Lawrence Turman: Πέθανε ο θρυλικός παραγωγός του “Πρωτάρη” στα 96 του

13:07 3/7/2023 - Πηγή: InStyle

Ο παραγωγός του Χόλιγουντ Lawrence Turman, που μετέτρεψε το “The Graduate” από ένα ελάχιστα διαβασμένο μυθιστόρημα σε μια τεράστια επιτυχία του Χόλιγουντ, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 96 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Turman απεβίωσε στο Motion Picture & Television Country House and Hospital στην περιοχή Woodland Hills του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το The Hollywood

Reporter.

Ο γεννημένος στο Λος Άντζελες ήταν παραγωγός σε περισσότερες από 40 ταινίες σε διάστημα 50 ετών, αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία του ήρθε με την κλασική ταινία του 1967 “The Graduate”, στα ελληνικά “Ο Πρωτάρης”, με πρωταγωνιστές τον Dustin Hoffman και την αείμνηστη Anne Bancroft.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Historic Pictures (@historic_imagery)

“Όταν διάβασα για πρώτη φορά το μυθιστόρημα του The Graduate, ήταν ανεπιτυχές. Είχε πουλήσει λιγότερα από 2.000 αντίτυπα. Πενήντα πέντε χρόνια πριν, ανταποκρίθηκα σ’ αυτό ενστικτωδώς και συναισθηματικά. Δεν είμαι ευμετάβλητη – ό,τι μου άρεσε στο μυθιστόρημα μου άρεσε ακόμη περισσότερο στην ταινία”, είχε πει ο Turman στον David Jenkins για ένα άρθρο του 2017 στο κινηματογραφικό περιοδικό Little White Lies.

Ο Turman στο ίδιο άρθρο, ενώ συζητούσε για τη χρηματοδότηση ταινιών, σημείωσε ότι μερικές φορές η απόφαση καθορίζεται από έναν “ενστικτώδη και εσωτερικό” λόγο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sharon Bean (@todayentertainmentnews)

“Μερικές φορές ο επικεφαλής του στούντιο έλεγε: “Δεν μου άρεσε” ή “Δεν το καταλαβαίνω”. Μερικοί από αυτούς είπαν ότι δεν θεωρούσαν το The Graduate αστείο. Δεν έχεις ποτέ μια φοβερή εξήγηση. Το όχι είναι ένα όχι”, είπε.

“Το άτομο που τελικά χρηματοδότησε το The Graduate, ο Joseph L Levine, ήταν ένας schlockmeister (προμηθευτής ευτελών προϊόντων). Ήταν ο πάτος του βαρελιού. Εγώ στάθηκα τυχερός. Δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους είπε ναι. Στην περίπτωση του The Graduate, ήταν το ίδιο το βιβλίο που αποτέλεσε την αιτία. Είναι αστείο, ενδιαφέρον, ασυνήθιστο, αλλά δεν είναι μια καλή ιστορία. Οι άνθρωποι μπορεί να το διαβάσουν και να διαφωνήσουν. Θα έλεγα ως κίνητρο ότι θα μπορούσα να το κάνω σχετικά φθηνά, και το έκανα, καθώς ήταν 3 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά ήταν πολύ περισσότερα χρήματα το 1967, αλλά ακόμη και έτσι, αυτός ήταν ένας πολύ μέτριος προϋπολογισμός“, πρόσθεσε.

Ο Turman είπε επίσης στο Little White Lies ότι ήταν “διάσημος μετά το The Graduate για περίπου 20 λεπτά” και τόνισε ότι κανείς δεν ξέρει τι κάνει ένας παραγωγός σε σύγκριση με τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους σκηνοθέτες.

“Ο δικός μου ορισμός είναι ότι είναι το άτομο που προκαλεί το γύρισμα της ταινίας. Όλα τα εύσημα στον Mike Nichols, τον Dustin Hoffman, τον σεναριογράφο Buck Henry, αλλά το The Graduate δεν θα υπήρχε ως ταινία αν δεν ήμουν εγώ. Το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα των ταινιών. Η υποσημείωση αυτής της φράσης είναι ότι ένας καλός παραγωγός προκαλεί την καλή παραγωγή μιας ταινίας”, είπε.

Το The Graduate ήταν υποψήφιο για καλύτερη ταινία στα 40ά βραβεία Όσκαρ τον Απρίλιο του 1968 με παραγωγό τον Turman, αλλά το Όσκαρ πήγε στο In The Heat Of The Night με παραγωγό τον Walter Mirisch.

Ο Mike Nichols κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τη δουλειά του στο The Graduate.

Στις δραστηριότητες του Turman ως παραγωγού περιλαμβάνονται τα εξής: The Young Doctors του 1961, The Thing του 1982, The Great White Hope του 1970, Short Circuit του 1986, Booty Call του 1997, American History X του 1998 και The Thing του 2011.

Στο βιβλίο του So You Want to Be a Producer του 2005 δήλωσε για την τέχνη του: “Εγώ ξεκινώ κάθε κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο εργάζομαι- τα περισσότερα από αυτά δεν θα είχαν δει το φως της ημέρας αν δεν είχα αποφασίσει να τα κάνω. Είμαι ο αρχηγός αλλά και αυτός που το τελειώνει.“

Keywords
Τυχαία Θέματα