S.S. Pacific: Ναυάγιο 147 ετών με χρυσό αξίας 9 εκατομμύρια ευρώ (βίντεο)

Ήταν τον Νοέμβιο του 1975 όταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα σημερινά δυτικά σύνορα Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών, βυθίστηκε το  S.S. Pacific τον Νοέμβριο μετά τη σύγκρουση με το πλοίο Orpheus. 

Ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές που σημειώθηκαν στα ανοικτά των ακτών του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, αφού χάθηκαν 270 ζωές. Μαζί με επιβάτες χάθηκε και ένα φορτίο χρυσού αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ. 
Ωστόσο, δύο άτομα επέζησαν από το ναυάγιο, παραμένοντας στα συντρίμμια για πάνω από μια μέρα πριν διασωθούν.

Ένας από τους επιζώντες, ο Χένρι Φ. Τζέλι, ήταν στο κρεβάτι

όταν ένα το Orpheus συγκρούστηκε με το S.S. Pacific. Περιέγραψε το χάος καθώς το πλοίο άρχισε να βυθίζεται χωρίς κανέναν στο τιμόνι, επιβάτες να κλαίνε και ένα παιδί να χάνει τη ζωή του εξαιτίας του πανικού.

Ήταν ένας παθιασμένος Αμερικανός, ο Τζέφ Χούμελ, που βρήκε το πλοίο αφού το έψαχνε από το 1993. Ο Χούμελ ήταν έχει μακρά εμπειρία στην αναζήτηση βυθισμένων πλοίών.

Ο ίδιος και ο συνεργάτης του Ματ Μακ Κόλεϊ έφτασαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την δεκαετία του ’80, όταν, νέοι τότε, ανακάλυψαν ένα βομβαρδιστικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χούμελ κλήθηκε να αναζητήσει το S.S. Pacific αλλά οι προσπάθειές του δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη αποστολή της 25μελούς ομάδας του, που χρηματοδοτήθηκε με 2 εκ. δολάρια, χρησιμοποίησε δύο τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) και κατέγραψε εικόνες του πλοίου.

Σύμφωνα με τον Χούμελ  το σχήμα και το μέγεθος του ναυαγίου έμοιαζαν λάθος. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων, είχαν τη δυνατότητα να δουν τα αντικείμενα και συνειδητοποίησαν ότι πράγματι ήταν το πλοίο. 

Το αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο εξουσιοδότησε έτσι τον Τζεφ Χούμελ να βγάλει το πλοίο από το νερό. Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με την ανάκτηση των αντικειμένων στο εσωτερικό του πλοίου. Οι εργασίες αυτές θα ξεκινήσουν το 2023.

Από την πλευρά του, ο Χούμελ θέλει να αποκαταστήσει το S.S Pacific για να το εκθέσει σε ένα μουσείο που θέλει να ανοίξει στο Σιάτλ.

Με Πληροφορίες από την HuffPost.fr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗΠΑ: Τζιν παντελόνι 165 ετών που βρέθηκε σε ναυάγιο πωλήθηκε για 114.000 δολάριαΝαυάγιο σκάφους των ναζί διαρρέει εδώ και 80 χρόνια τοξικά χημικά στη θάλασσα (Βίντεο)Σουηδία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το «δίδυμο» πλοίο του φημισμένου «Vasa»
Keywords
Τυχαία Θέματα