Υπέρβαση του στόχου κατά 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ιουλίου

09:57 13/8/2019 - Πηγή: Fortune

Η καλή πορεία των εσόδων του Ιουλίου, εφόσον συνεχιστεί, αναπτερώνει τις ελπίδες για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η οποία φαινόταν να απομακρύνεται μετά την υστέρηση που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο. Κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενόψει και της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Συνολικά, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 31,04 δισ. ευρώ,

ξεπερνώντας κατά 8,1% το στόχο των 28,7 δισ. ευρώ. Τα σχετικά στοιχεία πρόκειται να δημοσιευθούν εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο της γνωστοποίησης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην ίδια περίοδο του 7μήνου, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ και είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με τον στόχο (2,259 δισ. ευρώ) κατά 11,2%, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να διαμορφώνονται σε 28,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 7,84 δισ. ευρώ τον στόχο.(26,4 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι να εισπραχθούν 6,7 δισ. ευρώ, καθώς θα πληρωθεί τόσο η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος όσο και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Συνολικά, ώς το τέλος του χρόνου πρέπει να εισπραχθούν άλλα 27 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 57,8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα