10ετης ποινή κάθειρξη σε Σύριο από ουγγρικό δικαστήριο για επεισόδια στα σύνορα με την Σερβία

Σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκε σήμερα, Τετάρτη, από ουγγρικό δικαστήριο ένας Σύριος μετανάστης για τις ταραχές που σημειώθηκαν πέρσι στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, όπου ο ίδιος φέρεται να εκτόξευε πέτρες εναντίον αστυνομικών, σε μια προσπάθεια να αναγκαστούν οι ουγγρικές αρχές να ανοίξουν τα σύνορα.

Με βάση την ουγγρική νομοθεσία, η πράξη του Άχμεντ Χάμεντ, 40 ετών, θεωρείται «τρομοκρατική ενέργεια»
Ο Χάμεντ ξέσπασε σε λυγμούς όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ποινή, τη βαρύτερη που
έχει επιβληθεί από την ουγγρική δικαιοσύνη μετά την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση.

Ο 40χρονος άνδρας ήταν μεταξύ εκείνων που μπήκαν παράνομα στην Ουγγαρία, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015 και μίλησε με τηλεβόα στο πλήθος, το οποίο προσπάθησε να περάσει το αγκαθωτό συρματόπλεγμα των συνόρων, πριν διαλυθεί από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.

Στις ταραχές αυτές είχαν τραυματισθεί 15 αστυνομικοί και περισσότεροι από 100 μετανάστες. Ορισμένοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ο Χάμεντ, κατάφεραν να περάσουν από μια πύλη του φράχτη στο Ρέσκε, κοντά στο Σέγκεντ.

Ο Χάμεντ συνελήφθη, προφυλακίστηκε και κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι σκοπός του ήταν να υποκινήσει τη βία και ότι εκτόξευε αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Ο συνήγορός του υποστήριξε μάλιστα ότι μίλησε στο πλήθος για να ηρεμήσει τα πνεύματα και ότι στην πραγματικότητα είναι «ένας αποδιοπομπαίος τράγος που παρουσιάζεται σαν τρομοκράτης».

Ο Χάμεντ, που είναι νόμιμος κάτοικος Κύπρου, εξήγησε ότι πήγε στα σερβοουγγρικά σύνορα μόνο για να βοηθήσει πρόσφυγες συγγενείς του οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «απίστευτα αόριστες» τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν σε βάρος του κατηγορουμένου και κατήγγειλε το γεγονός ότι ο Χάμεντ χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης». Τον Ιούλιο, άλλοι δέκα μετανάστες που είχαν συλληφθεί μαζί του καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ενός-τριών ετών για παράνομη είσοδο στη χώρα. Όπως και ο Χάμεντ, όλοι τους θα απελαθούν από την Ουγγαρία αφού εκτίσουν την ποινή τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα