Χατζιδάκις, Ελύτης και Κουν: 3 μύθοι των γραμμάτων και των τεχνών σε μια σπάνια φωτογραφία

22:09 26/4/2024 - Πηγή: InStyle

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, μια σπάνια φωτογραφία στην οποία συνυπάρχουν τρεις μύθοι των γραμμάτων και των τεχνών. Ο Μάνος Χατζιδάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Κάρολος Κουν ποζάρουν στις πρόβες της παράστασης “Ο κύκλος με την κιμωλία” που ανέβηκε για πρώτη φορά

στην Ελλάδα την περίοδο 1956-67 στο Θέατρο Τέχνης.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

Μόνο δέος και συγκίνηση μπορεί να αισθανθεί κανείς βλέποντας την συγκεκριμένη φωτογραφία από τον φακό του Elite όπου αποτυπώνονται τρεις μυθικές προσωπικότητες της τέχνης, των γραμμάτων και των τεχνών. Οι (από αριστερά) Οδυσσέας Ελύτης, Μάνος Χατζιδάκις και Κάρολος Κουν στις πρόβες της ιστορικής παράστασης η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στα ελληνικά θεατρικά χρονικά, “Ο κύκλος με την κιμωλία” του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την περίοδο 1956-57 στο Θέατρο Τέχνης.

Ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής αναλαμβάνει την μετάφραση του έργου, ο κορυφαίος συνθέτης την μουσική και ο Έλληνας θεατράνθρωπος την σκηνοθεσία, συμμετέχοντας ένα δυνατό καστ ηθοποιών ανάμεσα στους οποίους οι Γιώργος Λαζάνης, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Νέλλη Αγγελίδου, Τασσώ Καββαδία, Γιώργος Τσιτσόπουλος και Μηνάς Χρηστίδης.

Η παράσταση υμνείται κυριολεκτικά από τους κριτικούς και το κοινό που κατακλύζει καθημερινά τον ιστορικό θεατρικό χώρο, φεύγοντας μαγεμένο από τις μεθυστικές ερμηνείες των ηθοποιών. Το αριστουργηματικό αυτό έργο του Γερμανού δραματουργού αποτελεί ένα από τα διασημότερα έργα του το οποίο γράφτηκε το 1945 με αρχικό τίτλο “Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία”, σε μια εποχή όπου ο κόσμος προσπαθούσε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1954 στα πλαίσια του Παγκόσμιου Θεατρικού Φεστιβάλ, συστήνοντας τον πρωτοπόρο για την εποχή δημιουργό στο διεθνές κοινό και για το οποίο ο ίδιος θα αναφέρει με εύστοχο τρόπο:” Το κάθε τι πρέπει να ανήκει σε εκείνον που είναι άξιος, τα παιδιά σε εκείνους που με αγάπη και φροντίδα τα ανατρέφουν, τα χωράφια στους καλούς γεωργούς που μέρα νύχτα με ιδρώτα και μόχθο πασχίζουν να δώσουν γλυκούς καρπούς”.

Εξίσου ενδιαφέρουσα και η αναφορά του Οδυσσέα Ελύτη:” Το αγάπησα πραγματικά αυτό το έργο. Το παραμυθένιο του υπόβαθρο και οι βαθύτατα ανθρώπινες στιγμές του, μου έδωσαν μια χαρά που θα ήθελα μέσα από τα δικά μου αισθήματα να την μεταδώσω και στους αναγνώστες”.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis)

Keywords
Τυχαία Θέματα