BBC: Εκτός πράσινης λίστας η Πορτογαλία - Η Λισαβόνα δεν κατανοεί την κίνηση της Βρετανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας δεν κατανοεί τη «λογική» πίσω από την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει τη χώρα από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σημειώσαμε την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα» ανέφερε το υπουργείο σε μια ανάρτηση στο Twitter. Πρόσθεσε ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει «σταδιακά» τα μέτρα καραντίνας και αντιθέτως θα εφαρμόσει

μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια όσων κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα.

Χθες η χώρα επιβεβαίωσε άλλα 724 κρούσματα κορονοϊού και έναν ακόμη θάνατο.

Αυτό συγκρίνεται με 4.430 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια ημέρα, αλλά η Πορτογαλία έχει πολύ μικρότερο πληθυσμό - με περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύγκριση με 66,8 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων επτά ημερών στην Πορτογαλία είναι 3.828 σε σύγκριση με τους 25.240 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο «John Hopkins», σχεδόν το 20% του πορτογαλικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σε σύγκριση με το 50% περίπου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι σημαίνει η αφαίρεση από την λίστα για τους τουρίστες;

Για την Πορτογαλία, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Τρίτης. Υπάρχει λοιπόν λίγος χρόνος για εκείνους που βρίσκονται στην Πορτογαλία να επιστρέψουν.

Επίσης αυτό σημαίνει ότι όσοι επιστρέψουν μετά τις 8 Ιουνίου, θα πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι τους για 10 ημέρες.

Καμία προσθήκη στην πράσινη λίστα

Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του BBC, δεν θα προστεθούν νέες χώρες ή περιοχές στην πράσινη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, αναφορικά με τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το βρετανικό ΥΠΕΞ. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα να υπάρξουν προσθήκες χωρών στην κόκκινη λίστα.

Η πλήρης λίστα των χωρών αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας από τον Υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων από βρετανικά ΜΜΕ που εκτιμούσαν ότι θα μπουν στην πράσινη λίστα τουλάχιστον πέντε ελληνικά νησιά: η Κεφαλλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, ενώ πιθανές προσθήκες ήταν και η Κέρκυρα, η Λέσβος και η Ρόδος.

Παρά την έντονη φημολογία που είχε φουντώσει τις τελευταίες ώρες, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στην αρχική της απόφαση.

Τι σημαίνει για μια χώρα να είναι στην πράσινη λίστα

Ο ταξιδιώτης πριν την αναχώρηση του πρέπει να κάνει τεστ και να έχει αποδείξεις για το αρνητικό αποτέλεσμα.

Να έχει κλείσει ραντεβού για τεστ την δεύτερη ημέρα της επιστροφής του.

Να συμπληρώσει το φυλλάδιο PLF.

Εάν το τεστ κατά την επιστροφή είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να παραμείνει σε καραντίνα.

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του BBC, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην «πορτοκαλί» λίστα, η οποία ορίζει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να τίθενται σε 10ήμερη κατ’ οίκον καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΒρετανία: Εκτός «πράσινης λίστας» η ΕλλάδαIndependent: Ποιά Ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να είναι στην «πράσινη» λίστα αυτό το καλοκαίριΜυστικός γάμος για τον βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον
Keywords
Τυχαία Θέματα