Art lover

09:53 23/4/2021 - Πηγή: InStyle

H Εύα Αναγνώστου ζωγράφιζε πάντα. Σπούδασε γραφικές τέχνες και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το αντικείμενο των σπουδών της και αργότερα με τη μόδα. «Αγαπώ την τέχνη. Οταν κάποια στιγμή αποφάσισα να μείνω σπίτι λόγω των παιδιών μου, η αγάπη για την τέχνη και ο χρόνος που είχα πια με οδήγησαν να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη ζωγραφική».

Τα έργα της μοιάζουν σαν όνειρο με θολές φιγούρες που επικεντρώνονται στην παιδική ηλικία και στον κόσμο του παιχνιδιού. Από πού αντλεί έμπνευση; «Η έμπνευση έρχεται από την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι. Δεν ζωγραφίζω παιδιά ή παιχνίδια,

ζωγραφίζω συναισθήματα και έννοιες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και όταν ζωγραφίζω τοπία ή κλειστούς χώρους. Δεν είναι το θέμα που με καθοδηγεί είναι αυτά που αισθάνομαι και θέλω να εκφράσω», εξηγεί η ίδια.

Ένας από τους πιο αγαπημένους πίνακες της ζωγράφου. Τίτλος: Αποθήκη – Ακρυλικό σε καμβά – Διαστάσεις 60×60εκ. – Ιδιωτική συλλογή.

Ταξίδι

Μετά από 10 χρόνια ενασχόλησης με τη ζωγραφική και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις είναι αρκετοί οι σταθμοί στην καριέρα της. «Η πρώτη ατομική μου έκθεση, το 2005, στην Γκαλερί Σκουφά ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην καριέρα μου και στη ζωή μου. Ακολούθησαν και άλλες ατομικές μου εκθέσεις, εξίσου σημαντικές για μένα. Κάθε ατομική έκθεση είναι σημαντικός σταθμός. Εκεί ολοκληρώνω μια αναζήτηση 3-5 ετών και ξεκινάω ένα καινούργιο ταξίδι» αναφέρει η κ. Αναγνώστου.

Κολιέ με αιματίτες, μαργαριτάρια, αφρικάνικα τιρκουάζ και ζαντ.

Ο ζωγράφος που έχει επηρεάσει το έργο της; «Με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ ο Γιώργος Ρόρρης. Ενας μεγάλος ζωγράφος και δάσκαλος, ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τύχη να μπει στη ζωή μου από τα πρώτα μου βήματα στον χώρο. Φαντάζομαι ότι έχω επηρεαστεί και από όλους τους ζωγράφους που μου άρεσε το έργο τους αλλά τελικά αυτό που πηγάζει από μέσα μου και καταλήγει στο χέρι μου και στο πινέλο είναι πολύ προσωπικό. Αυτή είναι και η μαγεία της δημιουργίας. Η δική μου αλήθεια».

Συναίσθημα

Για το αν τα εγκαίνια μιας έκθεσης είναι η μεγάλη στιγμή ενός καλλιτέχνη, εξηγεί πως, «μεγάλη στιγμή για μένα είναι η σύλληψη και η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου που έχω οραματισθεί. Τα εγκαίνια μιας έκθεσης είναι η πρώτη φορά που έρχονται τα έργα σε επαφή με τον κόσμο. Είναι η μέρα που έργα και καλλιτέχνης βγαίνουν από το εργαστήριο και εκτίθενται στο κοινό. Είναι μια μέρα με πολλά συναισθήματα και πολύ άγχος».

Τέσσερα κολιέ από πάνω προς τα κάτω: 1. Αιματίτες, μαργαριτάρια, κρύσταλλα. 2. Μαργαριτάρια, αιματίτες. 3. Κολιέ με στοιχείο από κέρατο, χαολίτες, αιματίτες και κεραμικό. 4. Τιρκουάζ, μαργαριτάρια, αιματίτες.

Η Εύα Αναγνώστου ασχολείται και με τη δημιουργία κοσμημάτων υπογράφοντας μια συλλογή που φέρει το όνομα της. Το κάθε κομμάτι είναι εξαιρετικά μοναδικό και δεν δημιουργείται για δεύτερη φορά. Τα υλικά που προτιμά; «Αγαπώ τη φύση και την τελειότητά της και κατ’ επέκταση τα φυσικά υλικά. Χρησιμοποιώ ημιπολύτιμες πέτρες τις οποίες συνδυάζω με χρυσό, ασήμι, ξύλο κλπ. Τα υφάσματα στα φυλαχτά μου είναι βαμβακερά, λινά ή μεταξωτά».

Καθημερινότητα

Πως είναι η καθημερινότητα για μια εικαστικό στην Ελλάδα και πώς συνδυάζεται με την οικογενειακή ζωή; «Είναι ιδιαίτερος και μοναχικός ο τρόπος ζωής μου. Η καθημερινότητα περιλαμβάνει πολλές ώρες στο εργαστήριο. Η έλλειψη παιδείας στη χώρα μας κάνει την επαφή του εικαστικού με τον κόσμο πιο ελιτίστικη από ότι θα έπρεπε» επισημαίνει η κ. Αναγνώστου.

Και συνεχίζει λέγοντας, «η τέχνη είναι για όλους και όχι για λίγους. Ελπίζω κάποτε τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο. Οσον αφορά την οικογένεια επέλεξα να έχω το εργαστήριο στο σπίτι μου για να διατηρήσω τις ισορροπίες, όσο τα παιδιά ήταν μικρά. Οι ώρες απομόνωσης είναι πολλές, αλλά με αυτή την επιλογή κατάφερα να είμαι πάντα κοντά τους».

Στο ερώτημα αν θα αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε την τέχνη μετά την πανδημία η κ. Αναγνώστου απαντά πως, «η πανδημία και το lockdown είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των αιθουσών τέχνης και την απομάκρυνση του κοινού από την τέχνη. Το διαδίκτυο μπήκε πιο ουσιαστικά στον χώρο της τέχνης. Τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά γιατί τώρα μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε μία έκθεση και να θαυμάσει έργα ακόμα και αν ζει κάπου απομακρυσμένα. Η τέχνη φτάνει, πλέον, σε κάθε γωνιά της γης.

Η θέαση, όμως, ενός έργου μέσα από το διαδίκτυο δεν μπορεί να καλύψει το συναίσθημα του θεατή που βρίσκεται μπροστά στο έργο. Ολα παίζουν ρόλο, η πινελιά, το χρώμα, η διάσταση. Φανταστείτε ότι από μικρή δεν μου άρεσε ο Picasso μέχρι που είδα τα έργα του σε μια μεγάλη πινακοθήκη στο εξωτερικό. Μου άρεσε απόλυτα. Το διαδίκτυο είναι χρήσιμο, είναι μια εξέλιξη αλλά ο τρόπος είναι ένας. Εσύ και το έργο μπροστά σου».

Τρία κολιέ από πάνω προς τα κάτω: 1. Χαολίτες, κεραμικά, αιματίτες. 2. Ξύλο, αιματίτες, γραφίτες. 3. Κοράλλι και ξύλο.

Οσο για τα μελλοντικά της σχέδια; «Να ζω την ημέρα, να απολαμβάνω τα αυτονόητα και να έχω όρεξη για καινούργιες αναζητήσεις. Τα υπόλοιπα θα έρθουν».

Info:

Μπορείτε να βρείτε τα έργα της Εύας Αναγνώστου στην Γκαλερί Σκουφά και τα κοσμήματα της στο Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα και στο Belvedere Hotel Mykonos.

Φωτογραφίες: Μαρία Κουτρουμπή

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle