Φανταστικοί Φίλοι: Στους κινηματογράφους από τις 23 Μαΐου

00:07 23/5/2024 - Πηγή: InStyle

Τι θα γινόταν αν όλα όσα πίστευες ως παιδί ήταν τελικά αληθινά; Από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη John Krasinski, η ταινία «ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ» έχει για πρωταγωνίστρια ένα κορίτσι που ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μπορεί να βλέπει τους φανταστικούς φίλους όλων των παιδιών – καθώς και τι κάνει με αυτήν την υπερδύναμη – και ξεκινά μια μαγική περιπέτεια για να επανασυνδέσει τους ξεχασμένους Φανταστικούς Φίλους με τα αντίστοιχα παιδιά.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ryan Reynolds,

John Krasinski, Cailey Fleming, Fiona Shaw και ακούγονται οι φωνές των Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr. και του Steve Carell, μαζί με πολλούς άλλους που δίνουν ζωή σε υπέροχους μοναδικούς χαρακτήρες που αποδεικνύουν την απίστευτη δύναμη της παιδικής φαντασίας.

Σκηνοθεσία: John Krasinski

Σενάριο: John Krasinski

Πρωταγωνιστούν: Ryan Reynolds, John Krasinski, Cailey Fleming, Fiona Shaw, Phoebe Waller-Bridge, Louis Gossett Jr., Emily Blunt, Matt Damon, Maya Rudolph, Jon Stewart, Bobby Moynihan, Sam Rockwell, Sebastian Maniscalco, Christopher Meloni, Richard Jenkins, Awkwafina, Steve Carell

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Αύρα Πέτρου, Μιχάλης Καζάκας, Άρης Κυπριανού, Αθηνά Σάββα, Νάτια Χαραλάμπους, Γιάννης Καραούλης, Ορφέας Σολωμού, Θανάσης Δρακόπουλος, Πέτρος Κονόμου, Μάριαν Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Πλάτωνας Μουρατίδης

Από το 2018, ο John Krasinski έχει ξεχωρίσει ως δηµιουργός γράφοντας, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας δίπλα στη σύζυγο του Emily Blunt στις ταινίες Ένα Ήσυχο Μέρος – A Quiet Place και Ένα Ήσυχο Μέρος ΙΙ – A Quiet Place Part II, δύο θρίλερ που σηµείωσαν τεράστια εµπορική επιτυχία.

Ο Ryan Reynolds και η Cailey Fleming πρωταγωνιστούν στην ταινία “IF” της Paramount Pictures.

Με την επόµενη ταινία του, Φανταστικοί Φίλοι, ο φιλόδοξος δηµιουργός παρουσιάζει µία µαγική περιπέτεια για όλη την οικογένεια που ανοίγει την πόρτα σε έναν παραµυθένιο κόσµο γεµάτο µε φανταστικούς φίλους, τους ΦίΦι. Η έµπνευση ήρθε από τα ίδια του τα παιδιά, λέει ο Krasinski. «Πάντα ήθελα να κάνω µία ταινία για τα παιδιά µου. Η Emily λέει ότι τις ταινίες «Ένα Ήσυχο Μέρος» (Α Quiet Place) δεν θα µπορούν να τις δουν για καιρό. Τις πρώτες µέρες της πανδηµίας, πέρασα πολύ χρόνο µε την τότε 8χρονη και 6χρονη κόρη µου και αντιλήφθηκα τη δύναµη της φαντασίας τους. Όµως, καθώς η πανδηµία συνεχιζόταν, παρατήρησα ότι ο ενθουσιασµός τους έφθινε. Ενώ είχαν πολλή ενέργεια στην αρχή, µετά άρχισαν να γίνονται πιο επιφυλακτικές µε τα πάντα».

Ο Krasinski τονίζει ότι στην παιδική µας ηλικία µάς συνεπαίρνουν τα παραµύθια και µας µεταφέρουν σε έναν άλλο κόσµο. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν εκπληκτικό να µεταφέρουµε τη µαγεία στον δικό µας πραγµατικό κόσµο. Θέλω οι θεατές να φύγουν από την αίθουσα µε την πεποίθηση ότι αν πιστεύεις σε κάτι µεγαλύτερο και πιο όµορφο, τότε αντέχεις περισσότερο. Αυτό είναι το είδος της ιστορίας που πάντα ήθελα να διηγηθώ».

Ο Louis Gossett Jr. (Lewis), αριστερά, και η Cailey Fleming (Bea) πρωταγωνιστούν στην ταινία “IF” της Paramount Pictures.

Ο πυρήνας της ιδέας αφορά ένα 12χρονο κορίτσι που είναι πολύ ώριµο για την ηλικία του, την Bea. Λίγο πριν την εφηβεία, έτοιµη να αφήσει πίσω της την παιδικότητα, επισκέπτεται τη γιαγιά της στο Μπρούκλιν µία καλοκαιρινή νύχτα. Εκεί, η Bea ανακαλύπτει ότι έχει µία µοναδική υπερδύναµη: Μπορεί να δει τους φανταστικούς φίλους όλων των παιδιών.

«Αφηγούµαστε την ιστορία µέσα από τα µάτια ενός κοριτσιού που, όπως τα παιδιά µου, προσπαθεί να διαχειριστεί το πόσο έχει αλλάξει ο κόσµος», λέει ο Krasinski. «Η ιδέα είναι ότι η φαντασία µας είναι δυνατή όχι µόνο σαν παιχνίδι, αλλά και σαν ένας πανίσχυρος µηχανισµός διαχείρισης που µας βοηθάει να κατανοήσουµε πράγµατα που µας είναι δύσκολα».

Πριν γράψει το σενάριο, ο Krasinski αποφάσισε να µοιραστεί την ιδέα µε τον καλό του φίλο και ηθοποιό Ryan Reynolds. «Ο Ryan είναι, κατά τη γνώµη µου, ένας από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους που ξέρω», λέει ο Krasinski. «Κατέχει την κωµωδία και το δράµα.Είχαµε συζητήσει να κάνουµε µία ταινία εδώ και καιρό. Του εξήγησα ότι θα κάνω µία ταινία για τα παιδιά και τους φανταστικούς τους φίλους. Τον ρώτησα αν θα ήθελα να συµµετέχει και µου απάντησε «οπωσδήποτε». Ο Krasinski άρχισε να πετάει ιδέες στον ηθοποιό, που ανταποκρινόταν µε τις δικές του σκέψεις. «Θέλαµε να κάνουµε κάτι που να µοιάζει µε live action ταινία της Pixar. Και αυτό ακριβώς κατέγραψε στο χαρτί ο John», σχολιάζει ο Reynolds.

Οι Ryan Reynolds (Cal), Louis Gossett Jr. (Lewis) και Cailey Fleming (Bea) πρωταγωνιστούν στην ταινία “IF” της Paramount Pictures.

Ο Reynolds υπογράφει και την παραγωγή της ταινίας, ενώ περιγράφει το σενάριο ως µία ιστορία συναισθηµατική και διασκεδαστική και πιστεύει ότι πρόκειται για το επόµενο βήµα του Krasinski ως δηµιουργός. «Δεν µπορώ να σκεφτώ έναν σεναριογράφο ή σκηνοθέτη πιο εµποτισµένο από την πατρότητα όσο ο John Krasinski. Όντας πατέρας και σύζυγος έχει επηρεαστεί σε ό,τι αφορά την κινηµατογραφική του γλώσσα. Με εντυπωσιάζει που µπορεί να κάνει τόσο τροµαχτικές ταινίες όσο τα Quiet Place, αλλά και κάτι τόσο τρυφερό, απρόσµενο και ξεκαρδιστικό όσο την ταινία «Φανταστικοί Φίλοι».

Ο Krasinski έγραψε το σενάριο τον χειµώνα του 2020-21. Φαντάστηκε µία λεγεώνα από χρωµατιστά, φανταστικά πλάσµατα κάθε µεγέθους και σχήµατος που ζουν στα όνειρα των παιδιών για να τα παρηγορούν, να τα διασκεδάζουν και να τα προστατεύουν.

Ο δηµιουργός παραδέχεται ότι είχε ο ίδιος µερικούς φανταστικούς φίλους, καθώς και εχθρούς. «Είχα αχαλίνωτη φαντασία», λέει. «Το σπίτι µας ήταν κοντά σε ένα βίντεο κλαµπ, από το οποίο περνούσα τη νύχτα. Μου έπαιρνε περισσότερη ώρα αυτή η διαδροµή, γιατί προσποιούµουν ότι µε κυνηγούσαν διάφορα πλάσµατα και κρυβόµουν στους θάµνους της γειτονιάς για να ξεφύγω».

Ο Krasinski θεωρεί ότι οι Φανταστικοί Φίλοι δεν είναι µόνο σύντροφοι στο παιχνίδι, αλλά και χρονοκάψουλες που εµπεριέχουν τις ελπίδες, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες µας. «Μπορεί να είναι οι εκδοχές αυτών που φανταζόµασταν ότι θα γίνουµε. Τι θα συνέβαινε αν δεν έφευγαν ποτέ; Τι θα γινόταν αν στέκονταν πάντα κοντά µας και το µόνο που θα χρειαζόταν να κάνουµε είναι να κοιτάξουµε πίσω µας για να ζήσουµε ξανά την ίδια εµπειρία;»

Louis Gossett Jr. (Lewis), left, and Cailey Fleming (Bea) star in Paramount Pictures’ “IF.”

• Οι µορφές των ΦίΦι (Φανταστικών Φίλων) της ταινίας εκφράζουν την αχαλίνωτη φαντασία των παιδιών. Κάθε δηµιουργία του Krasinski γεννήθηκε για έναν συγκεκριµένο σκοπό, που αντανακλά τη µορφή τους και την ιστορία τους.

• Για τον Krasinski, η ιστορία του κάθε φανταστικού φίλου έπρεπε να είναι εξίσου αληθινή µε την ιστορία των ανθρώπινων χαρακτήρων. «Ζουν για έναν σκοπό», λέει ο δηµιουργός. «Καθένα είναι η προβολή της πραγµατικότητας στη ζωή ενός παιδιού. Ένα παιδί µπορεί να επινοήσει έναν τεράστιο φανταστικό φίλο για να το προστατεύει ή έναν πολύ αστείο χαρακτήρα για να το βοηθάει στις λύπες».

• Ο Μπλε είναι ένας αξιαγάπητος, τεράστιος και πάνω απ΄ όλα µοβ φανταστικός φίλος. Όλοι τον φωνάζουν Μπλε αλλά είναι µοβ, επειδή τον επινόησε ένα παιδί που είχε αχρωµατοψία.

• Η φανταστική φίλη Μπλόσοµ είναι µία πανέµορφη πεταλούδα-µπαλαρίνα στο µέγεθος παιδιού. Είναι ήρεµη και κούλ και η πιο σοφή ανάµεσα στους φανταστικούς φίλους. Μοιάζει µε την Betty Boop των ‘30s.

• Κατευθείαν από την παιδική φαντασία των παιδιών του Krasinski θα απολαύσουµε δύο από τους φανταστικούς φίλους της ταινίας: την Άλλυ, έναν ροζ αλιγάτορα που κάποτε ζούσε κάτω από το κρεβάτι τους και έναν από τους παράξενους χαρακτήρες της ταινίας, τον Μαρσµέλοου.

Keywords
Τυχαία Θέματα