διαΝεοσις: Μετεξεταστέα η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας

Έκθεση για τις επιδόσεις του ελληνικού «συστήματος καινοτομίας» μέχρι σήμερα δημοσίευσε σήμερα, Τετάρτη, η διαΝΕΟσις, μετά από έρευνα που διεξήγαγε με ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Berlin.

Η κατάσταση σήμερα περιγράφεται ως ακολούθως:

Στις αξιολογήσεις καινοτομίας οι επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι δημόσιες και πολύ περισσότερο οι
ιδιωτικές επενδύσεις σε Ε&Α είναι πολύ χαμηλές.

Δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός οργανωμένων δικτύων συνεργασίας ανάμεσα στη βασική έρευνα, στην εφαρμοσμένη έρευνα και στις επιχειρήσεις.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν παρέχει επαρκή επιχειρηματικά κεφάλαια για νεοφυείς εταιρείες και δάνεια για καθιερωμένες εταιρείες.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο και το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον δεν υποστηρίζουν και συχνά παρεμποδίζουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, παρά τις αδυναμίες αυτές, η Ελλάδα διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας συστήματος καινοτομίας της όπως:

Αξιοσημείωτο επιστημονικό δυναμικό.

Υψηλού επιπέδου ερευνητικούς οργανισμούς.

Το 9% των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων κατατάσσεται μεταξύ αυτών με τις περισσότερες αναφορές παγκοσμίως.

Έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τεχνολογίας.

Μια υψηλού επιπέδου διασπορά.

Ελκυστικό κλίμα και υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Η έρευνα, καταλήγοντας, προτείνει λύσεις με παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας όπως:

Δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού κλίματος

Μεταρρύθμιση του συστήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α)

Εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος

Βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση

Ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και η στροφή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας από τον αποτυχημένο εσωστρεφή χαρακτήρα που έχει έως σήμερα σε ένα εξωστρεφές και καινοτόμο πρότυπο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα