Κολοκύθα: Η διατροφική της αξία και μία συνταγή όλο νοστιμιά – Vegan κέικ κολοκύθας

22:31 3/10/2023 - Πηγή: InStyle

Ο υπέροχος φθινοπωρινός καρπός της κολοκύθας αποτελεί ένα υγιεινό και ευέλικτο λαχανικό που είναι γεμάτο από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, γεγονός που την καθιστά όχι μόνο αξιόλογη, αλλά και σημαντική προσθήκη στη διατροφή μας.

Η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae, είναι δηλαδή πολύ κοντινός συγγενής με το πεπόνι και το αγγούρι. Αποτελεί, δε, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (7384 IU/100 g) και ως εκ τούτου η κατανάλωσή της παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής όρασης και της υγείας του δέρματος.

Επιπλέον, είναι εξαιρετική

πηγή πολυφαινολικών ενώσεων όπως τα α και β-καροτένια, η κρυπτοξανθίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνουν δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν έτσι στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου, αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς προστατεύουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, αποτρέποντας έτσι τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.

Ακόμη, η κολοκύθα αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, η νιασίνη, η βιταμίνη Β-6 (πυριδοξίνη), η θειαμίνη και το παντοθενικό οξύ, αλλά και ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως ο χαλκός, το ασβέστιο, το κάλιο και ο φώσφορος, ενώ έχει μηδενική περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.

Ως εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε κάλιο, γεγονός που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, και σε φυτικές ίνες που ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου.

Οι σπόροι της κολοκύθας συνήθως δεν καταναλώνονται, ωστόσο μελετώνται για την ιδιότητά τους να προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να εντάξετε την κολοκύθα στο διαιτολόγιό σας!

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι ίσως η πιο δημοφιλής συνταγή, ωστόσο η προσθήκη ζάχαρης στο καθημερινό μας διαιτολόγιο εξουδετερώνει τις ευεργετικές δράσεις της κολοκύθας!

Δοκιμάστε λοιπόν:

• Βελουτέ κολοκυθόσουπα με καρότα, πατάτα, πράσο, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο. Μερικά κρουτόν ή 1-2 φέτες ψημένο προσούτο ή και μια στάλα λάδι τρούφας θα απογειώσουν τη γεύση της.

• Κόψτε την κολοκύθα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και ψήστε την στον φούρνο με λίγο λάδι και δενδρολίβανο. Σερβίρετε με πάπρικα και λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

• Φτιάξτε τσιπς κολοκύθας στον φούρνο, απλώνοντας λεπτές φέτες πάνω σε μια λαδόκολλα ή δοκιμάστε να τη μαγειρέψετε στη φριτέζα αέρος.

• Ετοιμάστε πουρέ κολοκύθας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ετοιμάζετε και τον πουρέ πατάτας.

• Μαγειρέψτε λαδερό τουρλού κολοκύθας με μανιτάρια, πατάτες και άνηθο.

• Προσθέστε κολοκύθα στη φασολάδα σας για να την κάνετε ακόμη πιο εύγευστη!

• Μπορείτε να καθαρίσετε μια ολόκληρη κολοκύθα και να τη χρησιμοποιήσετε σαν σκεύος, στο οποίο θα βάλετε γέμιση με κιμά και ρύζι.

• Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε vegan κέικ κολοκύθας.

Vegan κέικ κολοκύθας

Υλικά για 12 κομμάτια

1/2 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα

1/2 κούπα ζάχαρη ή μέλι

2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1½ κούπα σιμιγδάλι χοντρό

1/2 κούπα ελαιόλαδο συν έξτρα για τη φόρμα

1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/2 κούπα σταφίδες της αρεσκείας μας

1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

3 κ.σ. κονιάκ

1/2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

1/4 κούπας σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

2. Ξύνουμε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού και, αφού τη στύψουμε δύο-τρεις φορές με το χέρι μας για να βγάλει τα υγρά της, την αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτό για λίγη ώρα.

3. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι, και ανακατεύουμε με το χέρι.

4. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, πασπαλίζουμε τον πάτο με το σουσάμι, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε.

5. Ψήνουμε το κέικ κολοκύθας για 1 ώρα.

Η κολοκύθα θεωρείται ελαφρώς διουρητικό λαχανικό, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση πολύ μεγάλης ποσότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, όπως το λίθιο, μειώνοντας τη ικανότητα του σώματος να το αποβάλει με δυσάρεστες συνέπειες συσσώρευσής του στον οργανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα