Βιταμίνη D: Ποια είναι η σχέση της με το σύνδρομο post Covid

22:36 3/4/2023 - Πηγή: InStyle

Οι ασθενείς με σύνδρομο post Covid έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα άτομα που δεν είχαν νοσήσει με κορονοϊό, σύμφωνα με νέα μελέτη Γερμανών πνευμονολόγων. Το σύνδρομο post Covid αφορά στην εμμένουσα συμπτωματολογία της λοίμωξης από κορονοϊό, όταν δηλαδή τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες και δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλο αίτιο.

Yπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με Covid-19,

ειδικά σε ότι αφορά στην πρόληψη του συνδρόμου post Covid.

Τα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης και ύπνου, επίμονο βήχα, μυϊκό πόνο και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε ομάδα ασθενών με σύνδρομο post Covid. Οι ασθενείς δεν είχαν νοσηλευτεί για τα συμπτώματα, ενώ τα τα δείγματα αίματος ελήφθησαν στο πλαίσιο εξέτασης ρουτίνας.

Διαπιστώθηκε ότι το αίμα όσων είχαν σύνδρομο post Covid περιείχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν συμπτώματα του συνδρόμου. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα επίπεδα της βιταμίνης D εντός της ομάδας που δεν εμφάνιζε σύνδρομο Covid.

Οι 75 ασθενείς με σύνδρομο post Covid είχαν κατά μέσο όρο 17,4 ± 8,0 ng/ml βιταμίνης D στο αίμα τους (2021). Σε 76 ελέγχους το 2019 είχαν 23,5 ± 14,7 ng/ml (p

Keywords
Τυχαία Θέματα