Ρώσος στρατιώτης ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ισπανία, θέλει να καταθέσει σε Διεθνές Δικαστήριο

Πολιτικό άσυλο στην Ισπανία ζήτησε ρώσος στρατιώτης που συμμετείχε στην εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο 27χρονος Νικίτα Τσιπρίν, πέρασε περισσότερους από τέσσερις μήνες στην Ουκρανία ως μέρος της 64ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων, της μονάδας που κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή του Κιέβου τον Μάρτιο.

Ο Τσιμπρίν προσγειώθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα την Τρίτη και κρατείται στο κέντρο μετανάστευσης του αεροδρομίου.

Σε συνέντευξη του στη

βρετανική εφημερίδα, αρνήθηκε την ανάμειξή του στα αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου της μονάδας του, λέγοντας ότι δεν πυροβόλησε ούτε «μια φορά» όσο βρισκόταν στην Ουκρανία.

Δήλωσε ωστόσο πρόθυμος να καταθέσει σε διεθνές δικαστήριο για τις εμπειρίες του στην Ουκρανία λέγοντας οτι «δεν έχω τίποτα να κρύψω. Πρόκειται για έναν εγκληματικό πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία. Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να τον σταματήσω».

Ο Chibrin είπε ότι αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία αφού εγκατέλειψε τη μονάδα του στην Ουκρανία τον Ιούνιο, εκφράζοντας στους διοικητές του την αντίθεσή του στον πόλεμο στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Αυτό του στόιχησε τον βαθμο του μηχανικού του στρατού ενώ στη συνέχεια έκανε μόνο χειρωνακτικές εργασίες και τον απείλησαν με φυλάκιση εάν συνρχίσει να εκφράζει τέτοιες απόψεις.

Σύμφωνα με τον Μαξίμ Γκρεμπενιούκ, δικηγόρο που διευθύνει την οργάνωση υπεράσπισης Στρατιωτικού Διαμεσολαβητή στη Μόσχα, ο Τσιμπρίν επικοινώνησε μαζί του το καλοκαίρι λέγοντάς του ότι είναι αντίθετος σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Ρεκόρ πληθωρισμού και στην Ιαπωνία, αυξήσεις μισθών στη Γερμανία«Άφαντος» ο Πούτιν όταν υπάρχουν κακά νέα για την Ουκρανία: Τι μπορεί να δείχνει αυτόΖελένσκι: Πάνω από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Keywords
Τυχαία Θέματα