Χοληστερόλη και αυγά: Νέα μελέτη καταρρίπτει τον “μύθο” ότι κάνουν κακό στην καρδιά – Ποια άτομα ωφελούν

08:40 31/3/2024 - Πηγή: InStyle

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση έως και 12 αυγών την εβδομάδα δεν αύξησε τα επίπεδα χοληστερόλης στους συμμετέχοντες στη μελέτη, καταρρίπτοντας μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα αυγά κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς.

Το 1968, η American Heart Association (AHA) ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών σε όχι περισσότερο από τρία την εβδομάδα και να καταναλώνουν όχι περισσότερο από 300 mg χοληστερόλης την ημέρα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου.

Αμέσως μετά τη σύσταση, η κατανάλωση

αυγών μειώθηκε και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με την ένδειξη «χαμηλή χοληστερόλη» και «χωρίς χοληστερόλη» άρχισαν να κατακλύζουν την αγορά.

Ως αποτέλεσμα, τα αυγά, τα οποία περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα για την ανθρώπινη υγεία, μπήκαν ξαφνικά στη λίστα των περισσότερων ανθρώπων, ως εκείνα που δεν πρέπει να τρώνε.

Ωστόσο, δεκαετίες αργότερα, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη αυγών, δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Στη συνέχεια, το 2002, η AHA απέσυρε τη σύστασή του για περιορισμό αυγών τριών έως τεσσάρων την εβδομάδα, αλλά διατήρησε τη διατροφική οδηγία χοληστερόλης κάτω των 300 mg την ημέρα. Αλλά αυτό δεν άλλαξε την οπτική του κοινού για τα… «αρνητικά» των αυγών.

Τώρα, μια νέα μελέτη βρήκε περισσότερα στοιχεία ότι τα αυγά δεν είναι παράγοντας υψηλής χοληστερόλης και μπορεί ακόμη και να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη και τους ηλικιωμένους.

Για τη διεξαγωγή της δοκιμής, η ερευνητική ομάδα στρατολόγησε 140 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που είχαν βιώσει ένα προηγούμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο ή είχαν δύο παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως διαβήτη, υψηλότερο ΔΜΣ ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή επίπεδα χοληστερόλης.

Σε μια περίοδο μελέτης τεσσάρων μηνών, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε 12 ή περισσότερα ενισχυμένα αυγά ή λιγότερα από δύο αυγά οποιουδήποτε τύπου την εβδομάδα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ενισχυμένα αυγά στο πείραμα επειδή περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα ωμέγα-3, βιταμίνες και μέταλλα.

Η ομάδα αξιολόγησε την HDL (καλή) και την LDL (κακή) χοληστερόλη και άλλους βιοδείκτες καρδιαγγειακής νόσου των συμμετεχόντων κατά την περίοδο της μελέτης.

Credit: 123RF

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν το Σάββατο 6 Απριλίου, στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC), διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν εμπλουτισμένα αυγά κάθε εβδομάδα είχαν 0,64 mg/dL μείωση της HDL χοληστερόλης και 3,14 mg. /dL μείωση της LDL χοληστερόλης.

Αν και η μείωση της χοληστερόλης δεν ήταν σημαντική, οι επιστήμονες λένε ότι υποδηλώνει ότι η κατανάλωση έως και 12 εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Η ομάδα είδε επίσης μείωση της ολικής χοληστερόλης και του αριθμού σωματιδίων της LDL. Επιπλέον, οι βιοδείκτες για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του apoB, της υψηλής ευαισθησίας τροπονίνης και της αντίστασης στην ινσουλίνη, ήταν χαμηλότεροι μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν ενισχυμένα αυγά.

Επιπλέον, η ομάδα των ενισχυμένων αυγών παρουσίασε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άτομα 65 ετών και άνω και άτομα με διαβήτη που κατανάλωναν έως και 12 εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα παρουσίασαν αυξήσεις στην HDL χοληστερόλη και μειώσεις της LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από δύο αυγά την εβδομάδα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nina Nouhravesh, MD, ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, είπε: «Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας δίνει τη σιγουριά ότι η κατανάλωση ενισχυμένων αυγών είναι εντάξει, όσον αφορά τις επιδράσεις στα λιπίδια σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα