Villa Igiea: Από το 1900 μέχρι σήμερα εξακολουθεί να γράφει ιστορία

12:25 14/5/2022 - Πηγή: InStyle

Χτισμένη στην ακτογραμμή του Παλέρμο, η Villa Igiea είναι ένα Art Nouveau παλάτι που σχεδιάστηκε από τον Ernesto Basile για την οικογένεια Florio. Μετά από μια εξαιρετική ανακαίνιση ανήκει πλέον στην αλυσίδα ξενοδοχείων Rocco Forte.
Μοιάζει σαν να είναι ένα κομμάτι από την χρυσή εποχή του Παλέρμο. Οι ηλιόλουστοι κήποι, οι τοιχογραφίες, οι πολυέλαιοι και οι ξεχωριστές αντίκες… όλα εδώ μιλούν για την παλιά δόξα της Villa Igiea, όταν ήταν το παλάτι της σημαντικής οικογένειας Florio.

Με θέα στους

ευωδιαστούς κήπους και τον εκπληκτικό κόλπο του Παλέρμο, το Grand Hotel Villa Igiea διαθέτει 55 ευρύχωρα και κομψά σχεδιασμένα δωμάτια, 17 Junior Σουίτες και 28 Σουίτες, κλασικά επιπλωμένα σε συνδυασμό με σύγχρονες ανέσεις. Ο χώρος έχει χαρακτήρα, αλλά και όλα τα αντικείμενα μαρτυρούν την ιστορία της βίλας. Ένα μεγάλο κομμάτι του ξενοδοχείου παρέχει απέραντες βεράντες με θέα στους κήπους και την πανέμορφη ακτή.

Το Florio Restaurant, είναι μια αυθεντική αίθουσα του Λουδοβίκου XVI, όπου κάποτε οι εκλεκτοί καλεσμένοι της οικογένειας θα είχαν δειπνήσει, απολαμβάνοντας την όμορφη θέα. Το Igiea Terrazza Bar, με τους κομψούς θόλους από ψαμμίτη είναι το τέλειο μέρος για ένα μαρτίνι. Το ξενοδοχείο διαθέτει ένα μπαρ δίπλα στην πισίνα καθώς και ένα σπα, εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο.

Η ιστορία της βίλας

Αγορασμένη το 1899 από τον Άγγλο ναύαρχο Sir William Domville από τη δυναστεία Florio, μια οικογένεια με μεγάλη επιρροή, από τις κορυφαίες οικογένειες της Σικελίας, η Villa Igiea ήταν αρχικά γνωστή ως Villa Domville. Ο Ignazio και η Franca Florio είχαν σχεδιάσει να μετατρέψουν αυτό το μεγαλειώδες κτίριο σε ιατρείο/θεραπευτήριο. Το τέλειο σημείο, καθώς βρισκόταν στην περιοχή Acquasanta (Saint Water-Άγιο Νερό) που ήταν ιστορικά γνωστή για τις θεραπευτικές ιδιότητές του και θα βοηθούσε ασθενείς, ανάμεσά τους και την κόρη τους που υπέφερε από φυματίωση.

Ωστόσο, τα σχέδια άλλαξαν και αντ’ αυτού αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο αντάξιο των πιο αυστηρών διεθνών προδιαγραφών. Για τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου τους, ο Ignazio και η Franca Florio ανέθεσαν στον Ernesto Basile, τον βραβευμένο αρχιτέκτονα του Palermitan και πρωτοπόρο του κινήματος Liberty της Σικελίας. Οι κλιμακωτοί κήποι, η παραλιακή αυλή και η απέραντη βίλα ολοκληρώθηκαν και εγκαινιάστηκαν στις αρχές του 1900, και το στολίδι στο στέμμα της έγραφε Salon Basile.

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, γύρω στα 1907, τα τελευταία χρόνια της Belle Epoque, ξεκινούν οι σεζόν της Villa Igiea και του κλαμπ της, το Cercle des Etrangers που σήμερα ονομάζεται Palazzina Donna Franca. Μεγιστάνες, αθλητές, βασιλείς επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο, έμειναν στις σουίτες του, δείπνησαν και διασκέδασαν στα σαλόνια και στους κήπους της.

Το πιο αξιομνημόνευτο γεγονός ήταν όταν το 1907, ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ’ της Αγγλίας, η Βασίλισσα Αλεξάνδρα, η Πριγκίπισσα Βικτώρια και η Τσαρίνα Μαρία Φεοντόροβνα αποβιβάστηκαν από το εμβληματικό γιοτ Victoria & Albert για να γευματίσουν στη Villa Igiea και να εξερευνήσουν τα αξιοθέατα του Παλέρμο. Όμως ο πόλεμος πλησίαζε και οι μέρες δόξας του ξενοδοχείου τέλειωσαν. Ο τελευταίος αξιοσημείωτος επισκέπτης που έμεινε πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο ήταν ο Βασιλιάς του Σιάμ.


Κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, η Villa Igiea επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Μετά τον πόλεμο η Villa Igiea πέρασε στην Banco di Sicilia και έγινε για άλλη μια φορά καταφύγιο για τους πλούσιους και ισχυρούς, που συνέρρεαν για να χαρούν και να απολαύσουν το κλίμα της. Οι βραδιές γκαλά άρχισαν να διοργανώνονται ξανά τη δεκαετία του 1950 και οι επισκέπτες ντυμένοι με Pucci και Dior έπιναν εκλεκτές σαμπάνιες, και απολάμβαναν τη φιλοξενία.

Την ίδια περίοδο, ο κινηματογράφος ανακάλυψε το Παλέρμο όταν γυρίστηκε η ταινία του Έρολ Φλιν ‘Against Every Flag’ στη μαρίνα, κάτω από τα τείχη της έπαυλης. Από τη στιγμή που το Hollywood είχε γευτεί την ακατέργαστη γοητεία του Παλέρμο, δεν υπήρχε γυρισμός: σκηνοθέτες όπως οι Roberto Rossellini, Alberto Sordi και De Sica επέλεξαν την τοποθεσία για τα αριστουργήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, η Claudia Cardinale, ο Burt Lancaster και ο Alain Delon παρέμειναν στα γυρίσματα του ‘The Leopard’, και αστέρια όπως η Sophia Loren απαθανατίστηκαν στους χώρους της βίλας.

Florio Restaurant


Καθώς οι δεκαετίες περνούσαν και ήρθε η εποχή της τηλεόρασης, η Villa Igiea συνέχισε να στήνει το σκηνικό για κινηματογραφικές δουλειές και να υποδέχεται εξαιρετικούς καλεσμένους. Μεταξύ αυτών ήταν ο βασιλιάς Γουσταύος VI της Σουηδίας, η Βεατρίκη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα εγγονή του βασιλιά του Σιάμ που είχε μείνει τόσα χρόνια πριν και ο βασιλιάς Κάρλος της Ισπανίας, η βασίλισσα του και η συνοδεία τους.

Το 2019, η Villa Igiea πέρασε στα Rocco Forte Hotels, και ξεκίνησε μια νέα πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα