Πώς θα αποκτήσετε ξεκούραστο και λαμπερό βλέμμα σε κάθε ηλικία

09:36 30/9/2019 - Πηγή: InStyle

Μπορεί οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες έκφρασης γύρω από τα μάτια να προσδίδουν μια έξτρα πινελιά γοητείας, όμως τα χρόνια που περνούν επιφυλάσσουν για το πρόσωπό σου εκπλήξεις, συχνά όχι και τόσο ευχάριστες. Είναι υπέροχο να μεγαλώνεις, αλλά είναι ακόμα πιο ωραίο να μεγαλώνεις όμορφα, με «σημάδια» που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και όχι τις ανασφάλειές σου. Εδώ, θα βρεις τον σωστό τρόπο για να το πετύχεις.

Όταν κοιτάς κάποιον/α στα μάτια, η μορφή του/της «αποτυπώνεται» αυτόματα στο υποσυνείδητό σου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Τα μάτια είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούν

οι άνθρωποι κατά την είσοδό τους σε έναν χώρο. Κι αυτό γιατί δίνουν μια πρώτη ένδειξη για την προσωπικότητα και τη διάθεση ενός ανθρώπου. Ταυτόχρονα, όμως, αντανακλούν και όλα εκείνα τα μικρά, καθημερινά πράγματα που σε κουράζουν και σε ταλαιπωρούν, «μαρτυρώντας» –χωρίς φόβο και πάθος– την ηλικία σου. Στη ρουτίνα ομορφιάς σου, η ευαίσθητη περιοχή των ματιών έχει ίσως τη μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα και περιποίηση. Γνωρίζοντας όλες τις λεπτομέρειες για τη φθορά που προκαλούν οι εξωγενείς και οι ενδογενείς παράγοντες, σου δείχνουμε τον δρόμο για να κάνεις την πιο σωστή επιλογή προϊόντων περιποίησης και έτσι να έχεις όμορφη και φρέσκια επιδερμίδα σε κάθε ηλικία.

Η ευαίσθητη περιοχή των ματιών

Το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών είναι ιδιαίτερα λεπτό (10 φορές περισσότερο από αυτό του υπόλοιπου προσώπου) και πολύ ευαίσθητο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο και Επιμελήτρια του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, Θεώνη Ματούλα: «Τρανή απόδειξη είναι η διαφανής όψη του κάτω βλεφάρου, κάτω από το οποίο, λόγω των αγγείων που διαφαίνονται, αλλά και της κακής μικροκυκλοφορίας, σχηματίζονται οι μαύροι κύκλοι. Εξαιτίας, όμως, της λεπτότητας του δέρματος, υπάρχει και ευθραυστότητα τόσο αυτού όσο και των αγγείων του, γεγονός που οδηγεί στον σχηματισμό ρυτίδων, μαύρων κύκλων και πρηξίματος».

Φυσικά, η αφυδάτωση της περιοχής των ματιών είναι ακόμα ένα σημαντικός παράγοντας που προκαλεί την έλλειψη ελαστικότητας και την εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Οι ρυτίδες, μάλιστα, δρουν υποδόρια, αφού αρχίζουν να δημιουργούνται στο εσωτερικό του δέρματος πολύ πριν γίνουν ορατές. Συγκεκριμένα, ξεκινούν από την ηλικία των 20 ετών, αλλά εμφανίζονται στην επιφάνεια μετά από 10-15 χρόνια. Ουσιαστικά, λοιπόν, τα «πρώτα» σημάδια γήρανσης παρατηρούνται στην ηλικία των 35, με τη μορφή μαύρων κύκλων, πρηξίματος και ρυτίδων κάτω, αλλά και στην εξωτερική πλευρά των ματιών, ακτινωτά (το γνωστό «πόδι της χήνας»). Στα 50 έτη, οι ρυτίδες είναι πλέον αρκετά βαθιές και η χαλάρωση αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Το δέρμα γίνεται ολοένα και πιο λεπτό, οι σακούλες εντονότερες και τα βλέφαρα πτωτικά και κουρασμένα.

Τι φταίει;

Η έλλειψη νερού/υγρασίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το δέρμα «σπάει», δείχνει κουρασμένο και θαμπό, ενώ ταυτόχρονα μένει απροστάτευτο απέναντι στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Εξίσου σημαντικό ρόλο στη βαριά και κουρασμένη όψη των ματιών παίζουν και οι ενδογενείς παράγοντες, όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς, οι καρδιοπάθειες, η έλλειψη σιδήρου, η λήψη κορτιζόνης και αντικαταθλιπτικών, καθώς και οι παθήσεις του ήπατος. Φυσικά, η έλλειψη ύπνου, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το άγχος, η κακή διατροφή και η υπερβολική κούραση έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, που όμως είναι στο χέρι σου να τα μετριάσεις ή ακόμα και να τα εξαλείψεις.

Και τώρα, τι κάνεις;

Ζεις σε μια εποχή με απεριόριστα προϊόντα ομορφιάς, όλων των ειδών και για όλες τις ανάγκες, με μια τεράστια γκάμα, που υπόσχεται να σου προσφέρει την καλύτερη, ομορφότερη και πιο φρέσκια εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό, όμως, που σίγουρα σε απασχολεί είναι το εξής: «Αυτά ισχυρίζονται ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μπορούν, όμως, πραγματικά να πετύχουν κάτι τέτοιο;». Η απάντηση, σύμφωνα με τη Θεώνη Ματούλα, είναι: «Η συστηματική περιποίηση σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή και την εφαρμογή αισθητικών θεραπειών (όπως το λεμφικό μασάζ, οι ραδιοσυχνότητες και η μεσοθεραπεία) θα επιβραδύνουν την εμφάνιση της γήρανσης και θα αποδυναμώσουν τα ήδη υπάρχοντα σημάδια της». Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεσαι, φρόντισε να καθαρίζεις την ευαίσθητη περιοχή των ματιών σου από το μακιγιάζ και τους ρύπους της ατμόσφαιρας κάθε βράδυ. Φυσικά, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς την κατάλληλη κρέμα, την οποία πρέπει να ενισχύεις με τον αντίστοιχο ορό, ώστε να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι κινήσεις σου πρέπει να είναι πάντα ήπιες και ανοδικές, αποφεύγοντας το τρίψιμο και την πίεση.

1/6 Frezyderm Μάσκα ΜατιώνΥδρογέλης €18,75 τα 4ζεύγη, στα φαρμακεία. 2/6 Apivita Aqua Beelicious,δροσιστικό τζελενυδάτωσης για τα μάτια,€17,8, στα φαρμακεία. 3/6 Jowaéαντιρυτιδικός,λειαντικός ορόςματιών, €24,40, σταφαρμακεία και στοjowae.gr. 4/6 Darphin IntralDe-PuffingAnti-Oxidant,κρέμα ματιών,€39, σταφαρμακεία. 5/6 Garnier BioΑντιρυτιδικήΚρέμαΜατιών,€9,99. 6/6 Jowae ΕνυδατικόGel Ματιών μεΕκχύλισμαΚουμκουάτ, σταφαρμακεία καιστο jowae.gr

Στη συνέχεια, σου αποκαλύπτουμε τα κορυφαία μυστικά περιποίησης της περιοχής των ματιών για κάθε δεκαετία.

ΣΤΑ 20

Ουσιαστικά, εδώ «μιλάμε» για πρόληψη. Πρέπει να καθαρίζεις το δέρμα σου σχολαστικά κάθε βράδυ. Φρόντισε να χρησιμοποιείς συστηματικά ενυδατικές κρέμες ματιών με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες C και E και φυσικά αντηλιακή προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΣΤΑ 30

Οι ενυδατικές κρέμες και οι οροί ματιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες κι ένα προστατευτικό ευρύ φάσμα UVA & UVB είναι απαραίτητα. Αναζήτησε προϊόντα με συστατικά όπως σόγια, βιταμίνη C, ρετινόλη, καθώς και υαλουρονικό οξύ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο ταιριάζει στους περισσότερους τύπους δέρματος και βοηθά στην εξασθένηση των λεπτών γραμμών.

ΣΤΑ 40

Λόγω της σταδιακής μείωσης των οιστρογόνων και των ορμονικών αναταραχών, που σχετίζονται με την έλευση της εμμηνόπαυσης μέσα στα επόμενα χρόνια, το δέρμα στην περιοχή των ματιών (όπως και σε όλο το πρόσωπο) γίνεται ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Επίλεξε ενισχυμένες ενυδατικές κρέμες ματιών με πλούσια υφή και SPF, καθώς κι έναν ορό με βιταμίνη C, ρετινόλη και κολλαγόνο πριν από την ενυδατική σου για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

ΣΤΑ 50

Εστίασε στη σύσφιγξη και τη συνεχή ενυδάτωση. Χρησιμοποίησε ενισχυμένες ενυδατικές κρέμες ματιών με πλούσια υφή, SPF, υαλουρονικό οξύ, ρετινόλη, βούτυρο καριτέ, σκουαλένιο και αντιοξειδωτικά.με δερματολογικά ελεγμένα καλλυντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα