Kairyu: Υποθαλάσσια τουρμπίνα για παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας στην Ιαπωνία

.

Μια υποθαλάσσια τουρμπίνα στα ανοιχτά της ανατολικής Ιαπωνίας αποδείχτηκε ικανή να παράγει σχεδόν ίδια ενέργεια με έναν σταθμό άνθρακα: Το Kairyuείναι ένα θηριώδες πρωτότυπο που κατασκευάστηκε από την IHI Corpοration και ποντίζεται σε βάθος τουλάχιστον 100 ποδών (περίπου 30 μέτρων). Είναι ικανό να μεταβάλλει στη θέση του για να συλλέγει αποτελεσματικά ενέργεια από το Ρεύμα Κουρόσιο- ένα από τα ισχυρότερα ωκεάνια ρεύματα στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ExtremeTech, εκ πρώτης όψεως το Kairyu μοιάζει με ένα

υποβρύχιο τζετ, με μια κεντρική άτρακτο 20 μέτρων περίπου και έναν παρόμοιο μεγέθους κύλινδρο τουρμπίνας στην κάθε πλευρά. Ο κάθε κύλινδρος περιέχει γεννήτριες, μηχανισμούς ελέγχου και συστήματα μέτρησης που συνδέονται με τις λεπίδες των τουρμπινών, και η ενέργεια που παράγεται στέλνεται για χρήση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας μέσω καλωδίων.

Με τη σωστή τεχνολογία, η ιαπωνική NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) εκτιμά πως το συγκεκριμένο ρεύμα θα μπορούσε να παρέχει στη χώρα περίπου 200 gigawatts, ή μέχρι το 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Αυτό θα επιδρούσε δραματικά ως προς το «αποτύπωμα» της Ιαπωνίας στο περιβάλλον και τη θέση της στην παγκόσμια αγορά: Σημειώνεται πως η Ιαπωνία είναι μεν μπροστά από πολλές χώρες ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, υπεράκτια αιολική) ωστόσο βασίζεται πολύ στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Εάν το Kairyu αποδειχτεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο, ένας στόλος από τέτοιες τουρμπίνες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει ή ακόμα και να αντικαταστήσει την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα στη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Popular Mechanics, η τουρμπίνα είναι 330 τόνων και είναι κλάσης 100 kilowatt. Τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε μια δοκιμή 3,5 ετών στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, και αναμένεται να τεθεί κανονικά σε λειτουργία/ χρήση κατά τη δεκαετία του 2030. Σύμφωνα με το New Atlas,η IHI ελπίζει πως η κλίμακα της τουρμπίνας θα αυξηθεί στα 2 MW, με λεπίδες περίπου 40 μέτρων στην πλήρους κλίμακας έκδοση παραγωγής, για κανονική χρήση.

.

Φυσικά υπάρχουν και προκλήσεις, καθώς οι υποβρύχιες εγκαταστάσεις και η σωστή λειτουργία τους αποτελούν πρόκληση, και για να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή απόδοση πρέπει η τοποθέτηση να γίνεται στα απολύτως σωστά σημεία. Ακόμη, στις περιοχές με ισχυρά ρεύματα υπάρχει συχνά μεγάλη κίνηση πλοίων, και ως εκ τούτου οι τουρμπίνες θα πρέπει να βρίσκονται σε σημαντικό βάθος- ενώ παράλληλα, τα κόστη θα πρέπει να παραμείνουν αρκετά χαμηλά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Γερμανικός Τύπος: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Ελλάδας- Τουρκίας;Ανακάλυψαν το φάρμακο που βοηθάει στην αποκατάσταση του εγκεφάλου μετά από εγκεφαλικόΔεν είναι ιδέα σας, οι συσκευασίες των προϊόντων μικραίνουν
Keywords
Τυχαία Θέματα