Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών η φωτογράφος June Newton

19:05 12/4/2021 - Πηγή: InStyle

Η June Newton, βραβευμένη ηθοποιός και φωτογράφος, σύζυγος του θρυλικού φωτογράφου Helmut Newton και Πρόεδρος του ομώνυμου ιδρύματος, πέθανε στις 9 Απριλίου 2021, σε ηλικία 97 ετών στο σπίτι της στο Μόντε Κάρλο. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε σε δήλωση του Ιδρύματος.

«Θρηνούμε την απώλεια ενός εξαιρετικού ατόμου και ενός διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογράφου», «Θα μας λείψει βαθιά».

Courtesy of Helmut Newton Foundation

Γεννήθηκε

ως June Browne στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το 1923, σπούδασε υποκριτική και δούλεψε σε πολλές παραγωγές ως June Brunell. Το 1947 γνώρισε το Helmut Newton, ο οποίος μόλις είχε δημιουργήσει ένα φωτογραφικό στούντιο στη Μελβούρνη και παντρευτήκανε ένα χρόνο αργότερα. Το 1956, έλαβε το Australia’s Erik Kuttner Award ως η καλύτερη ηθοποιός θεάτρου της χώρας.

Το 1970, αφού μετακόμισε στο Παρίσι με τον σύζυγό της, ξεκίνησε τη δική της καριέρα, ως φωτογράφος με το ψευδώνυμο Alice Springs, και σύντομα έγινε και η ίδια μία πολύ δημοφιλής καλλιτέχνης.

Helmut and June Newton by the Pool, Chateau Marmont, Los Angeles, March 1985

Οι φωτογραφίες της έχουν δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, όπως η Vogue, το Elle και το Vanity Fair. Η Newton έχει επίσης φωτογραφίσει πολλές σημαντικές προσωπικότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της, όπως τον Yves Saint Laurent τη Nicole Kidman και την πρώην αρχισυντάκτρια της Vogue, Diana Vreeland.

Παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση στο Άμστερνταμ το 1978 και δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Alice Springs. Portraits ” το 1983. Από το 1976 που ανέλαβε ως καλλιτεχνική διευθύντρια την έκδοση “White Women” του Newton κι έκτοτε, είχε την επίβλεψη όλων των βιβλίων και καταλόγων εκθέσεων που εξέδωσε ο Helmut.

Photo by Dave Benett/Getty Images

Το 1981 ο Helmut και η June Newton εγκατέλειψαν το Παρίσι και μετακόμισαν στο Μονακό. Περίπου 15 χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε το κοινό τους πρότζεκτ Us and Them που δημοσιεύθηκε ως βιβλίο και αργότερα μετατράπηκε σε μια μεγάλη έκθεση, που περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2004 η June δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της “Mrs Newton”. Την ίδια χρονιά, ο Helmut Newton έφυγε από τη ζωή, ενώ το Ίδρυμα Helmut Newton ήταν ακόμη υπό κατασκευή. Το ολοκληρωσε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και έκτοτε, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος, έχει καταφέρει να δημιουργήσει στο Βερολίνο ένα μοναδικό μέρος για την τέχνη της φωτογραφίας, φιλοξενώντας πολλούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους φωτογράφους της εποχής μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα