FCAS: Συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία συμφώνησαν για την έναρξη της επόμενης φάσης ανάπτυξης του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού, του αποκαλούμενου FCAS (Future Combat Air System), του μεγαλύτερου αμυντικού προγράμματος της Ευρώπης, είπε στο Reuters την Παρασκευή πηγή του χώρου της άμυνας.

Όπως ανέφερε, οι τρεις χώρες και οι βιομηχανίες τους κατέληξαν σε συμφωνία.

Σύμφωνα

με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, για την επόμενη φάση (Phase 1b) έχουν δεσμευτεί περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο οι συνομιλίες είχαν βαλτώσει λόγω διαφωνιών ως προς θέματα διαμοιρασμού πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ των εταιρειών, κατανομής εργασιών και χαρακτηριστικών του αεροσκάφους. Επίσης, είχαν προκύψει εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας λόγω μιας σειράς θεμάτων- μεταξύ των οποίων και η ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανία και Γαλλία επαναφέρουν το μεγαλύτερο οπλικό πρόγραμμα στην Ευρώπη

Το FCAS αποτελεί μια κίνηση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης στρατηγικής αυτονομίας για την Ευρώπη, με αύξηση των πολιτικών και στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν προβλήματα λόγω διαφορών μεταξύ της Airbus, που αντιπροσωπεύει τη Γερμανία στο πρόγραμμα, και της γαλλικής Dassault- ενώ επίσης υπήρξε ενόχληση στο Παρίσι για την απόφαση της Γερμανίας για αγορά αμερικανικών F-35, καθώς προκάλεσε ανησυχίες πως μειώνεται το γερμανικό ενδιαφέρον για το FCAS. Την Ισπανία αντιπροσωπεύει η Indra. 

Το FCAS προορίζεται να αποτελέσει μαχητικό επόμενης γενιάς, σχεδιασμένο να συνεργάζεται απρόσκοπτα με drones και να χρησιμοποιεί προηγμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών. Απώτερος στόχος είναι να αποτελέσει αντικαταστάτη πολλών μαχητικών που χρησιμοποιούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αεροπορίες, όπως το Eurofighter και το Rafale, από το 2040.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μουντιάλ: Απαγορεύτηκε η μπύρα και το ακλοόλ στα γήπεδα του ΚατάρΤέσσερις δομές της "Κιβωτού του Κόσμου" ερευνά η ΕΛ.ΑΣΔόμνα Μιχαηλίδου για Κιβωτό του Κόσμου: «Να βγουν όλα στη φόρα»
Keywords
Τυχαία Θέματα