετατραπεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ισχυρή γιγαντιαία μονάδα παραγωγής και ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας πέρυσι.

Ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ στο εξώφυλλο του Economist

Ωστόσο, η οικονομία της χώρας που βασίζεται στις εξαγωγές, και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποστολή αγαθών στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει την απειλή επιβολής δασμών ύψους 46% από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ουάσιγκτον και Ανόι είναι αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία. 

Σημειώνοντας την ανάγκη να αλλάξει το Βιετνάμ την οικονομική του στρατηγική, το άρθρο του Economist αναφέρει: «Εάν ο κ. Λαμ αποτύχει, το Βιετνάμ θα υποβαθμιστεί σε ένα ξεπερασμένο κέντρο παραγωγής χαμηλής προστιθέμενης αξίας», προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν, από την άλλη πλευρά, «να οδηγήσουν τα 100 εκατομμύρια Βιετναμέζους στον ανεπτυγμένο κόσμο, δημιουργώντας μια ακόμη ασιατική μηχανή ανάπτυξης».

Τόσο το Reuters όσο και του Bloomberg επικαλούνται αναφορές διανομέων που δεν κατονομάζονται και οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν μπορούσαν να αποκτήσουν αντίγραφα του περιοδικού ή ότι αυτό είχε απαγορευτεί.

Ένα στέλεχος του διανομέα Ngay Moi, που δεν αποκάλυψε το όνομά του, είπε στο Reuters ότι είχαν λάβει εντολή να «σκίσουν» το εξώφυλλο και το άρθρο για τον Λαμ, προσθέτοντας: «Αργότερα, μας δόθηκε εντολή να μην το πουλήσουμε καθόλου». Ένας υπάλληλος σε έναν δεύτερο διανομέα, την Global Book Corporation, είπε επίσης στο Reuters ότι το υπουργείο του Βιετνάμ που είναι αρμόδιο για τις δημόσιες πληροφορίες είχε απαγορεύσει την έκδοση. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχές του Βιετνάμ διέταξαν τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, κατηγορώντας την ότι δεν συνεργάστηκε στις προσπάθειες καταστολής του εγκλήματος.

Ένα εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι πολλές ομάδες στο Telegram «με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες δημιουργήθηκαν από αντιπολιτευόμενα και αντιδραστικά υποκείμενα που διαδίδουν αντικυβερνητικά έγγραφα».

Το Βιετνάμ είναι γνωστό πως έχει...ελάχιστη ανοχή στη διαφωνία, όπως αναφέρει ο Guardian, και διατηρεί αυστηρό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης, με την οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου- Reporters sans Frontières- να το κατατάσσει μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ, στην 173 θέση σε σύνολο 180. Περιγράφεται ως μια «μία από τις μεγαλύτερες φυλακές στον κόσμο για δημοσιογράφους».

Η Αλεξάντρα Μπιελακόουσκα, από RSF είπε ότι η απόφαση για την απαγόρευση της διανομής του Economist αντανακλά τη συνεχιζόμενη καταστολή της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα. «Είναι σαφές ότι οι αρχές του Βιετνάμ θεωρούν τον ελεύθερο Τύπο πρόκληση για τη μονοκομματική του διακυβέρνηση και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να φιμώσουν τις ανεξάρτητες φωνές», είπε, αναφέροντας την περίπτωση του δημοσιογράφου Φαμ Νοτάν Τρανγκ, ο οποίος κρατείται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια από το καθεστώς.

«Ενώ οι αρχές του Βιετνάμ επιδιώκουν να προσεγγίσουν δημοκρατικές χώρες για να τονώσει την οικονομία του, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Related...Ανατροπή στην ανατροπή με προσωρινή απόφαση εφετείου στις ΗΠΑ να επαναφέρει τους δασμούς Τραμπ50 χρόνια από το τέλος του Πολέμου του Βιετνάμ - Η άτακτη εκκένωση και η πτώση της Σαϊγκόν
Keywords
Τυχαία Θέματα
Economist, Βιετνάμ,Economist, vietnam