Σκληρές διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση τραυματιών από το Azovstal

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν πως η χώρα πρέπει να υποβάλλει χωρίς καθυστέρηση αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ εγκαταλείποντας την πολιτική «ουδετερότητας» που είχε υιοθετήσει από το 1994. Η Ρωσία ήδη εκτοξεύει απειλές ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις και της και η Σουηδία. 

Στο μεταξύ, το Κίεβο διεξάγει «δύσκολες συνομιλίες» με τη Ρωσία

για την απομάκρυνση Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Azovstal.

Ολες οι εξελίξεις

23.26 Ο Λευκός Οίκος στηρίζει κάθε κίνηση από Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ 

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι θα στηρίξει κάθε κίνηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα στηρίζαμε ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή/και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

22.55 Ιταλία: «Να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, ο Μπάιντεν πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Πούτιν», δήλωσε ο Ντράγκι αναφερόμενος στην Ουκρανία

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

22.54 Ρωσικές απειλές για «χτύπημα» σε Φινλανδία και Σουηδία

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι τη στιγμή που η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία «θα συνεπάγεται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», είπε.

Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα αντιδρούσε εάν οι χώρες ενταχθούν, καθώς κάτι τέτοιο θα έβαζε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς - είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός», είπε ο Πολάνσκι.

«Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και φέρουν όλους τους κινδύνους», διεμήνυσε.

22.42 Η αίτηση της Ουκρανίας για την ΕΕ θα αξιολογηθεί τον Ιούνιο, λέει η Γαλλία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζουν να αξιολογήσουν την ένταξη της Ουκρανίας τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα «συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΕ θα γνωμοδοτήσει για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ τον επόμενο μήνα.

22.21 Βίντεο από τις μάχες στο εσωτερικό του Azovstal

The Battle of Azovstal.
Historic footage. pic.twitter.com/Kz3XhWCNE8

— Illia Ponomarenko
Keywords
Τυχαία Θέματα
Live, Ναι, Φινλανδία, ΝΑΤΟ, Λόγος, Ρωσία,Live, nai, finlandia, nato, logos, rosia