Πρίγκιπας Harry: Νέα ερωτήματα για τη βίζα του – Μπήκε στις ΗΠΑ με ειδική άδεια για βασιλείς;

15:24 19/5/2024 - Πηγή: InStyle

Ο πρίγκιπας Harry ενδέχεται να έχει εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια σπάνια κατηγορία διπλωματικής βίζας και ίσως τη χρησιμοποιεί ακόμη, σύμφωνα με μία εμπειρογνώμονα σε θέματα μετανάστευσης.

Η εικασία αυτή έρχεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας να δημοσιοποιηθούν τα αρχεία μετανάστευσης του δούκα του Σάσεξ μετά τις παραδοχές του για τη λήψη ναρκωτικών στα απομνημονεύματά του “Spare”.

Ο δούκας μπορεί να είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την ειδική βίζα για να εισέλθει στις ΗΠΑ

όταν μετεγκαταστάθηκε εκεί με τη σύζυγό του Meghan Markle το 2020.

Prince Harry and Meghan hailed as ‘very compatible’ pair with ‘trusting relationship’ #PrinceHarry #MeghanMarkle #RoyalFamilyhttps://t.co/F6VFEuwewd pic.twitter.com/Miqlu3sv9f

— Daily Express (@Daily_Express) May 19, 2024

Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχε ελεγχθεί από τις αμερικανικές Αρχές για προηγούμενη χρήση ναρκωτικών.

Η δικηγόρος μετανάστευσης των ΗΠΑ Melissa Chavin, με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι ο δούκας θα μπορούσε να έχει βίζα “A-1 Head of State”, η οποία χρησιμοποιείται από αρχηγούς κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας, δεδομένου ότι είναι ο πέμπτος στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

“Είναι απλά εξαιρετικά ιδιαίτερο”, δήλωσε στην Dailymail.com. “Και ο έλεγχος ασφαλείας δεν είναι ο ίδιος. Είναι ένας χαμηλότερος έλεγχος ασφαλείας. Είναι μια βίζα ειδικά για τα μέλη των βασιλικών οικογενειών. Για τη βίζα Α-1 Head of State, οι ερωτήσεις για τον έλεγχο ασφαλείας και το ιστορικό δεν είναι οι ίδιες με αυτές των περισσότερων αιτούντων βίζα. Ελέγχονται μόνο για κατασκοπεία, τρομοκρατία και δραστηριότητες αντίθετες προς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ” επεσήμανε.

Η θεώρηση Α-1 “αρχηγός κράτους” διακρίνεται από τη θεώρηση Α-1, η οποία προορίζεται για ανώτερους διπλωμάτες. Οι κάτοχοι θεώρησης Α1, όπως ένας πρέσβης, υποτίθεται ότι έρχονται στις ΗΠΑ για να εργαστούν ως ανώτερος διπλωμάτης.

Αλλά ο κάτοχος θεώρησης Α-1 Head of State είναι ελεύθερος να έρθει στις ΗΠΑ χωρίς να εργαστεί ως αρχηγός κράτους ή μέλος βασιλικής οικογένειας. Ο πρίγκιπας Harry δεν θα χρειαζόταν να είναι εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας ή εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Εάν διαθέτει τέτοια βίζα, θα μπορούσε να τη διατηρήσει όσο παραμένει στη σειρά για τον θρόνο, δήλωσε η Chavin.

Σε κάθε είσοδό του στη χώρα θα του χορηγείται “διάρκεια του καθεστώτος” που σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στις ΗΠΑ επ’ αόριστον σε κάθε επίσκεψη. Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο, για να δικαιούται ο αιτών κανονική διπλωματική βίζα Α-1 πρέπει “να ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό της εθνικής του κυβέρνησης για να συμμετάσχει αποκλειστικά σε επίσημες δραστηριότητες για την κυβέρνηση αυτή”.

Αυτό ισχύει με εξαίρεση τον “αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης”, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις για θεώρηση Α-1 “ανεξαρτήτως του σκοπού της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών των ΗΠΑ, τα “μέλη μιας βασιλικής οικογένειας” πληρούν τις προϋποθέσεις για θεώρηση Α-1. Και υπάρχει μια εξαίρεση για οποιονδήποτε “ατομικά εξουσιοδοτημένο” από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επιτρέπει διακριτική ευχέρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα