DW: Ανησυχητική η πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ. Πρόσκληση των αρχηγών των 4 μεγαλύτερων κομμάτων στη Βιέννη

Στη Βιέννη προσκάλεσε τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ ο Ευρωπαίος επίτροπος θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χώρα, μεταδίδει η Deutsche Welle (DW). H συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, αν και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει.

Αναλυτές στα Σκόπια
εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει βίαιες αναταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε ζοφερές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Ήδη, υποστηριχτλες της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αιτία η απόφασή του να χορηγήσει αμνηστία σε πολιτικούς που εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα.

Με την σειρά της, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας και την απομάκρυνση του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο κατηγορεί για αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης και για εκτεταμένη διαφθορά. Η κατάσταση επιδεινώνεται, σύμφωνα με την DW, εξαιτίας της δρομολόγησης πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 5 Ιουνίου, τις οποίες η αντιπολίτευση γνωστοποίησε ότι θα μποϋκοτάρει, εκτιμώντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄αυτό στον Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος εμμένει ωστόσο στη διεξαγωγή των εκλογών και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση, επειδή γνωρίζει ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα