Μουσική: Ένα “ισχυρό φάρμακο” για τη μνήμη – Πώς θα διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή

08:34 10/2/2024 - Πηγή: InStyle

Η μουσική έχει εκπληκτική επίδραση στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία καθώς ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που σχετίζονται με τη μνήμη, την αίσθηση του χρόνου, την συναισθηματική ανταπόκριση και τη γλωσσική επεξεργασία. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν καταγράψει ότι η μουσική επηρεάζει την παραγωγή ουσιών στον εγκέφαλο, όπως της ντοπαμίνης, που σχετίζεται με την απόλαυση

και την ευχαρίστηση και της οξυτοκίνης, που σχετίζεται με την κοινωνική σύνδεση και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Credit: 123RF

Παράλληλα, η μουσική βελτιώνει την ευελιξία του εγκεφάλου, την προσοχή, την αίσθηση του ρυθμού και τη δημιουργικότητα. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική εκπαίδευση είναι συνδεδεμένη με αυξημένη νοητική επίδοση και βελτίωση σε επιστημονικές και μαθηματικές δεξιότητες. Έτσι, απολαμβάνοντας μουσική και ασχολούμενοι με τη μουσική, όχι μόνο απολαμβάνουμε την εμπειρία, αλλά ενισχύουμε επίσης τον εγκέφαλό μας, βελτιώνοντας την αντίληψη, την αίσθηση και τη δημιουργικότητά μας!

Όπως υποδηλώνει πρόσφατη έρευνα, η μουσική είναι ένα ισχυρό φάρμακο – όχι μόνο για την ψυχή – αλλά και για τον εγκέφαλο. Ιδιαίτερα καθώς κάποιος μεγαλώνει, το να διατηρεί κανείς ζωντανό έναν ενεργό, ποικίλο νοητικό κόσμο είναι κρίσιμο για τη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων και μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της “παρακμής” του εγκεφάλου. Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο International Journal of Geriatric Psychiatry, διαπίστωσε ότι η αναπαραγωγή μουσικής, βοηθά τους ηλικιωμένους χωρίς διάγνωση άνοιας να παραμείνουν ευκρινείς σε μια ποικιλία νοητικών δεξιοτήτων. Η έρευνα είναι ένα νέο επιχείρημα για την ενθάρρυνση ευρέων, προσβάσιμων μουσικών προγραμμάτων ως πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από 1.100 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 68. «Επειδή έχουμε τόσο ευαίσθητα τεστ εγκεφάλου για αυτήν τη μελέτη, είμαστε σε θέση να εξετάσουμε μεμονωμένες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η μακροπρόθεσμη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Anne Corbett στο BBC.

Credit: 123RF

Μελετήθηκαν τα αποτελέσματα του παιχνιδιού ενός οργάνου, του τραγουδιού, της ανάγνωσης από παρτιτούρες και της ακρόασης μουσικής που παίζεται από άλλους. Όσοι έπαιζαν όργανα παρουσίασαν τα μεγαλύτερα κέρδη από τη δραστηριότητα, ειδικά για πιάνο και για όσους έπαιζαν σε μεγάλη ηλικία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις «πολλαπλές γνωστικές απαιτήσεις» που απαιτούνται για τον συντονισμό του χεριού, του στόματος, των ματιών και του εγκεφάλου κατά το παιχνίδι. Το τραγούδι ήταν επίσης ευεργετικό, ίσως λόγω της κοινωνικής του φύσης που είναι από μόνη της προστατευτική.

Σχετικά με την ανάγνωση μουσικής, η Anne Corbett δήλωσε:

«Ο εγκέφαλός μας είναι ένας μυς όπως οτιδήποτε άλλο και πρέπει να ασκηθεί. Το να μαθαίνεις να διαβάζεις μουσική είναι λίγο σαν να μαθαίνεις μια νέα γλώσσα, είναι πρόκληση». Επίσης, επισήμανε την αξία της μουσικής εκπαίδευσης, την οποία ακόμη και αργότερα στη ζωή, αξίζει πιθανώς να την αποκτήσεις, παρά το γεγονός ότι η μουσική από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει την άνοια.

Credit: 123RF

«Το μήνυμα αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν προληπτικά τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης ή άνοιας και να σκεφτούν πραγματικά να ασχοληθούν με τη μουσική. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι μέρος μιας πολύ ευρύτερης προσέγγισης του τρόπου ζωής για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνετε».

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η μουσική – όχι μόνο να ακούς αλλά και να παίζεις ένα όργανο – μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή, δίνοντάς σου καλύτερη εξέλιξη, καθώς ο αυτός γερνάει.

Keywords
Τυχαία Θέματα