5 χρόνια «Θεσσαλονίκη Αλλιώς»: Το επιτυχημένο αστικό πείραμα που άλλαξε την πόλη

Ο Γιώργος Τούλας, του free press «Παράλλαξη», έδωσε «ψυχή» στο «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», έχοντας πλάι του μια ομάδα με φωτεινά μυαλά. Το πείραμα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010. Με αφορμή τα πεντάχρονα, μας μιλάει για τη δική του Θεσσαλονίκη, «έτσι και αλλιώς»....

Ποια ανάγκη, ποιο πείσμα, ποια «τρέλα» κρατάει ζωντανό και παρεμβατικό το «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» 5 χρόνια τώρα;
Η ίδια ανάγκη που το
γέννησε. Η ανάγκη για παρεμβάσεις αλλαγής νοοτροπίας σε ζητήματα αντίληψης του δημόσιου χώρου, η ανάγκη επεμβάσεων σε περιοχές και κτίρια που πλήττονται σφοδρά από την κρίση, η ανάγκη δημιουργίας μεγάλων συμπράξεων ομάδων, φορέων και δημιουργών για μια καλύτερη πόλη. Η τρέλα των νέων ανθρώπων που έρχονται κάθε τόσο και μας βρίσκουν και εντάσσονται στην προσπάθεια μας και καταθέτουν ωραίες ιδέες.

Πως λειτουργεί το «Αλλιώς» ως σχήμα; Μπορεί όποιος έχει μια ωραία ιδέα να γίνει μέλος της ομάδας σας και πως;
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καινούργια ιδέα ή σε κάθε σκέψη που μπορεί να βελτιώσει ένα project που ήδη δουλεύουμε.

Οι αρωγοί σας, σε οικονομικό, κοινωνικό, δημιουργικό και ηθικό επίπεδο, ποιοί είναι και πως ανταποκρίνονται;
Είναι άνθρωποι, φορείς, ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που πιστεύουν σε αυτά που κάνουμε και αποφασίζουν να μας ενισχύσουν. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους βοήθεια και αξιοποιούμε τα πάντα. Από ένα σακί τσιμέντο για να φτιαχτεί ένα παρτέρι σε ένα σχολείο μέχρι τα έπιπλα που προκύπτουν από μια ανακαίνιση ξενοδοχείου και μπορούν να επιπλώσουν ένα ξενώνα της Σχολής Τυφλών. Και είναι παρήγορο πόσοι άνθρωποι ανταποκρίνονται. Έχουμε συνεργαστεί με περισσότερους από 250 φορείς και ιδρύματα και ομάδες.

Ποιες από τις μέχρι τώρα δράσεις σας ξεχωρίζεις- ποιες πιστεύεις πως έχουν δώσει στην πόλη αυτό το «αλλιώς» που διατείνεστε ως ομάδα;
Οι μεγάλες μας δράσεις που συγκέντρωσαν πλήθη ανθρώπων όπως το Δάσος, οι Ακτές, το Λιμάνι και η Μέρα χωρίς Αυτοκίνητο ήταν παρακινητικές. Οι στοχευμένες κοινωνικές δράσεις όπως η σχολή Τυφλών ή ο Δεντροπόταμος, η δημιουργία των δυο πάρκων αλλά και τα δημιουργικά Festival που οργανώσαμε και οι μετακλήσεις σπουδαίων μυαλών από το εξωτερικό, λειτούργησαν παραδειγματικά.

Τι έχετε σχεδιάσει για τα πεντάχρονα σας;
Επιστρέφουμε σε μια γειτονιά που εργαζόμαστε εδώ και ενάμιση χρόνο, τη Δυτική είσοδο της πόλης. Μια από τις πιο υποβαθμισμένες και ταυτόχρονα αναξιοποίητες γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης. Ρίχνουμε φως στα σκοτάδια της, γυρίζουμε ένα ντοκιμαντέρ με την κατάσταση που επικρατεί εκεί, ανακαινίζουμε την αυλή ενός προβληματικού σχολείου της, και οργανώνουμε μια ημερίδα συζήτησης για πρώτη φορά για αυτή την περιοχή και μια μεγάλη γιορτή με συνύπαρξης με τις κοινότητες των μεταναστών της και τους κατοίκους.

Παρακολουθείς αντίστοιχες δράσεις στο εξωτερικό; Έχετε αναπτύξει σχέσεις με αντίστοιχες ομάδες του εξωτερικού ή του εσωτερικού;
Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται έξω. Κάποια από αυτά τα ζηλεύουμε σε κάποια είμαστε πιο μπροστά, σε διάρκεια, επιμονή και αποτελεσματικότητα. Έχουμε σχέσεις με αρκετούς ανθρώπους έξω που κάνουν παρόμοια δουλειά με μας.

Αλλάζει λες η Θεσσαλονίκη; Κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;
Αλλάζει πολύ αργά. Οι νοοτροπίες είναι βαθιά ριζωμένες και η κρίση δυστυχώς δεν λειτούργησε προς το ξερίζωμα των λάθος πραγμάτων. Ο ωχαδερφισμός στο δημόσιο χώρο βασιλεύει. Η πόλη έχει γλιστρήσει σε ένα ιδιότυπο χάος. Από την άλλη αναπτύσσεται ξανά η κουλτούρα του δημόσιου χώρου χάρη στην εκπληκτική ανάπλαση της παραλίας την οποία σε ένα μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα οι χρήστες της την έχουν σεβαστεί.

Ποιά είναι η δική σου Θεσσαλονίκη;
Είναι μια πόλη που έχει ακόμα κυρίαρχο το ανθρώπινο στοιχείο. Που διατηρεί, ελάχιστες μεν, αλλά ισχυρές αστικές μνήμες του παρελθόντος της, που τις συναντάς περπατώντας, τρυπώνοντας σε κτίρια, ακούγοντας ιστορίες. Συνεχίζει να με εκπλήσσει και ευτυχώς, όχι μόνο αρνητικά. Θα ήθελα να τη σεβόμασταν περισσότερο. Η κουλτούρα της καταστροφής έχει κυριεύσει ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της. Και δυστυχώς αρκετών νεότερων. Αν μπορούσα να άλλαζα κάτι θα ήταν αυτό. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πέντε χρόνια με το Θεσσαλονίκη Αλλιώς και σχεδόν είκοσι έξι με την parallaxi.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα