Aπειλούμενη με εξαφάνιση φώκια μοναχός γίνεται ατραξιόν σε παραλία της Γιάφας (Φωτό-Βίντεο)

Μια απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια μοναχός κολύμπησε σε μια παραλία στη Γιάφα, νότια του Τελ Αβίβ, για να ξεκουραστεί στην παραλία και να αλλάξει το δέρμα της, προσελκύοντας ένα ενθουσιασμένο πλήθος γύρω της. 

Η θηλυκή φώκια ηλικίας μεταξύ τριών έως πέντε ετών, ονομάστηκε Γιούλια από το αγόρι που την εντόπισε πριν ενημερώσει την Αρχή Φύσης και Πάρκων. Πιθανότατα θα παραμείνει για λίγες ημέρες μέχρι να ολοκληρώσει την αλλαγή του δέρματός της, δήλωσε ο ακτοφύλακας Χαρέλ Μπαζ.

Meet Yulia, a female Mediterranean Monk Seal. She got to he Jaffa shore

on Friday - and this is the 1st time this critically endangered species visits Israel. Yulia is known elsewhere as Tugra and has been seen several times since 2007 off the coasts of Lebanon and Turkey. pic.twitter.com/raXbtwNaNE

— Yonat Friling (Frühling) (@FrilingYonat) May 15, 2023

«Περνούσα από εκεί ενώ έκανα ποδήλατο και αρχικά νόμιζα ότι ήταν ένα δελφίνι», δήλωσε ο Aβι Μπένσον, το αγόρι που εντόπισε το ζώο. «Αφού πλησίασα, είδα μια φώκια να μπαινοβγαίνει στο νερό. Νόμιζα ότι ήταν τραυματισμένη μέχρι που βγήκε στην παραλία για να ξεκουραστεί. Κάλεσα την αστυνομία και από εκεί με παρέπεμψαν στην Αρχή Φύσης και Πάρκων, η οποία έσπευσε άμεσα».

«Ελπίζουμε ότι θα πάρει το χρόνο της και θα μείνει μαζί μας όσο περισσότερο μπορεί», πρόσθεσε ο Μπαζ.

Παιδιά και ενήλικες ήρθαν να επισκεφθούν τη Γιούλια, η οποία λιαζόταν στην παραλία πίσω από προστατευτικά μεταλλικά κάγκελα, μερικές φορές χοροπηδώντας στην άμμο, προφανώς χωρίς να ενοχλείται από το κοινό της.

כלבת הים שהופיעה אתמול החוף במרכז עדיין נחה על החול. לפי המומחים אין עדות למצוקה של היונקת. מתנדבי רשות הטבע ועמותת דלפיס נמצאים בחוף ומשגיחים. הופעה של כלב ים אצלנו - ארוע נדיר ביותר. ומשמח מאוד
צילום: ד"ר אביעד שיינין, דלפיס pic.twitter.com/k7eOLSjJa2

Guy Cotev גיא קוטב (@guycotev) May 13, 2023

Το θηλαστικό δεν φαινόταν να κινδυνεύει, ανέφερε η αρχή η οποία έστειλε εθελοντές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ενοχληθεί από το κοινό όσο ξεκουράζεται και κάλεσαν τους θαυμαστές της να διατηρήσουν τις αποστάσεις.

″Φυλάμε τη φώκια ώστε κανείς να μην την πλησιάσει και να μην την ενοχλήσει μέχρι να επιστρέψει στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα προστατευόμενο θαλάσσιο θηλαστικό που δεν πρέπει να πάθει κανένα κακό”, δήλωσε ο Γκι Λεβιάν, της Αρχής Φύσης και Πάρκων.  

Η μεσογειακή φώκα μοναχός (Monachus monachus), συνήθως προτιμά τις σχετικά δροσερές παραθαλάσσιες σπηλιές των ελληνικών και τουρκικών νησιών, και πολύ σπάνια επισκέπτεται τις ηλιόλουστες ακτές του Ισραήλ, της Συρίας και του Λιβάνου.

Ο Γκι Λεβιάν, της Αρχής Φύσης και Πάρκων, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε μια φώκια μοναχός να ξεκουράζεται σε ακτή του Ισραήλ. Το 2010, μια φώκια εθεάθη για πρώτη φορά να δαμάζει τα κύματα κοντά στην παραλία της Χερτσλιγιά, αλλά δεν βγήκε στη στεριά.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας εκτιμάται σε 400 με 500, γεγονός που την τοποθετεί μεταξύ των σπανιότερων θαλάσσιων θηλαστικών, τόνισε ο Μπαζ.

 Πηγή: Reuters, Times of Israel

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΙσραήλ: Χρυσά βυζαντινά νομίσματα κρυμμένα από τον 7ο αιώνα βρέθηκαν μέσα σε τοίχοΜασαχουσέτη: Φώκια «παραδόθηκε» αυτοβούλως σε αστυνομικό τμήμαΝέα Ζηλανδία: Τρισχαριτωμένη μικρή φώκια μπουκάρει σε σπίτι και φέρνει τα πάνω κάτω
Keywords
Τυχαία Θέματα
Aπειλούμενη, Γιάφας Φωτό-Βίντεο,Apeiloumeni, giafas foto-vinteo