Oμαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη, που πολιορκείται με σφοδρούς βομβαρδισμούς

Στην τρίτη του εβδομάδα εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπου είναι σε εξέλιξη η εισβολή της Ρωσίας. Συνέχεια αυξάνονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και τραυματίες, ενώ πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Στο Κίεβο ηχούσαν ξανά οι σειρήνες τα ξημερώματα, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι στην Τουρκία για ειρηνευτικές

συνομιλίες στην Αττάλεια. Ωστόσο, οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν πρακτικά το αδιέξοδο χωρίς να σημειωθεί καμία πρόοδος, όπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους αμέσως μετά Λαβρόφ και Κουλέμπα.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, είναι στην Πολωνία, μία ημέρα μετά την απόρριψη από την αμερικανική πλευρά της προσφοράς από τη χώρα του στόλου των μαχητικών MiG-29 της στις ΗΠΑ αντί για απευθείας μεταβίβασή τους στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την εξέλιξη των εχθροπραξιών, και θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων τις επόμενες ημέρες: Σε μια σχετική εκτίμηση αναφέρεται ότι θα μπορούσε να εξαπολυθεί μια «απόλυτα φρικτή» επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα επιμελητείας που αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα που κατευθύνονται προς το Κίεβο. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι 5.000 με 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ως τώρα στην Ουκρανία. Σημειώνεται επίσης ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε βοήθεια ύψους 13,6 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ο βομβαρδισμός από τη Ρωσία ενός νοσοκομείο στη Μαριούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του μαιευτηρίου και πτέρυγες με παιδιά, είναι έγκλημα πολέμου και ένδειξη γενοκτονίας, προσθέτοντας πως παιδιά είχαν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια. Παράλληλα περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες δεσμεύονται να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, καθώς η οικονομική απομόνωση της χώρας εντείνεται.

Όλες οι εξελίξεις:

23.35 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί περίπου 5 χλμ. πιο κοντά στο Κίεβο- Το Τσερνιχίφ είναι πλέον «απομονωμένο»

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει, κοντά στο αεροδρόμιο Χοστομέλ, κατά περίπου 5 χιλιόμετρα την τελευταία ημέρα, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να «προωθούν τα στρατεύματά τους» κατά μήκος δύο παράλληλων γραμμών έξω από το Κίεβο, και σε αυτές τις γραμμές, η πλησιέστερη γραμμή έχει «φθάσει περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η πόλη του Τσερνίχιφ είναι «πλέον απομονωμένη», τόνισε εξάλλου ο αξιωματούχος.

Επίσης ανέφερε πως ως την Πέμπτη οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει «775 εκτοξεύσεις πυραύλων» «όλων των διαφορετικών ποικιλιών» από την αρχή της εισβολής τους στην Ουκρανία.

23.21 ΔΝΤ: Δεν αποκλείει χρεοκοπία της ρωικής οικονομίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί. Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

23.00  Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τη Μόσχα να επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τις πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό, συμπληρώνοντας ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν πόλεις-κλειδιά αφότου κατέστρεψαν πολλές υποδομές ζωτικής σημασίας.

«Το στρατιωτικό σχέδιο του Πούτιν για ταχεία κατάληψη της Ουκρανίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει αποτύχει. Έτσι, καταφεύγει σε μια στρατηγική ερήμωσης των μεγάλων αστικών κέντρων για να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσει να επιτύχει», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

22.34 Πρόεδρος Κομισιόν: Πρέπει να σταματήσουμε τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στα επόμενα πέντε χρόνια

Η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά καύσιμα στα επόμενα 5 έτη, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην σύνοδο κορυφής των ηγετών του μπλοκ.

«Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», έγραψε στο Twitter, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βερσαλλίες για να συζητήσουν το θέμα.

Η Φον ντερ Λάιεν λέει ότι θα προτείνει ένα σχέδιο στα μέσα Μαΐου για την «σταδιακή κατάργηση» του ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2027.

Our new RePowerEU plan will help us get there in the mid-term by:

• Reducing - faster - the use of fossil fuels in heating and power
• Front-loading investments
• Boosting energy efficiency
• Addressing infrastructure bottlenecks
• Completing the necessary interconnections

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 10, 2022

22.06 Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί από τη χρήση δυνάμεων για την περικύκλωση πόλεων

To Yπ. Αμηνας της Βρετανίας αναφέρει πως ”λόγω της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης, οι ρωσικές δυνάμεις δεσμεύουν έναν αυξημένο αριθμό των αναπτυσσόμενων δυνάμεών τους για να περικυκλώσουν βασικές πόλεις. Αυτό θα μειώσει τον αριθμό των διαθέσιμων δυνάμεων για να συνεχίσουν την προέλασή τους και θα την επιβραδύνει”.

Επίσης κάνει λόγο πως: ”Διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής έχουν αναφερθεί όλη την εβδομάδα στις πόλεις του Χερσώνα, Μελιτόπολη και Μπερντιάνσκ τις οποίες ελέγχουν οι Ρώσοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, 400 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες από τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια Χερσώνα”.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 10 March 2022

Find out more about the UK government's response: https://t.co/t7F8IGf2fq

Keywords
Τυχαία Θέματα