Πρόβλημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Ανησυχία λόγω διαρροής

Μια διαρροή ψυκτικού που είχε διάρκεια περίπου τριών ωρών το βράδυ της Τετάρτης σε ρωσική κάψουλα Σογιούζ η οποία είχε προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενδεχομένως να προκλήθηκε από πλήγμα μικροσκοπικού μετεωρίτη, είπε την Πέμπτη Ρώσος αξιωματούχος.

Η NASA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είπαν ότι δεν είχαν κινδυνεύσει αστροναύτες από τη διαρροή, που ανάγκασε το κέντρο ελέγχου στη Μόσχα να ματαιώσει διαστημικό περίπατο από δύο κοσμοναύτες, καθώς το υγρό εκτοξευόταν στο

Διάστημα, όπως φάνηκε σε ζωντανό βίντεο κατά τη διάρκεια webcast της NASA.

«Η αιτία της διαρροής στο Soyuz MS-22 θα μπορούσε να είναι μικρομετεωρίτης που χτύπησε τον θερμοπομπό του σκάφους» δήλωσε ο Σεργκέι Κρικάλεφ, επικεφαλής επανδρωμένων πτήσεων στη Roscosmos, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

Μικρομετεωρίτες, οι περισσότεροι μεγέθους κόκκου σκόνης, είναι κανονικό κομμάτι του διαστημικού περιβάλλοντος καθώς κινούνται ανά το Ηλιακό Σύστημα σε τυχαίες κατευθύνσεις και κατά κανόνα προκαλούν μικρές ή καθόλου σημαντικές ζημιές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και άλλα διαστημόπλοια που προστατεύονται από προηγμένες θωρακίσεις.

Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν έρευνα για την αιτία της διαρροής του υγρού, που βγήκε από κύκλωμα στο εξωτερικό του ρωσικού Σογιούς MS-22 την Τετάρτη, όπως είπε η NASA. To ψυκτικό υγρό χρησιμοποιείται για να ρυθμίζει θερμοκρασίες στην κάψουλα.

Η NASA είπε πως οι θερμοκρασίες του MS-22 παραμένουν «εντός αποδεκτών ορίων». Ούτε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ούτε η Roscosmos είπαν ποιο είναι το εύρος θερμοκρασιών του διαστημοπλοίου, πόσο κοντά είναι το σκάφος για να φτάσει σε αυτά τα όρια, πόσο ψυκτικό διέφυγε ή τι ώρα σταμάτησε η διαρροή.

Το ίδιο διαστημόπλοιο Σογιούζ είχε μεταφέρει τους κοσμοναύτες Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντιμίτρι Πετελίν, καθώς και τον αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο της NASA, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Σεπτέμβριο, στην πρώτη κοινή πτήση Ρωσίας- ΗΠΑ στο πλαίσιο ανανεωμένης συμφωνίας μεταξύ της NASA και της Roscosmos για ταξίδια με μεικτά πληρώματα από και προς τον σταθμό. Ο Προκόπιεφ και ο Πετελίν ήταν οι δύο που είχαν ετοιμαστεί για εξάωρο διαστημικό περίπατο όταν άρχισε η διαρροή. Σημειώνεται πως ο διαστημικός περίπατος που είχε σχεδιαστεί για το βράδυ της Τετάρτης είχε αναβληθεί άλλη μια φορά, στα τέλη του Νοεμβρίου, λόγω προβληματικών αντλιών στις στολές των κοσμοναυτών.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αυτή τη στιγμή έχει πλήρωμα επτά ατόμων.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ακτιβιστές εναντίον Τζέιμς Κάμερον: Το σόου με τα δελφίνια για το Avatar 2 που προκάλεσε οργήΒερολίνο: Το μεγαλύτερο ανεξάρτητο κυλινδρικό ενυδρείο στον κόσμο «έσκασε»Η Ιαπωνία επανεξοπλίζεται, με πρόγραμμα 320 δισ. δολαρίων
Keywords
Τυχαία Θέματα