5 δεκαετίες προεκλογικής αφίσας - 10s

Τελευταία στάση στο αφιέρωμα για την προεκλογική αφίσα, έχει η δεκαετία των 10s, η περίοδος της κυριαρχίας των socialmediaκαι των ψηφιακών μέσων.

Η δεκαετία που διανύεται μετρά ήδη 5 εθνικές βουλευτικές εκλογές (με τελευταίες αυτές του Ιουλίου 2019) και δύο εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το καρκίνωμα της οικονομικής κρίσης έκανε μετάσταση σε κάθε φάσμα της ζωής του τόπου. Οι διπλές εκλογές

του 2012 και του 2015 επομένως, ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο. Μετά από αυτές τις εκλογικές παλινωδίες η χώρα ήταν προφανές ότι ζητούσε απεγνωσμένα μια αλλαγή. Την ευθύνη της αλλαγής επωμίστηκε για πρώτη φορά το 2015 η αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει στην εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας, νέος και φιλόδοξος (καλώς ή κακώς) προσυπέγραψε με την πολιτική του παρουσία τη δεκαετία του 2010, ενώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, συμμετέχει για έκτη φορά σε εθνικές εκλογές.

Δείτε όλα τα άρθρα του αφιερώματος 5 δεκαετίες προεκλογικής αφίσας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 (6 Μαΐου)

Η ελληνική κρίση χρέους επηρέασε βαθύτατα την πολιτική σκηνή της χώρας. Τον Ιούνιο του 2011, επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, η επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015, προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν με μεγάλες πολυήμερες διαδηλώσεις, κυβερνητική κρίση, παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Στις 27 Οκτωβρίου 2011 υπήρξε συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έως 50% και πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 130 δις €. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της βουλής, ανακοίνωσε την απόφαση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση ή την απόρριψη της απόφασης της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν οτι το δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να αφορά τίποτε άλλο παρά το “Ναι ή Όχι στο Ευρώ”.

Τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου μεταπείσθηκε να μην πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και στις 4 Νοεμβρίου 2011 έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή (153 ψήφους υπέρ και 145 κατά). Στις 11 Νοεμβρίου σχηματίστηκε μεταβατική κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία διεξήγαγε και τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Στην εκλογική αναμέτρηση που ακολούθησε, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πήραν μέρος με διαφορετικούς πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2009. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε διαδεχθεί τον Κώστα Καραμανλή (από τις 29 Νοεμβρίου 2009) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Γιώργο Παπανδρέου (στις 12 Μαρτίου του 2012). Επίσης, σε αυτές τις εκλογές σημειώθηκαν ανακατατάξεις στη βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Αριστερά και το νεοσύστατο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων εισήλθαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

Η Νέα Δημοκρατία με τον Αντώνη Σαμαρά πλέον στο τιμόνι, παρουσιάστηκε με εντελώς φρέσκο τρόπο. Και αυτό δεν φάνηκε μονάχα με το νέο λογότυπο του κόμματος (ανασχεδιάστηκε από τις 20 Ιανουαρίου 2011). Στις αφίσες πρόβαλε τον ενωτικό ηγέτη της και το αισιόδοξο σύνθημα “Η Ελλάδα θα τα καταφέρει”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενος μέσω των δημοσκοπήσεων -που είδαν το φως της δημοσιότητας από το Σεπτέμβριο του 2011 και μετέπειτα- οτι ισχυροποιείται, πραγματοποίησε μια πολύ δυνατή καμπάνια. Στην κεντρική του αφίσα μίλησε εύστοχα για “Ανατροπή στην Ελλάδα” και για “Μήνυμα στην Ευρώπη”. Επιπλέον, προχώρησε, μέσω της ιστοσελίδας του, σε μια πρωτότυπη ιδέα: προώθησε μια σειρά από μοντέρνες αισθητικά αφίσες στα πρότυπα της αντίστοιχης καμπάνιας αφισών του 2008 για τον Barack Obama (designforobama.org).

Στις 20 Μαρτίου, κατά την πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Κάποιοι ζητούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εμείς ζητούμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα». Η τελευταία φράση θα αποτελούσε και το κεντρικό σύνθημα που θα συνόδευε το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρώτη αφίσα του κόμματος πρωταγωνίστησε ο ίδιος ο Βενιζέλος με μια φωτογραφία του που φαίνεται ανέγγιχτη από ...Photoshop, περνώντας έτσι την εικόνα ενός ανθρώπου σίγουρου και ειλικρινή. Επιπροσθέτως, η στάση του υποδήλωνε οτι είναι έτοιμος για δράση.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην κεντρική του αφίσα ανέδειξαν κυρίως το λογότυπό τους και το σύνθημα έμεινε περισσότερο σε ρόλο επεξηγηματικό του τίτλου του κόμματος.

Το ΚΚΕ με τις δημιουργίες του έδειξε οτι διαθέτει παλμό μέσα στη σύγχρονη εποχή των ψηφιακών μέσων, καθώς προώθησε τις αφίσες του κυρίως μέσω της ιστοσελίδας του. Επιπροσθέτως, δεν έμεινε στον απλό συνδυασμό λογοτύπου και συνθήματος όπως στο παρελθόν. Επιχείρησε να οπτικοποιήσει το σύνθημα και αυτό τελικά έδωσε ένα πιο μοντέρνο ύφος στην καμπάνια του.

Η Δημοκρατική Αριστερά με τη σειρά της, έσπευσε να καταδείξει πόσο αριστερά είναι και με το σύνθημά της (”Η αριστερά της ευθύνης”) αλλά και με το σήμα του λογοτύπου, το οποίο δείχνει ...αριστερά!

Αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 18,85% και 108 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 16,78% και 52 έδρες, ΠΑΣΟΚ 13,18% και 41 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,6% και 33 έδρες, ΚΚΕ 8,48% και 26 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,97% και 21 έδρες, Δημοκρατική Αριστερά 6,11% και 19 έδρες.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 (17 Ιουνίου)

42 ημέρες μετά τις εκλογές του Μαΐου, διεξήχθησαν και πάλι εκλογές, αυτή τη φορά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου. Τελικά, σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, του πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές και με ερώτημα την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ. Την είδηση διέψευσε επίσημα η γερμανική πλευρά, την επιβεβαίωσε ωστόσο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel!

Η Νέα Δημοκρατία σε συνέχεια της προηγούμενης νίκης της, υποστήριξε το έργο της -ολιγόμηνης- θητείας της και θεώρησε πως έπρεπε να υπάρξει συνέχεια της προσπάθειάς της. Έτσι, υιοθέτησε το σύνθημα “Προχωράμε υπεύθυνα αποφασιστικά” και το οπτικοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς ανεβάζοντας στο προφίλ του στο Facebook, banner που τον εικονίζει να περπατά προς το “μέλλον”, ...αν και όχι τόσο αποφασιστικά. Έχοντας αποσωβήσει τον κίνδυνο ενός δημοψηφίσματος, που -όπως θεώρησε- θα έβαζε σε μπελάδες την χώρα, στην κεντρική της αφίσα η Νέα Δημοκρατία υπενθύμισε πως “προχωράμε με λύσεις για την Ελλάδα, μέσα στην Ευρώπη”.

Στο ίδιο περίπου μοτίβο με την προεκλογική καμπάνια του Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ειρωνικές αφίσες με μοντέρνες ιδέες στα όρια της υπερβολής, όπως αυτές με το μήνυμα “Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”! Ταυτόχρονα, το κεντρικό σύνθημα του Μαΐου “μήνυμα στην Ευρώπη”, αντικαταστάθηκε με το “αλλαγή στην Ευρώπη”.

Το ΠΑΣΟΚ στην καμπάνια του συνέχισε να μιλά για “αυτοδύναμη Ελλάδα”, όμως παράλληλα πρόσθεσε ακόμη ένα σύνθημα, το “Τώρα, ασφαλώς ΠΑΣΟΚ”. Η λέξη “ασφαλώς” είναι συνδήλωση της ασφάλειας ή/και της ασφαλούς επιλογής στην περίπτωση των εκλογών, ενώ η λέξη “τώρα” δηλώνει την επιτακτική ανάγκη για ψήφο στο ΠΑΣΟΚ.

Στην κεντρική της προεκλογική αφίσα, η Δημοκρατική Αριστερά απεικονίζει τον αποφασισμένο Φώτη Κουβέλη σε μια “αποφασιστική στιγμή” αλά Henri Cartier-Bresson.

Το ΚΚΕ το 2007 προειδοποιούσε το ψηφοφόρο να αλλάξει στάση μιας και “Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν”. Εν έτη 2012, βλέποντας την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνει: “Μην εμπιστεύεσαι τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 29,66% και 129 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 71 έδρες, ΠΑΣΟΚ 12,28% και 33 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% και 20 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,92% και 18 έδρες, Δημοκρατική Αριστερά 6,26% και 17 έδρες, ΚΚΕ 4,51% και 12 έδρες.

ΕΥΡΩΚΛΟΓΕΣ 2014 (25 Μαΐου)

Εν όψει ευρωεκλογών με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε η δημοκρατική παράταξη, Ελιά, ένας συνασπισμός πολιτικών κομμάτων της κεντροαριστεράς. Επίσης, στις 26 Φεβρουαρίου ιδρύθηκε ένα νέο πολιτικό κόμμα από τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, το Ποτάμι. Στο μέτωπο της αριστεράς, τώρα, από τις 14 Απριλίου 2013 το ΚΚΕ άλλαξε Γενικό Γραμματέα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαδέχθηκε την Αλέκα Παπαρήγα η οποία ήταν για 22 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος (ξεπερνώντας τη θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη των 17 συνεχόμενων ετών).

Ήταν πλέον βέβαιο. Οι δημοσκοπήσεις το αποδείκνυαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να βγει πρώτος, έστω κι αν επρόκειτο για ευρωεκλογές. Και ο δρόμος είχε ήδη ανοίξει. Η Ελλάδα έδειξε το δρόμο, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε και η προεκλογική αφίσα του κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία σε καμπάνια της πρόβαλε τον εργατικό Αντώνη Σαμαρά, στο ίδιο του το γραφείο. Όχι καθήμενο σε κάποια καρέκλα, νοθρό. Αλλά σχεδόν όρθιο, σε ετοιμότητα για δράση.

Τι κι αν το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε κάτω από την ομπρέλα της δημοκρατικής παράταξης, Ελιά; Στο σύνθημά του μίλησε για “αλλαγή” σελίδας.

Το νεοσύστατο Ποτάμι πρόβαλε και αυτό τον αρχηγό του, Σταύρο Θεοδωράκη, ντυμένο απλά και συχνά δίπλα στο λογότυπο του κόμματός του. Στο φυλλάδιό του προτιμήθηκε αυτή ακριβώς η σύνθεση, ώστε ο ψηφοφόρος να γνωρίσει και να αποτυπώσει στη μνήμη του το νέο πολιτικό φορέα.

Το ΚΚΕ σε μια από τις ψηφιακές του αφίσες, πρότινε στους ψηφοφόρους ενδυνάμωση του κόμματος και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο φυλλάδιό τους έγραψαν “Ναι στην Ευρώπη των λαών” χρησιμοποιώντας το περιστέρι για να συμβολίσουν την “ανεξάρτητη”, ελεύθερη Ελλάδα.

Αποτελέσματα: ΣΥΡΙΖΑ 26,52% και 6 έδρες, Νέα Δημοκρατία 22,78% και 5 έδρες, Χρυσή Αυγή 9,4% και 3 έδρες, Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη 8,04% και 2 έδρες, Το Ποτάμι 6,6% και 2 έδρες, ΚΚΕ 6,08% και 2 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,43% και 1 έδρα.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 (25 Ιανουαρίου)

Η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων, έφερε και πάλι τους Έλληνες στις κάλπες. Το αποτέλεσμα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το Ποτάμι κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στη βουλή.

Έχοντας ήδη σημειώσει την πρώτη του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε δυνατά στην μάχη των εκλογών υιοθετώντας το κατα γενική ομολογία μοντέρνο σύνθημα “Το μέλλον ξεκίνησε”. Μόνο που η ιδέα αυτή τελικά δεν αποδείχθηκε επιτυχημένη αλλά ούτε και μοντέρνα, διότι είχε χρησιμοποιηθεί ξανά ως προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ το 2000, όταν ο Κώστας Σημίτης διεκδικούσε για δεύτερη φορά την πρωθυπουργία. Αντίθετα, το σύνθημα “Η ελπίδα έρχεται” που επιλέχθηκε αργότερα, κατάφερε να μείνει στην μνήμη των Ελλήνων και να συνδεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βλέποντας το πολιτικό σκηνικό να αλλάζει, η Νέα Δημοκρατία είχε την ανάγκη να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Έτσι, σε όλο το προεκλογικό της υλικό διατράνωνε πως “λέει την αλήθεια”. Ξεχωριστής σημασίας ήταν και η εξής λεπτομέρεια: ένα από τα τηλεοπτικά σποτ του κόμματος έκλεινε με ένα -φαινομενικά πιστό- χειρόγραφο του Αντώνη Σαμαρά, θυμίζοντας σε αρκετούς, τις προεκλογικές αφίσες του Ανδρέα Παπανδρέου που τις υπέγραφε ο ίδιος!

Η “κλοπή” μια ιδέας σε προεκλογική αφίσα είναι σύνηθες φαινόμενο (βλ. δεκαετία 80s - Μιτεράν, Παπανδρέου). Ωστόσο, αυτό που έκανε το Ποτάμι για την προεκλογική του αφίσα το 2015, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Μιμήθηκε επακριβώς τη σύνθεση αφίσας της εταιρίας Saks Fifth Avenue που σχεδίασε ο Shepard Fairey, δημιουργός της καμπάνιας του Barack Obama το 2008!

Με μία κατακόκκινη σύνθεση το ΚΚΕ επανήλθε στην παραδοσιακή σύνθεση των αφισών του όπου λείπουν οι εικόνες και πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ογκώδες λογότυπο του κόμματος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως κεντρική τους αφίσα επέλεξαν ένα στιγμιότυπο από την τηλεοπτική τους διαφήμιση παρέα με το σύνθημα “Αναγκαίο καλό”. Η χρήση των παιδιών και κυρίως των κοριτσιών, στην πολιτική αφίσα είναι συνηθισμένη. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέχθηκε ένα αγοράκι του οποίου βέβαια το πρόσωπο είναι επιτηδευμένα πιο θολό, ώστε το βλέμμα του θεατή να εστιάζει στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ χρόνο με το χρόνο μειώνονταν δραματικά, και στον προεκλογικό αγώνα τα συνθήματα του κόμματος έμοιαζαν με αυτά της Νέας Δημοκρατίας. Η “ευθύνη” και η “αλήθεια” είναι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στις αφίσες και των δύο κομμάτων.

Αποτελέσματα: ΣΥΡΙΖΑ 36,34% και 149 έδρες, Νέα Δημοκρατία 27,81% και 76 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,28% και 17 έδρες, Το Ποτάμι 6,05% και 17 έδρες, ΚΚΕ 5,47% και 15 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,75% και 13 έδρες, ΠΑΣΟΚ 4,68% και 13 έδρες.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015 (5 Ιουλίου)

Το δημοψήφισμα του 2015, που πραγματοποιήθηκε 45 χρόνια μετά το τελευταίο του 1974, ήρθε ως φυσική συνέπεια των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της, με θέμα το ελληνικό χρέος. Η πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 26 Ιουνίου, με το ερώτημα: “αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου”.

O ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος και υπέρ του «Όχι». Η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι τάχθηκαν υπέρ του «Ναι» και αποδοχή της συμφωνίας. Το ΚΚΕ επιθυμούσε ως επιπλέον απάντηση το «όχι» στην πρόταση μέτρων 8 δισεκατομμυρίων της κυβέρνησης με αυτόματη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΠΑΣΟΚ θεώρησε το δημοψήφισμα αντισυνταγματικό, παίρνοντας θέση για την καταψήφιση της διεξαγωγής του. Το ΛΑΟΣ στήριξε την αποτροπή και αποχή του δημοψηφίσματος και τόνισε την εθνική ενότητα του ελληνικού λαού.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών ήταν αρνητικές για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, και πήραν θέση υπέρ του «Ναι». Μετά την έγκριση της διεξαγωγής από την Βουλή των Ελλήνων, στις 29 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «στο δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν θα παραμείνουν στο Ευρώ ή θα επιστρέψουν στην δραχμή», μια άποψη που συμμερίστηκαν οι κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%.

Η αμφισβήτηση των νέων όρων της συμφωνίας οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 20 Αυγούστου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε με διάγγελμα την πρόθεση παραίτησης αυτού και της κυβέρνησής του, η οποία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 21 Αυγούστου, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν και σχημάτισαν το αντιμνημονιακό κόμμα “Λαϊκή Ενότητα” και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 (20 Σεπτεμβρίου)

Μόλις 77 ημέρες από το δημοψήφισμα, οι Έλληνες προσήλθαν και πάλι στις κάλπες. Για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε εθνικές εκλογές με γυναίκα αρχηγό, τη Φώφη Γεννηματά (διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 14 Ιουνίου 2015). Από την ημέρα του δημοψηφίσματος ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποχωρήσει από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, και προσωρινά στη θέση του ορίστηκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Οι εκλογές αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για το κόμμα της “Ένωσης Κεντρώων” και το Βασίλη Λεβέντη, αφού πέτυχε να μπει στη βουλή, 23 χρόνια μετά την ίδρυσή του!

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη νίκη σε βουλευτικές εκλογές, με στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα. Η κεντρική του αφίσα ήταν σχεδιαστικά απλή και πολύχρωμη, δείγμα της πρόθεσής του να εκφράσει τις διαφορετικές φωνές του λαού. Συγχρόνως, τα τετράγωνα της σύνθεσης αντιπροσώπευαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, το “γαλάζιο” και το “πράσινο” βρέθηκαν στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο ήρθε το “κόκκινο”. Το βασικό σύνθημα “Ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κερδίζουμε το αύριο”, μπορεί να ήταν μεγάλο, αλλά έμεινε στην μνήμη των Ελλήνων, σε αντίθεση με το δευτερεύον σλόγκαν “Μόνο μπροστά” που κανείς σχεδόν δεν το θυμάται.

Η Νέα Δημοκρατία με νέο πρόεδρο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, χρησιμοποίησε και αυτή με τη σειρά της, τη λέξη “μπροστά” στο σύνθημά της. Το κίτρινο μπήκε δυναμικά στη χρωματική παλέτα του προεκλογικού υλικού του κόμματος, δίνοντας έναν ανανεωτικό τόνο.

Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε να “κρατά ψηλά την ευθύνη” και για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ακόμη κι’ αν άλλαζε τακτικά χρώματα και συνθέσεις στο προεκλογικό του υλικό.

Το ΚΚΕ σε ένα λιγάκι διαφορετικό στυλ προεκλογικής αφίσας από τα συνηθισμένα, επέλεξε να προσθέσει το γαλάζιο στην χρωματική του σύνθεση αφαιρώντας το έντονο κίτρινο των προηγούμενων εκλογών.

Το Ποτάμι στο προεκλογικό του υλικό αποδοκίμασε στο σύνολό του το πολιτικό κατεστημένο της χώρας υποστηρίζοντας πως “μπορεί” καλύτερα από τους άλλους.

Ο Βασίλης Λεβέντης, όντας ένας άνθρωπος ευθύς και επιθετικός, δεν θα μπορούσε να μην προβάλει αυτά ακριβώς τα στοιχεία του χαρακτήρα του και στην προεκλογική του αφίσα. Η παρακάτω δημιουργία τοιχοκολλήθηκε στους δρόμους της Αθήνας προκαλώντας σάλο στο διαδίκτυο. Σάλο που μόνο καλό έκανε -εκ του αποτελέσματος- στο κόμμα της Ένωσης Κεντρώων.

Αποτελέσματα: ΣΥΡΙΖΑ 35,46% και 145 έδρες, Νέα Δημοκρατία 28,1% και 75 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,99% και 18 έδρες, Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,28% και 17 έδρες, ΚΚΕ 5,55% και 15 έδρες, Το Ποτάμι 4,09% και 11 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,69% και 10 έδρες, Ένωση Κεντρώων 3,43% και 9 έδρες.

ΕΥΡΩΚΛΟΓΕΣ 2019 (26 Μαΐου)

11 Ιανουαρίου 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτές τις εκλογές σημειώθηκε σημαντική πτώση των κομμάτων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Ποταμιού και της Χρυσής Αυγής. Αντιθέτως, το κόμμα Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου σημείωσε πολύ καλά ποσοστά και μπήκε στη βουλή.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 η Νέα Δημοκρατία προχωρά σε μια πρωτόγνωρη κίνηση: τη δημιουργία ενός αυτόνομου site με τίτλο “100+ μαύρες σελίδες για την Ελλάδα”. Πρόκειται για ιστοσελίδα ψηφιακής ανασκόπησης των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων με τη μορφή χρονολογίου που συγκεντρώνει βίντεο, εικόνες, δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, πρωτοσέλιδα διεθνών και ελληνικών Μέσων ενημέρωσης, μέχρι και στοιχεία διεθνών οργανισμών.

Τον Ιανουάριο του 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα έφερε προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είχε υπογραφεί επτά μήνες πριν μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και έλυνε το ζήτημα της ονομασίας της δεύτερης.

Το βράδυ των ευρωεκλογών, μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στο προεκλογικό της αγώνα η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που μετά από πολλά χρόνια θα μιλήσει για ανάγκη “πολιτικής αλλαγής”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γυρνώντας στις ρίζες των προεκλογικών του εκστρατειών, επανέφερε το σλόγκαν “των πολλών”, προσθέτοντας αυτή τη φορά τη φράση “Έχουμε τη δύναμη”.

Για “αλλαγή” μίλησε και το ...Κίνημα Αλλαγής, με μια απλή και ξεκάθαρη δημιουργία.

Το ΚΚΕ προχώρησε στην επιλογή του ζωηρού κίτρινου χρώματος ως κύριου συστατικού της κεντρικής του αφίσας, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη πινελιά στο πολιτικό του μήνυμα.

Η Ελληνική λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόβαλαν τις πολιτικές θέσεις του κόμματος εύγλωττα, μέσα από τα συνθήματα “Πρώτα η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες” και “Να ξανακάνουμε την Ελλάδα Ελληνική”.

Αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 33,12% και 8 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 23,76% και 6 έδρες, Κίνημα Αλλαγής 7,72% και 2 έδρες, ΚΚΕ 5,35% και 2 έδρες, Χρυσή Αυγή 4,88% και 2 έδρες, Ελληνική Λύση 4,18% και 1 έδρα.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 (7 Ιουλίου)

Στις εκλογές που βρίσκονται προ των πυλών, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δε έθεσαν υποψηφιότητα. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία έχει δύο “έννοιες” λιγότερες για το θέμα της αυτοδυναμίας της. Ούτως ή άλλως ο λαός μίλησε στις ευρωεκλογές, και δύσκολα κάτι μπορεί να ανατραπεί, όλα πλέον είναι θέμα ποσοστών...

Από την τρέχουσα καμπάνια, που λόγω εγγύτητας των εκλογών δεν θα σχολιαστεί σε αυτό το άρθρο, αξίζει μόνο να σημειωθεί η ...ανεξέλεγκτη χρήση των τριγώνων, από αρκετά κόμματα. Η πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας”, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε το γεγονός ως κλοπή του εμβλήματος του κόμματός της.

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΚΕ χρησιμοποιούν τα τρίγωνά μας στα σήματά τους!Πρωτότυποι όπως το πρόγραμμά τους! ΝΔ-ΚΚΕ γράφουν πια με τη γραμματοσειρά της Πλεύσης απ´όταν ξεκίνησε. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να μου στείλει μνμ, για να μην την ψάχνουν. Σ´αυτούς τη δίνουμε δωρεάν,έχουν κ έξοδα μετακόμισης

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, αλέξης τσίπρας, γιώργος παπανδρέου, λουκας παπαδημος, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, το φως, κωστας σημιτης, δημοψηφισμα 2015, exit polls, ζωή κωνσταντοπούλου, εκλογες, συριζα, τσιπρας, παπανδρεου, διαδηλωσεις, κουρεμα, ελλαδα, δις, βουλη, γαλλια, σαρκοζι, μερκελ, παπαδημος, μαΐου, νέα, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, βενιζελος, φως, obama, org, photoshop, δραση, ΚΚΕ, πικραμμενος, facebook, banner, δημοσκοπηση, μνήμη, περιστερι, saks, avenue, καμμενος, δημοψηφισμα, χρεος, ιουνίου, τραπεζες, ΛΑΟΣ, δραχμη, παραιτηση λεβεντη, στυλ, αθηνα, λύση, site, exit, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, exit poll, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, exit polls 2014, εκλογες 2015, ξανα, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, αλεκα παπαρηγα, κομματα, ενωση κεντρωων, βουλευτες, μιλα, δυνατα, μνήμη, βιντεο, το θεμα, αυγη, αφισες, βημα, βουλη των ελληνων, γυναικα, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, δωρεαν, εδρα, εθνικη, εικονες, θεμα, θητεια, περιοδος, προγραμμα, πρωτοσελιδα, σηματα, σλογκαν, το βημα, φυσικη, φωτογραφια, φως, χρωματα, obama, photoshop, αδυναμια, αρθρα, αρθρο, αξιζει, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, απλα, αφισα, βελοπουλος, βλεμμα, βραδυ, γεγονος, γεωργιου, γινει, γιώργος παπανδρέου, δηλωσεις, δειχνει, δις, δρομος, διαδικτυο, δειγμα, εγινε, ευρω, ελια, ελπιδα, εξοδα, εποχη, επρεπε, επτα, ετη, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδεες, ιδιο, ιδρυση, υφος, θολο, διαφημιση, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κλοπη, κομμα, λεβεντης, λύση, μαΐου, μηνες, μητσοτακης, μορφη, νικη, ομαδα, ομπρελα, οντας, ορια, ρηξη, ρολο, σελιδες, συνεχεια, σειρα, σημιτης, στυλ, συνθηματα, σχεδιο, το φως, φυλλαδιο, φυσικο, φωφη, φωφη γεννηματα, φταιει, φορα, χρυση, avenue, banner, δημητρης, ενωση, exit, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωστας, κυριακου, λεξεις, μεινει, πακετο, saks, σημα, site, σκηνη, τραπεζα, θεσεις, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα