MMG: Τι είναι τα Modern Mean Girls και γιατί η μόδα έχει εμμονή μαζί τους;

Το πρόσφατο νέο ότι τα σωστά, τα ορθόδοξα Mean Girls από την εμβληματική ταινία έκαναν re-group πιθανότατα για κάποιο reboot της ταινίας, μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Κυρίως σκέφτηκα «μα καλά, πόσο επίκαιρη μπορεί να είναι μια τέτοια ταινία με τόσο τοξικούς χαρακτήρες στην εποχή του positive thinking και του politically correct;». Κι αν τελικά δούμε αυτό το σίκουελ στη μεγάλη οθόνη, θέλουν να μας πουν ότι η Ρετζίνα Τζορτ (Rachel McAdams) θα κάνει blackmailing

και αυτό ας πούμε, είκοσι χρόνια μετά, θα έχει κάποιο ενδιαφέρον;

Μean Girls: Τα κακά κορίτσια κάνουν reunion και εμείς ξαναθυμόμαστε τις πιο ροζ εμφανίσεις τους

Όλα αυτά τα σκεφτόμουν μόνη μου και μονολογούσα καθώς έβλεπα τη νέα σεζόν Sex Education, μια σύγχρονη σειρά επίσης νεανική η οποία δείχνει παρέες από νέους και τις ζωές τους στο σχολείο κι έπειτα στο κολέγιο και φυσικά, τις σχέσεις αυτών. Στη σημερινή ποπ κουλτούρα (και στην 4η σεζόν της δημοφιλούς σειράς από ό,τι βλέπω) είναι ανεπίτρεπτο να βλάπτεις –με όποιον τρόπο- κοινωνικά έναν άνθρωπο. Στο Sex Ed. εντωμεταξύ βλέπουμε τον Ότις, τον Έρικ, την Έιμι και τους φίλους τους να πηγαίνουν σε ένα κολλέγιο που κανείς δεν κουτσομπολεύει κανέναν, φουλ vegan, accessible και inclusive. Ακόμα και η Ρούμπι, ο χαρακτήρας της σειράς που άνετα θα μπορούσε να παίζει στο Mean Girls, έχει ρίξει τους τοξικούς ρυθμούς της και ακολουθεί τη νόρμα –το να μην κρίνεις και το να είσαι καλός και ανεκτικός με τον πλησίον σου, όσο διαφορετικός κι αν είναι (από κάθε άποψη).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sex Education Netflix (@sexeducation)

Κι ενώ η κοινωνία μας αλλάζει, όσο αλλάζουμε κι εμείς οι ίδιοι κάθε μέρα, κι ενώ το να ασχολείσαι με το τι κάνει και το να σχολιάζεις το τι φοράει ο διπλανός σου είναι το λιγότερο… πασέ, ο κόσμος της μόδας λάτρευε, λατρεύει και δυστυχώς –από ό,τι φαίνεται- θα συνεχίσει να λατρεύει να αναδεικνύει τις προβληματικές, τοξικές, αδίστακτες γυναίκες. Οι mean περσόνες είναι το βούτυρο στο ψωμί της βιομηχανίας της μόδας. Κι αφού ξεκινήσαμε να μιλάμε γι αυτό το θέμα στο πλαίσιο της μικρής και της μεγάλης οθόνης, έτσι θα συνεχίσουμε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elliott (@scrambledwit)

Θυμίζω λοιπόν, την Miranda Priestly που την υποδυόταν η Meryl Streep στην ταινία The Devil Wears Prada. Ο ρόλος αυτός φυσικά και είναι εμπνευσμένος από μια γυναίκα που υπάρχει στα αλήθεια, από την Anna Wintour, την καλλιτεχνική διευθύντρια της αμερικάνικης Vogue. Εχμ, μπορεί η ταινία να είχε μια δόση υπερβολής, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αυτή η γυναίκα αντιπροσωπεύει πολλές γυναίκες σε θέσεις κλειδιά στο fashion industry. Μπορεί να μην είναι αρχισυντάκτριες σε περιοδικό μόδας όλες οι Πρίσλεϊ του κόσμου, αλλά ιδιοκτήτριες μπουτίκ με ρούχα, στιλίστριες, σχεδιάστριες, ή διευθύντριες σε κάποια διαφημιστική, όπως η Σιλβί (την υποδύεται η Philippine Leroy-Beaulieu) στο Emily in Paris. Ναι, ακόμα και σήμερα, σε μια σύγχρονη δημοφιλή σειρά, βλέπουμε πως ο κόσμος της μόδας ταυτίζεται με αυτές τις γυναίκες. Ξέρετε, τις κατά τα άλλα πολύ δυναμικές, σκληρές αλλά καλές κατά βάθος… που βέβαια μέχρι να φτάσεις σε αυτό το βάθος σου έχουν κάνει τη ζωή κόλαση.

Στην εποχή που κάποιος μπορεί να γίνει canceled με το παραμικρό ατόπημα κι ενώ η σύγχρονη κοινωνία και οι νέες γενιές απορρίπτουν την τοξικότητα σε κάθε της μορφή, το να είσαι κακός, παγερός και απλησίαστος θεωρείται ακόμα “cool”. Αυτό που έχει αλλάξει αφενός, είναι πως πλέον δεν επιβάλλει κανείς ότι «τις Πέμπτες φοράμε μόνο ροζ» όπως έκανε η Ρετζίνα Τζορτζ στα Mean Girls, αφετέρου ότι τα Modern Mean Girls δεν χτίζουν κλίκες, αλλά επιλέγουν να είναι μόνες τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emily In Paris (@emilyinparis)

Δε γνωρίζω ποιον και τι εξυπηρετεί αυτή η συσχέτιση των γυναικών που δουλεύουν στο χώρο της μόδας με αυτό το προφίλ, αυτό που ξέρω είναι πως τα Modern Mean Girls υπάρχουν και παραδόξως, κάνουν trending. Επίσης από την εμπειρία μου σε αυτό το χώρο ξέρω και κάτι άλλο… υπάρχουν υπέροχες, ακομπλεξάριστες γυναίκες, σε θέσεις εξουσίας ή και όχι, που σε βοηθάνε χωρίς αντίτιμο ή σου απλώνουν το χέρι και σε σηκώνουν κάθε φορά που πέφτεις. Κι έχω γνωρίσει πολλές από αυτές και τέτοιες θα ήθελα να βλέπω να πλασάρονται ως νόρμα στο λαμπερό κόσμο της μόδας –που μόνο λάμψη δεν έχει.

French-Girl Cliché: Γιατί στην τρίτη σεζόν του Emily in Paris όλοι ασχολούμαστε με το στιλ της Καμίλ και της Σιλβί και όχι με της Έμιλι;

Keywords
Τυχαία Θέματα