Ο Sotheby’s γιορτάζει την επέτειο του με 50 φωτογραφικά αριστουργήματα

15:55 22/4/2021 - Πηγή: InStyle

Οι λάτρεις της φωτογραφίας θα αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τα… κλικ μέσα από τον Sotheby’s. Φέτος, ο διασημότερος οίκος του κόσμου σε δημοπρασίες και real estate, γιορτάζει την 50ή επέτειο της πρώτης δημοπρασίας φωτογραφιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1971. Με την ευκαιρία αυτή, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να να προσφέρουν 50 αριστουργήματα από τους πιο εμβληματικούς και σημαντικούς φωτογράφους.

Horst P. Horst ‘Mainbocher Corset’,
Paris, 1939.

Ανάμεσα τους υπάρχει μια φωτογραφία του Gustave Le Gray από τον 19ο αιώνα, όπως και των Frantisek Drtikol και Erwin Blumenfeld από τις αρχές του 20ου αιώνα. Φωτογραφίες μόδας από διάσημους φωτογράφους του είδους όπως οι Richard Avedon, Peter Lindbergh και Guy Bourdin, καθώς και σύγχρονα έργα των Chris Levine, Martin Parr και Nobuyoshi Araki, «αιχμαλωτίζουν» το βλέμμα με την εξαιρετική αισθητική τους.

Richard Avedon ‘Sunny Harnett’, Casino, Le Touquet, August 1954.

Sold!

Ένα από τα έργα που πωληθήκαν στη Νέα Υόρκη είναι του Irving Penn. Μέσα από την γραφικότητα του, το παιχνίδι μεταξύ των μοτίβων και την έξυπνη χρήση χώρου, το «Harlequin Dress» είναι μια από τις πιο περίπλοκες και καινοτόμες φωτογραφίες του Penn κατά τη διάρκεια της 66χρονης θητείας του (1943-2009) στην φωτογραφία μόδας.

Η εντυπωσιακή γυναίκα της φωτογραφίας είναι η Lisa Fonssagrives-Penn, ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και τις αρχές του 1950. Με τον Penn παντρεύτηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από αυτή τη φωτογράφιση. Σε αντίθεση με τις τυπικές απεικονίσεις μοντέλων εκείνη την εποχή – ηθική, ντροπαλή, απλή – ο Penn παρουσιάζει μια νέα, δυναμική γυναίκα, που χαίρεται τις ένοχες απολαύσεις της ζωής.

Irving Penn ‘Harlequin Dress’. Πωλήθηκε για 290.500 USD.Καθώς οι φωτογράφοι μόδας προωθούσαν τα καλλιτεχνικά όρια τον 20ο αιώνα, δημιούργησαν εικόνες που καθόριζαν ολόκληρες δεκαετίες. Η δημοπρασία περιλαμβάνει έργα που κυμαίνονται από το κλασικό και διαχρονικό έργο του Hoyningen-Heune, που αντιπροσωπεύει την αρχή της φωτογραφίας μόδας, έως το σουρεαλιστικό έργο του Bourdin.Guy Bourdin ‘Mousehole’, Charles Jourdan, Autumn 1979

Αλλά και τον Helmut Newton που έγινε γνωστός για την απεικόνιση των femme-fatales του περασμένου αιώνα, όπως η Susy Dyson.

Helmut Newton ‘Hommage a Bellmer, 1978. Estimate:30,000 – 50,000 GBP.

Ο Peter Lindbergh είναι εκείνος που πήρε την ιδέα της «μούσας» και την μετέτρεψε σε supermodels όπως στο έργο του «The wild ones» με τις Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Helena Christensen, Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Karen Mulder και Stephanie Seymour να φωτογραφίζονται με φόντο το Μπρούκλιν.

Και φυσικά μιας και μιλάμε για fashion pics δεν μπορεί να λείπει από την δημοπρασία, η Kate Moss που απεικονίζεται με έναν εξαιρετικά στυλιζαρισμένο τρόπο από τον Mario Testino.

Peter Lindbergh ‘The Wild Ones’, May 1991. Estimate: 40,000 – 60,000 GBP.

Keywords
Τυχαία Θέματα