Politico: Η Θεσσαλονίκη είναι η «ελληνική πόλη των φαντασμάτων»

«Η ελληνική πόλη των φαντασμάτων» ονομάζεται νέο άρθρο της ιστοσελίδας Politico που αναφέρεται στην Θεσσαλονίκη και στα πλήγματα που δέχτηκε η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Η Κοινότητα ευδοκιμούσε για πέντε αιώνες, συγκεκριμένα από το 1490 έως το 1941. Οι περισσότεροι είχαν καταφτάσει όταν οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν από την Ισπανία και ζούσαν αρμονικά στην Θεσσαλονίκη
μαζί με τους άλλους πληθυσμούς. Όλα άλλαξαν όμως όταν την δεκαετία του '40 κατέλαβαν την πόλη οι Ναζί, στέλνοντας περίπου 46.091 ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη δεν αριθμεί περισσότερους από 1.500 Εβραίους, σημειώνει το Politico. Μιλώντας με τους ανθρώπους, το δίκτυο γνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα, τα οποία έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα περισσότερα έσοδα, τα οποία καλύπτουν τις υπηρεσίες πρόνοιας, εξασφαλίζονται από ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν υπερφορολογηθεί.

Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα όμως είναι και τα στερεότυπα που επικρατούν στην χώρα τα οποία αφορούν στους Εβραίους. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εβραϊκής Οργάνωσης που διεξήχθη το 2014, η Ελλάδα είναι η πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης. Η κρίση, έχει κάνει τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα, αν αναλογιστεί κανείς πως η Χρυσή Αυγή αποτελεί το τρίτο κόμμα στην Βουλή.

Όπως δήλωσε ο Larry Sefiha, ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, στο Politico, ακόμα και ο Πάνος Καμμένος δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης πως οι Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους, στηρίζοντας την κυρίαρχη άποψη ότι ο συγκεκριμένος λαός κινεί τα νήματα στον χώρο της οικονομίας.

Όσον αφορά το φαινόμενο που παρατηρείται σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, όπου λαμβάνουν χώρα στοχευμένες επιθέσεις εναντίον Εβραίων, η Κοινότητα της Θεσσαλονίκης δεν δείχνει να φοβάται, καθώς στην χώρα μας δεν είναι τόσο έντονο το στοιχείο του ακραίου Ισλαμισμού. Όσον αφορά τους νεοναζί, αυτοί συνηθίζουν να βάζουν στο στόχαστρο τους παράνομους μετανάστες, παρά τους Εβραίους, σημειώνει ο κύριος Sefiha.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα